18. izdanje  Biser mora bilo je najveće do sada. Preko 500 ljudi bilo je na smještaju s preko 1500 noćenja iz 30 zemalja, čime je označen početak turističke sezone na Braču. Podijeljeno je 274 medalja u 22 natjecateljske kategorije, a tisuću posjetitelja sudjelovalo je na 28 master classova i prezentacija te prvom sudačkom seminaru.

Na ovogodišnjem Biseru mora bila su 32 člana međunarodnog stručnog žirija te 120 gostujućih ocjenjivača. Manifestaciju je posjetilo oko tri tisuće ljudi, a objave s događanja koje je ŠKMER organizirao uz potporu 30 partnera i potpornih institucija, pogledalo je preko 100.000 pratitelja u nepunih tjedan dana od održavanja manifestacije.

Sudionici Bisera mora stigli su iz Albanije, Australije, Austrije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Francuske, Indonezije, Irske, Italije, Jordana, Kanade, Malte, Mauricijusa, Nizozemske, Njemačke, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, Švedske, Švicarske, Turske, Ukrajine i Velike Britanije.

Na Biseru mora 2023. prvi dan je bio posvećen timskim školskim natjecanjima kuhara srednjih i visokih ugostiteljskih škola. Prijavilo se 41 timova iz 20 zemalja , najviše u povijesti festivala. Održana su i juniorska natjecanja konobara te dvočlanih timova u kategoriji Chef’s table (konobar i kuhar), gdje su srednjoškolci, a po prvi put i strukovni nastavnici, odmjerili znanje i vještine u pripremi jela i posluživanju gostiju.

Drugi i treći dan natjecateljski dan održana su pojedinačna natjecanja juniora (do 22 godine) i seniora kuhara u kategorijama:

 • piletina
 • janjetina
 • rižito
 • riba
 • moderno
 • vege tjestenina
 • desert

i konobara u kategorijama:

 • priprema tartar bifteka i
 • flambiranje slastica

a održan je ponovo i Chef’s table (konobar i kuhar).

Na natjecanjima je bilo i veselo. Neki timovi su doveli i muziku kao potporu svojim natjecateljima

 

Evo i nekih od natjecatelja:

takmicenje 8 

takmicenje 11
Mladi talijanski chef ...

takmicenje 10
i njegovo jelo.

takmicenje 3
...

Teško je sagledati sva natjecanja, a kako su meni posebno zanimljivariba i  rižita, evo nekoliko uspješnih realizacija ovih jela, zajedno s receptima, pa probajte napraviti i sami.

RIBA

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

RIŽOTO

takmicenje 1

takmicenje 14

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

TJESTENINA

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

takmicenje 1

a evo i jednog zanimljivog vegetarijanskog jela:

takmicenje 43

takmicenje 44

 

Trećeg i završnog dana Bisera mora održana su finalna natjecanja kuhara, a pet vrhunskih chefova koji su se pokazali najboljima u seniorskim kategorijama, odmjerili su snage u „black boxu”.

takmicenje 45
Black box . Zadatak natjecatelja je da se snađu s namirnicama koje su dobili netom prije natjecanja, te osmisle i skuhaju tri slijeda: predjelo, glavno jelo i desert. 

U finalnom natjecanju sudjelovali su:

 • Box1 Dragutin Mandić - drugoplasirani
  Box 2 Bane Kockarević
  Box 3 Petar Vlak- pobjednik
  Box 5 Matko Bukovec - trećeplasirani
  Box 6 Darko Jokić

Box1 Dragutin Mandić - drugoplasirani i njegovo jelo

takmicenje 46

takmicenje 52
Box 2 Bane Kockarević i njegovo jelo

takmicenje 51

takmicenje 53


Box 3 Petar Vlak - pobjednik

takmicenje 48

Pobjednik je opisao što je pripremio:
"Za predjelo sam pripremio crnu tjesteninu kozicama i  plavim atlantskim rakom koji se naselio u Jadranu, pa iako invazivan, posve je ukusan. Glavno jelo bio je filetirani romb kojeg sam ispekao uz confitirane rajčice i ljutiku te poslužio uz kremu od poriluka – što je ustvari poprilično jednostavno. Masnoća romba i emulzija od maslinovog ulja i limuna dala je završnu notu ovom jelu svojom  kiselošću. Desert je bio od pate a chouxa, francuskog tijesta koje najčešće koristimo za princes krafne ili, recimo, eklere, a sve uz kremu od vanilije te gelove maline i jagode. Dakle, jedan svježi sezonski proljetni desert, što i jest moja kuharska filozofija -  od jednostavnih i sezonskih namirnica izvući maksimum“ 

takmicenje 55


Box 5 Matko Bukovec - trećeplasirani. Matko je šef kuhinje restorana Laganini na Palmižani gdje je naslijedio svog mentora Hrvoja Zirojevića

takmicenje 49

takmicenje 56


Box 6 Darko Jokić

takmicenje 50

takmicenje 57

Napomena: Dijelovi teksta su iz službenih ŠKMER-ovih izvještaja s Bisera mora 2023.