Adventsko doba Zagreb čini posebnim, a pogotovo ukoliko se adventski posjet Zagrebu poveže i s gastronomski posebnom večeri, a upravo tako je bilo u starom gračanskom restoranu hotela Puntijar u kojem se odžalo kasno jesensko druženje kluba Gastronauta. Program je bio skoro cjelodnevni. Nakon piće dobrodošlice i degustacija sireva Pekorelo, Sirela Tilzit, Ribanac, Domaći sir, Domaći dimljeni sir, Trapist 45% kora sponzora iz Dukata uz vino Ivan Dolac PZ Svirča i Sauvignon Vinarije Daruvar, slijedio je odlazak na Mlin obitelji Banić i Ribnjak.
Posebno upečatljiv je bio obilazak Muzeja gastronomije u sklopu hotela Puntijar u kojem je izloženo je preko 2500 kuharica, tako da se radi se o najvećoj privatnoj zbirci kuharica u Evropi, a u njoj je izložena i najmanja kuharica na svijetu, te brojni drugi eksponati vezani uz gastronomiju. U Dvorani jelovnika gosp.Zlatko Puntijar je pričao o svojoj zbirci. Zanimljiva je bila i posjeta vinskom podrumu u sklopu hotela Puntijar u kojem u posebnim nišama svoja vina čuvaju gosti Puntijara.
Slijedila je mala škola otvaranja pjenušca sa sabljom, i to pjenušaca Mladine: Poy selected, Poy selected rose, Poy Classic i Poy Prestige te proizvode od tartufa kuće Zigante: tartufatu od bijelog tartufa, tartufata od crnog tartufa, maslinovo ulje s okusom bijelog tartufa i maslinovo ulje s okusom crnog tartufa
Večera koju je osmislio gosp.Puntjar temeljila se na kuharici Zrinskih iz 17. stoljeća:
- Dimljeni jezik i punjene suhe šljive u špeku – Vina Belje Frankovka,
- Celer punjen sa gljivama - PPO Silvanac zeleni 2013
- Sekeli gulaš - PPO Chardonnay 2013
- Pečeni kopun s mlincima (kopun je sa salaša Tena, Eko Stočar) - Vina Belje Graševina 2013
- Jelen u črnoj juhi i knedlice od sira - PPO Frankovka 2012
- Jabuke u šlafroku - Vina Belje Chardonnay Goldberg 2013
Kluba Gastronaut je prosinačko druženje organizirao u restoranu Hotela Puntijar.
Poseban prostor, gdje na jednom mjestu možete pronaći muzej gastronomije, jednu od najvećih svjetskih zbirki kuharica, te izvrstan restoran i hotel.
Zlatko puntijar u dvorani jelovnika ...
nadahnuto priča o jelovnicima, kuharicama, gastronomiji ...
Gosp.Puntijar govori o svojoj zbirci:
O kuharicama i receptima:
Enciklopedijsko gastronomsko znanje gosp.Putijara - vegetarijanske kuharice su se pojavljivale davno prije nego li smo mi to mislili:
Dvoranu ukrašava stotine jelovnika ...
pisanih rukom, pisanih starim pisačim mašinama, tiskanim ...
Cijela povjest hrvatskih restorana ...
od kojih su neki i umjetnički ukrašeni.
U zgradi do dvorane jelovnika je zbirka kuharica i muzej gastronomije..
Kuharica ima na svugdje, a ispod nekih je i staklo popustilo.
Neke od najstarijih kuharica - muzejski primjerci..
Stotine stranica posvećenih gastronomskim užicima.
Debljina se lijećila i u prvoj polovici XX stoljeća, a riblju kuharicu je napisao Dr.J.Krčmar.
U zbirci ima i turističkih vodiča, na primjer ovaj iz 1892. zanimljivog podnaslova - "Kažiput za urodjenike i strance".
Eksponata je svakakvih. Pažnju nam je privukao crtež ''Vremena se mijenjaju''. Izgleda da se najveća promjena, bar što se tiče ženske mode, dogodila između 1906. i 1926.
Zanimljivi eksponati su i Plesne knjižice u kojima su dame upisivale plesače koji su se rezervirali za buduće plesove.
Gospodin Puntijar je osobno kuhao i za pape, pa je primjerice izložen i pribor iz kojeg je jeo papa Benedikt.
Sve je to oduševilo Anu Rogač i Dobrilu.
Slijedeći događaj je bila prezentacija Mladina pjenušaca Poy selected, Poy selected rose, Poy Classic i Poy Prestige.
Priča o šampanjcu:
uz malu školu otvaranja pjenušaca sabljem.
Dobrovoljaca i dobrovoljki za školu otvaranja šampanjca sabljom je bilo dosta ...
i večina je uspješno savladala ovu vještinu.
Večeru Zrinskih su otvorili Karin Mimica, organizatorica druženja, gosp.Zlatko Puntijar koji je osmislio jelovnik, dok je o vinima Belje govorio gosp.Hrvoje Krnjević.
Priča o jelima iz kuharice Zrinjskih iz 17.stoljeća.
a uz to ide i priča o vinima Belje:
Vina Belje uz vina PP Orahovica su se idealno sljubila jelima iz 17. stoljeća.
Dimljeni jezik i punjene suhe šljive u špeku uz Vina Belje Frankovka,
Celer punjen sa gljivama uz PPO Silvanac zeleni 2013
Sekeli gulaš uz PPO Chardonnay 2013
Pečeni kopun s mlincima (kopun je sa salaša Tena, Eko Stočar) uz Vina Belje Graševina 2013
Jelen u črnoj juhi i knedlice od sira uz PPO Frankovka 2012
Jabuke u šlafroku uz Vina Belje Chardonnay Goldberg 2013.
Red vina Belje, red vina PP Orahovica ...
su prijala svima pa i našem poznatom kuharu Braci Sanjinu iz splitskog restorana Kadena,
a neki su uz njih i meditirali.
Karin Mimica, voditeljica Kluba Gastronaut, Đorđe Mihajlović, član FIJET Srbija i Jadranka Rilović, HRT- urednica 2.pr.Hrvat.Radia dugogodišnja turistička novinarka
I na kraju još jedan put najvrijedniji eksponat Puntijarove zbirke - najmanja kuharica - 100 stranica - sto recepata čitljivih samo s povečalom.