Adventsko doba Zagreb čini posebnim, a pogotovo ukoliko se adventski posjet Zagrebu poveže i s gastronomski posebnom večeri, a upravo tako je bilo u starom gračanskom restoranu hotela Puntijar u kojem se odžalo kasno jesensko druženje kluba Gastronauta. Program je bio skoro cjelodnevni. Nakon piće dobrodošlice i degustacija sireva Pekorelo, Sirela Tilzit, Ribanac, Domaći sir, Domaći dimljeni sir, Trapist 45% kora sponzora iz Dukata uz vino Ivan Dolac PZ Svirča i Sauvignon Vinarije Daruvar, slijedio je odlazak na Mlin obitelji Banić i Ribnjak.

Posebno upečatljiv je bio obilazak Muzeja gastronomije u sklopu hotela Puntijar u kojem je izloženo je preko 2500 kuharica, tako da se radi se o najvećoj privatnoj zbirci kuharica u Evropi, a u njoj je izložena i najmanja kuharica na svijetu, te brojni drugi eksponati vezani uz gastronomiju. U Dvorani jelovnika gosp.Zlatko Puntijar je pričao o svojoj zbirci. Zanimljiva je bila i posjeta vinskom podrumu u sklopu hotela Puntijar u kojem u posebnim nišama svoja vina čuvaju gosti Puntijara.

Slijedila je mala škola otvaranja pjenušca sa sabljom, i to pjenušaca Mladine: Poy selected, Poy selected rose, Poy Classic i Poy Prestige te proizvode od tartufa kuće Zigante: tartufatu od bijelog tartufa, tartufata od crnog tartufa, maslinovo ulje s okusom bijelog tartufa i maslinovo ulje s okusom crnog tartufa

Večera koju je osmislio gosp.Puntjar temeljila se na kuharici Zrinskih iz 17. stoljeća:

-  Dimljeni jezik i punjene suhe šljive u špeku  – Vina Belje Frankovka,

-  Celer punjen sa gljivama - PPO Silvanac zeleni 2013

-  Sekeli gulaš  - PPO Chardonnay 2013

-  Pečeni kopun s mlincima (kopun je sa salaša Tena, Eko Stočar)   - Vina Belje Graševina 2013

-  Jelen u črnoj juhi i knedlice od sira  -  PPO Frankovka 2012

-  Jabuke u šlafroku - Vina Belje Chardonnay Goldberg 2013




Kluba Gastronaut je prosinačko druženje organizirao u restoranu Hotela Puntijar.


Poseban prostor, gdje na jednom mjestu možete pronaći muzej gastronomije, jednu od najvećih svjetskih zbirki kuharica, te izvrstan restoran i hotel.


Zlatko puntijar u dvorani jelovnika ...


nadahnuto priča o jelovnicima, kuharicama, gastronomiji ...

Gosp.Puntijar govori o svojoj zbirci:


O kuharicama i receptima:


Enciklopedijsko gastronomsko znanje gosp.Putijara - vegetarijanske kuharice su se pojavljivale davno prije nego li smo mi to mislili:



Dvoranu ukrašava stotine jelovnika ...


pisanih rukom, pisanih starim pisačim mašinama, tiskanim ...


Cijela povjest hrvatskih restorana ...


od kojih su neki i umjetnički ukrašeni.


U zgradi do dvorane jelovnika je zbirka kuharica i muzej gastronomije..


Kuharica ima na svugdje, a ispod nekih je i staklo popustilo.


Neke od najstarijih kuharica - muzejski primjerci..


Stotine stranica posvećenih gastronomskim užicima.


Debljina se lijećila i u prvoj polovici XX stoljeća, a riblju kuharicu je napisao Dr.J.Krčmar.


U zbirci ima i turističkih vodiča, na primjer ovaj iz 1892. zanimljivog podnaslova - "Kažiput za urodjenike i strance".


Eksponata je svakakvih. Pažnju nam je privukao crtež ''Vremena se mijenjaju''. Izgleda da se najveća promjena, bar što se tiče ženske mode, dogodila između 1906. i 1926.


Zanimljivi eksponati su i Plesne knjižice u kojima su dame upisivale plesače koji su se rezervirali za buduće plesove.


Gospodin Puntijar je osobno kuhao i za pape, pa je primjerice izložen i pribor iz kojeg je jeo papa Benedikt.


Sve je to oduševilo Anu Rogač i Dobrilu.


Slijedeći događaj je bila prezentacija Mladina pjenušaca Poy selected, Poy selected rose, Poy Classic i Poy Prestige.

Priča o šampanjcu:


uz malu školu otvaranja pjenušaca sabljem. 



Dobrovoljaca i dobrovoljki za školu otvaranja šampanjca sabljom je bilo dosta ...


i večina je uspješno savladala ovu vještinu.


Večeru Zrinskih su otvorili Karin Mimica, organizatorica druženja, gosp.Zlatko Puntijar koji je osmislio jelovnik, dok je o vinima Belje govorio gosp.Hrvoje Krnjević.

Priča o jelima iz kuharice Zrinjskih iz 17.stoljeća. 


a uz to ide i priča o vinima Belje:



Vina Belje uz vina PP Orahovica su se idealno sljubila jelima iz 17. stoljeća.


Dimljeni jezik i punjene suhe šljive u špeku  uz Vina Belje Frankovka,


Celer punjen sa gljivama uz PPO Silvanac zeleni 2013


Sekeli gulaš  uz PPO Chardonnay 2013


Pečeni kopun s mlincima (kopun je sa salaša Tena, Eko Stočar)   uz Vina Belje Graševina 2013


Jelen u črnoj juhi i knedlice od sira  uz  PPO Frankovka 2012


Jabuke u šlafroku uz Vina Belje Chardonnay Goldberg 2013. 


Red vina Belje, red vina PP Orahovica ...


su prijala svima pa i našem poznatom kuharu Braci Sanjinu iz splitskog restorana Kadena, 


a neki su uz njih i meditirali.


Karin Mimica, voditeljica Kluba Gastronaut, Đorđe Mihajlović, član FIJET Srbija i Jadranka Rilović, HRT- urednica 2.pr.Hrvat.Radia dugogodišnja turistička novinarka


I na kraju još jedan put najvrijedniji eksponat Puntijarove zbirke - najmanja kuharica - 100 stranica - sto recepata čitljivih samo s povečalom.