Bacalhau à Gomes de Sà -
Slani bakalar s kapulom i krumpirima
Ovo je najpopularnije portugalsko jelo od slanog bakalara. Potječe iz Porta
na sjeveru Portugala. Danas se može naći u restoranima po cijelom Portugalu.
Jednostavno se priprema a neobično je ukusno.
Sastojci za 4 osoba
500 g slanog bakalara
4 velike žlice maslinovog ulja
1 veliki crveni luk (kapula)
750 g krumpira
16 crnih maslina
25 g isjeckanog peršina
papar
2 tvrdo kuhana jaja
Odslaniti slani bakalar tako da ga se 24 do 36 sati namače u hladnoj vodi,
mjenjajući vodu nekoliko puta. Oprati, staviti u posudu, preliti vodom i nakon
zakuhavanja kuhati 15 minuta. Izvaditi, ukloniti kožu i kosti i staviti sa
strane.
Zagrijati ulje i zažutiti crveni luk (kapulu) ali tako da ne postane smeđa.
Staviti sa strane. Skuhati krumpire, očistiti ih i iskidati na tanke fete.
Namastiti plitku posudu, te na dno staviti sloj krumpira, peršina, crvenog
luka, i bakalara, pa opet crvenog luka i na kraju završiti sa slojem krumpira.
Peći na 180 stupnjeva C dok krumpir ne postale lagano smeđi (35 - 40 minuta).
Servirati ukrašeno tvrdo kuhanim jajima i posuto peršinom. Uz ovo jelo ide suho
crno vino.