|
|
|
Portinho da Arrábida Portinho da Arrábida nema više od pedesetak kuća, a u njima bar 10 restorana. Široka uvala zaštićena je od vjetrova s Atlantika pa je u njoj na sidru puno ribarskih i sportskih brodova. U blizini je velika plaža koja privlači i veliki broj turista. I ovdje se jede riba. Mi smo se odlučili za kirnju u restoranu koji me vratio u djetinjstvo i podsjetio na restorane društvene prehrane. Mislim da je kod nas teško pronaći restoran takvog izgleda, a zanimljivo je da je to bio jedan od boljih restorana Portinha. Hrana je bila dobra a to je ipak najvažnije.
|
Portinho da Arrábida - malo mjesto sa pedesetak kuća |
|
|
Ekskluzivni riblji restoran Portinha kojemu se terasa nadvila nad morem. |
Unutrašnjost - restoran društvene prehrane, plastični stoljnjaci, plastične stolice, konobari da ne mogu biti smješniji. |
|
|
Kirnji na gradelama se nije imalo što zamjeriti. Inače ovaj dio oko Portinha je najbolje područje u Portugalu za podvodni ribolov. |
Najbolje od svega je ipak bio pudin molotof (svjetli od bjelanjka) i ovos moles (žuti od žutanjka) neka vrsta Portugalske rožate (vidi I dio) u svim svojim varijacijiama - s glazurom od narančinog sirupa, glazurom od čokolade. Prebrojali smo 7 različitih varijacija, a probali smo tri, više nismo mogli. |
Villamoara Ugostiteljska ponuda Portugala temelji se na malim obiteljskim restoranima u kojima rade svi. Takav je bio i ovaj u Villamoari smješten uz samu magistralnu cestu. U njemu smo se zaustavili najviše zbog toga što je na parkiralištu restorana bilo parkirano dvadesetak automobila portugalske registracije. Tamo gdje jedu Portugalci ne može biti loše - pomislili smo i nismo se prevarili.
|
|
U vrijeme ručka Portugalci zaposjednu sve restorane i u 90% slučajeva naručuju srdele s gradela. |
Društvo za stolom do nas je temeljito očistilo svoj pladanj. |
|
|
Dnevna ponuda srdela i ostale plave ribe (struna, skuša ...) bila je dosta privlačna, |
a i red je probati nacionalno jelo Portugala, pa smo to napravili i mi. Srdele se naravno peku bez čišćenja, dok se veća plava riba ipak očisti. Evo i originalnog recepta za pripremu jela koje se na portugalski zove Sardinhas Assadas |
|
|
Restoran je nudio i izvrsnu gustu riblju juhu, dosta neobičnu a za naš ukus, sličniju fiš paprikašu nego ribljoj juhi na koju smo mi navikli. Raspitali smo se za recept i doznali da se u stvari radi o malo prerađenoj ribljoj juhi sa slatkom paprikom, receptu koji se originalno pripisuje Andaluziji i zove se Caldo de Pescado con Pimientos. Iako je riječ o španjolskom specijalitetu ipak vam prenosimo recept |
Specijalitet im je bio i zapečeni bakalar s krumpirom. Radi se o usoljenom bakalaru kome je potpuno uklonjena sol. Bakalar - bacalhau je inače nacionalno jelo Portugala. Kaže se da Portugalci imaju 1001 recept za pripremanje bakalara. Jelo koje smo mi izabrali u originalu se zove Bacalhau à Gomes de Sà - Bakalar sa kapulom i krumpirom i potječe sa sjevera Portugala - recept |
Nastavak (III dio) - Lisboa
|
|
|