Madeira - raj na zemlji, otok s najboljom klimom na svijetu, cvjetni otok, neke su od impresija  koje sam čitao o Madeiri prije nego li sam je i sam vidio i pričao s ljudima koji na Madeiri i žive. Ovo su sigurno dobre impresije ukoliko dolazite iz Engleske.

Image
 
Za engleze Madeira je raj na zemlji, ali kako kaže Karolina Baras, koja nas je po Madeiri i vodila i koja pozna i Dalmaciju i Madeiru “Kada bi bilo manje vlage, bilo bi puno bolje. Vlaga ti se uvlači u sve kosti, što i nije toliko dobro.”. Madeira je stvarno veliki botanički vrt upravo zbog toga što u zraku ima puno vlage. U doba kada smo mi bili (siječanj) to se nije moglo osjetiti, ali je za vjerovati onome tko tu živi cijelu godinu.

 

Image

 

Druga zamjerka je zamjerka Frane Barasa. Živiš na sred mora, velikog mora a ne možeš se pošteno najesti ribe. Na ribarnici prevladava riba sablja, zmijolika riba koja se lovi na dubinama od 1000 m, koja po okusu i nije toliko loša, ali ti dosadi. Nema škrpina, kovača, orada, brancina, zubataca, ali zato ima velikih ražnjića, ali idemo iz početka.

 

Image

 

Frano Baras je splićanin oženjen za madeirku, zanimljive životne sudbine, pisac koji piše o Splitu, jedrima i oceanima (http://www.profil.hr/autor/frano-baras/9468/), dalmatinac koji sada  živi u Funchalu na Madeiri i kroz prozor ima pogled sličan pogledu na splitsku luku.

 

Image

 

Upoznao ga je Šime kada je na Madeiri čekao svoj start preko Atlantika, upoznao ga je i Damir, a i mi smo proveli neko vrijeme u zanimljivom razgovoru o moru, vinu i Madeiri. Vodič po Madeiri, ili bolje kazano onome što se može u par sati vidjeti, bila je Karolina Baras, znanstveni asistent na Katedri matematike i inženjerstva Sveučilišta u Madeiri.

 

Image

 

Razgledavanje Funchala i okolice je krenulo s vidikovca i odmah se vidi sklad arhitekture i prirode, nema nebodera, nema nakaradnih građevina, zgrade se bijele u zelenilu

 

Image

 

a zelenilo su vrlo često stabla banane. Madeira je poznata po bananama, a jedna vrsta se može jesti samo na Madeiri zato što ne podnosi transport. Ako vas put nanese na Madeiru svakako je probajte.

 

Image

 

U luci ribarice, šarene i prilagođene Atlantiku, ali i nema ih toliko puno. Očito je oko Madeire Atlantik previše dubok.

 

Image
Image

Jedna od turističkih atrakcija Madeire je jedrenje oko otoka na velikim katamaranima,

Image

a u marini se može pronaći i pokoji oceanski lutalica koji očito na Madeiri polako umire.

Image

Neki su se brodovi i nasukali te postali restorani, a koliko smo vidjeli gostiju imaju.

Image

U luku se ulijeva i mala rječica, za oseke oseke prilično blatnjava, ali je odsjaj sunca u njoj zanimljiv.

Image

Po cijelom Funchalu svugdje cvijeće

Image

a u okolci ima dosta i Aloe Vere

Image

Jedna od atrakcija u okolici Funchala je naselje smješteno u ugaslom vulkanu zanimljivog imena, u prijevodu Štala od redovnica.

Image

Mjesto je poznato po vinogradima, a sa Funchalom je povezano vijugavom cestom.

Image

Najpoznatije vino Madeire je naravno Madeira, vino posebnog okusa, o kojem je Frano ispričao zanimljivu priču.

Image

Englezima je Madeira bila raj na zemlji i zbog toga što je vinorodna te je proizvodila velike količine dobrog vina. Vino se izvozilo u sve dijelove svijeta, specijalno konstruiranim jedrenjacima sa ugrađenim bačvama. I tako priča kaže da je jedan od jedrenjaka na svom putu kroz Doldrums, kuda će uskoro krenuti i ministi, naletio u tropskim širinama na strašnu oluju. Nekoliko se dana brod tresao na velikim oceanskim valovima uz visoke temperature zraka. Nakon što je oluja prošla, bio je toliko oštećen da se trebao vratiti na Madeiru, a vlasnici su vino već otpisali, računajući da se u oceanskoj centrifugi pokvarilo. Međutim na njihovo iznenađenje, umjesto da se pokvarilo vino je imalo poseban okus, do tada nigdje zabilježen.


Potražnja za vinom je bila takva da su brodovi s ukrcanim bačvama namjerno čekali oluje te isplovili u tropske širine kako bi ponovo dobili specifični okus Madeira vina. Frano kaže da se danas to radi industrijski. Likerska verzija vina, nešto kao naš prošek, poznato je i po tome što se u obiteljima čuva godinama, pa je i nas Frano počastio vinom koje je u obitelji njegove supruge već 130 godina.

Što se na Madeiri jede, ako već to nije riba. Jede se posebna vrsta velikog ražnjića na koji su nabodeni veći komadići govedine i koja se peče uz otvorenu vatru.

Image

I serviranje ražnjića je posebno, a svi stolovi u restoranu imaju već ugrađeni stalak na koji se ražnjić objesi.

Image

Uz to ide poseban prilog, zapečena pura. Pokušao sam je kući rekonstruirati, ali bez uspjeha. Radi se o krupnoj puri kuhanoj zajedno s kupusom. Skuhana pura se iskida na kockice i kratko poprži. Ukus je poseban, pa samo ta pura zaslužuje da se čovjek na Madeiru vrati.

Image

Iako u samo Funchalu i nema nekih većih građevina, turizam Holyday Resort-a našao je mjesto i na Madeiri. Ploveći uz obalu naiđe se na poneki hotel prepoznatljive arhitekture.

Image

I na kraju još nekoliko slika obale Madeire i Atlantika.

Image
Image
Image