Grand Gourmet je međunarodno natjecanje konobara, barmena, barista i restorana, koje se događa 9. put, koje organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija uz uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Turističke zajednica grada Splita, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko dalmatinske županije, općine Podstrana te brojnih partnera.
Osim natjecanja tijekom trodnevnog događanja održavaju se i različiti Master Class-ovi i radionice vezane uz ugostiteljstvo. Natjecanja su bila u kategorijama:
- Chef’s table, nadmetanje dvočlanih timova konobara i kuhara u pripremi jela i posluživanju,
- natjecanje konobara u sinkroniziranom posluživanju
- natjecanje konobara u pripremi tatarskog bifteka,
- natjecanje barista u svojim kategorijama.
Osim natjecanja održane su i brojne radionice i sudački seminari. Pokušati ćemo foto reportažom dočarati kako je bilo na Grand Gourment 2023.
Svečano oyvaranje Grand Gourmenta je bilo u Muzeju arheoloških spomenika ...
uz gin Poetica ...
i maštovite koktele s njim.
Uz koktele s ginom izvrsno se sljubio marinirani losos uz umak od senfa i kopra.
Najcenanja su počela rano ujutro u srijedu 15.11. uz konzultacije sudaca.
Kao i svake godine, posebno je zanimljivo natjecanje Chefs table. Posebno je zanimljivo natjecanje Chef’s table. Dvočlani timovi od kuhara koji osmišljava menu u četiri slijeda (juha, toplo predjelo, glavno jelo i desert) i konobara koji pripremi stol, prezentira i poslužuje jela, te ih sljubljuje s odgovarajućim vinom. Za stolom su "manekeni", uglavnom sponzori i sudionici Grand Gourmenta, a suci sa strane procjenjuju koja je ekipa najbolja.
Svečana juha od buče tima Ugostiteljske škole iz Opatije.
Glavno jelo ravioli punjeni kozicama u umaku od škampa.
Stručno dekantiranje vina tima Ugostiteljske škole Opatija.
Treći slijed janjeći kare uz posebno pripremljene krumpire ...
I na kraju desert.
Mladi tim kuhar - konobar Ugostiteljske škole iz Opatije.
Jedan od master classova bila je Akademija rezanja dalmatinskog pršuta, Mate Lukina i Steve Karapandže.
Vrsni majstor pršutar i slavni chef pokazali su tehnike pripreme, rezanja i
prezentacije dalmatinskog pršuta.
Odmah iza ove radionice slijedio je Master Class: Sljubljivanje dalmatinskog pršuta i vina, Mate Lukina i Damira Zrne.
Svi prisutni su se naučili kako tradicionalni početak okupljanja i slavlja može postati pravi gastronomski užitak uz precizan odabir vina.
a Nikša Ivičević Bukarea je pokazao idealno sljubljivanje soparnika i pršuta
u soparnik wrapu.
Grand Gourment je obilovao i radionicama namjenjenim barmenima. Jedna od njih je bio Master Class: The perfect cocktail - Stvaranje balansiranog koktela kroz četiri elementa Daria Grabarića. Dario je naglasio da je san je svakog barmena stvarati savršene koktele, u to nema sumnje. I koliko god savršenstvo možda jest nemoguće zapravo i nije toliko daleko od mogućeg. Ovaj je masterclass vodio kroz otkrivanje četiri ključna elementa stvaranja. Četiri elementa koji čine strukturu i balans svih koktela.
Naučeno znanje su demostrirali mladi koktel majstori u takmičenju pripreme koktela.
Kokteli su bili i vizualno atraktivni.
a mladi cocktel majstori maksimalno koncentrirani.
Zanimljiva je bila i Master Class: Vinsko putovanje i sljubljivanje s najpoznatijim načinima pripreme ribe, Damir Zrno i John Wulff.
Tri sitna hladna riblja zalogaja ...
i tri topla ...
Damir Zrno je pokazao odabir i sljubljivanje vina ovisno o načinu pripreme i/ili termičke obrade bijele ribe.
Detaljni izvještaj s Grand Gourmenta 2023. možete pronaći na
https://skmer.hr/wp-content/uploads/2022/08/GRAND-GOURMET-2023-izvjestaj.pdf