Klub Gastronauta u Ogulinu
Prvo ovogodišnje druženje Kluba Gastronauta bilo je u zavičaju bajki gradu Ogulinu i njemu susjednom Josipdolu. U skladu sa svojom tradicijom Klub Gastronauta stalno otkriva nova mala ali istovremeno i velika mjesta. Mala po broju stanovnika, a velika po ljudima koji u njima žive, i njihovoj gostoljubivosti. Tako je i ovaj put bilo u Ogulinu i Josipdolu.
Sigurno ste puno puta automobilom prolazili kraj Ogulina a ništa vas nije navodilo da u njega svratite. Šteta, u Ogulinu možete izvrsno provesti nekoliko sati, dosta toga vidjeti, a nakon razgledavanja uživati u delicijama hotel-restorana Frankopan ili restorana Gradina u obližnjem Josipdolu. Upravo ova dva restorana uz TZ grada Ogulina bili su domaćini prvog ovogodišnjeg druženja Kluba Gastronauta uz sponzore vina Agrokor vina, Vinski vrh i Zdjelarević, te tvrtke Dukat, distributera sireva President i sirane Miščević iz Josipdola.
Druženje je počelo u vinskom podrumu restorana Frankopan uz degustaciju nove linije vina Klinka vinarije Zdjelarević i francuskih President sireva koje distribuira tvrtka Dukat. Liniju vina Klinka predstavila je gđa. Višnja Zdjelarević. U ovoj novoj liniji vina nalazi se 6 izvrsnih vina, izvrsnih po kvaliteti, a pristupačnih po cijeni od 33 kn. Graševina i Sauvignon su suha, Chadonnay i Freskat polu-suha, a Rajnski rizling i Rose polu slatka. Uz ova vina izvrsno su se nadopunjavali sirevi iz palete President – Brie, kozji sir President i Camambe, a o proizvodnji ovih sireva pričala je gđa. Maja Bator iz Dukata.
Jasminka Turina Luketić - managerica hotela Frankopan
Vinski podrum hotela Frankopa, Karin i Smilja
Prezentacija francuskih sireva President distributera Dukat
Vina Klinka vinarije Zdjelarević i Višnja Zdjelarević
Ivana Brlić Mažuranić u šetnji Ogulinom
Razgledavanje Ogulina počelo je ispred hotela Frankopan
Ispred ogulinske tvrđave i muzeja
Oulinski muzej planinarstva i alpinizma
Spomen na Ivanu Brlić Mažuranić
Đulin ponor
Nakon kratke šetnje Ogulinom Gastronaute je čekalo još jedno iznenađenje. Večera u hotel-restoranu Frankopan bila je u stilu Ivaninih bajki pa su nas u sobi čekali bajkoviti kostimi Kosjenke, Regoča, vila i vilenjaka, vještica i vještaca, Javorova družina ... Večer je počela Vještičjim paprenim koktelom u Legendgradu – vinskom podrumu hotela Frankopan,
Vještičji papreni koktel
Vještica, kralji i Kosjenka
Kosjenka i vještac uz nagrađeni Traminac Agrokora
Vila ...
Javorova družina iz Agrokora predstavlja nagrađeni Traminac
a nastavila se u restoranu uz bajkoviti meni i vrsna vina sponzora. Večeru je osmislio i pripremio Tihomir Mihaljević, šef kuhinje, a na večeri su govorili Vladimir Kubelka, zamjenik gradonačelnika grada Ogulin, direktorica TZ grada Ogulina Ankica Puškarić, Jasminka Turina Luketić, manager hotela Frankopan i naravno Karin Mimica u ime organizatora kluba Gastronauta. O vinima su govorili Bruno Kulić iz vinarije Vinski vrh, Višnja Zdjelarević iz vinarije Zdjelarević i Ivana Panđa iz Agrokora. Posebnost večere je bila i u tome što se uz večeru pisala i bajka. Ogulinski običaj je da se na ovakvim događanjima donese posebna knjiga kolektivne bajke u koju svi prisutni upisuju po jednu rečenicu nadovezujući se na tekst prethodnika. Konačni razultat ovakvog kolektivnog rada je maštovita i nadahnuta bajka koja će možda jednog dana doživjeti i tiskano izdanje.
Svečana večera u restoran-hotelu Frankopan u Ogulinu
Veselo društvo Gastronauta u kostimima iz bajki Ivane Brlić Mažuranić
Jagorovi tamburaši
Vrhanska vina Bolfan Libertin
Karin Mimica organizator događanja i Ankica Puškarić direktorica TZ grada Ogulina
Vladimir Kubelka, zamjenik gradonačelnika grada Ogulin
Bajkoviti meni hotela Frankopan
Čarobni zalogaj
Marinirana pastrva u kiselom mlijeku sa okruglicama od palente, sira i kikirikija - vino Bolfan Libertin Sauvignon 08
Čarobni zalogaj
Maštarija Neve NevićicePureća rolada s tikvicama, sirom , šampinjonima i preljevom od maslinovog ulja, kapara i začinskog bilja - vino Bolfan Libertin Pinot sivi 08
Maštarija neve Nevićice
Vještičji kovitlac
krumpir, luk, slanina, feferoni, vrhnje, ljuta paprika, papar, vlasac, češnjak - vino Bolfan Libertin Rajnski rizling 08
Gozba kneza Relje
Teletina nadjevena špinatom i slaninom s kuhanim krumpirom u vrhnju uz salatu Šarena bajka - vino Bolfan Libertin Pinot crni 07
krumpir, luk, slanina, feferoni, vrhnje, ljuta paprika, papar, vlasac, češnjak - vino Bolfan Libertin Rajnski rizling 08
Gozba kneza Relje
Teletina nadjevena špinatom i slaninom s kuhanim krumpirom u vrhnju uz salatu Šarena bajka - vino Bolfan Libertin Pinot crni 07
Gozba kneza Relje
Svinjski kotlet u kukuruznom brašnu i umaku od šljiva i grožđa sa zelenim rezancima uz zelenu salatu - vino Zdjelarević Grand Cuvee Nagual Cr(ve)ni
Kosjenkin kuzol
sir Mascarpone, jagode, borovnice, ribizl, kupina, jabuka, konjak, piškot, čokolada - vino Muškat ruža 2008. Laguna Histria
Posebno je važno napomenuti da su sva ova jela standardna ponuda hotela Frankopan u Ogulinu.
Drugi dan druženja Kluba gastronatuta počeo je posjetom Etno kući u Zagorju ogulinskom. Uz pjesmu Sv.Juraj zagorje, domaću rakiju borovaču i klekovaču i izvrsne kolače ogulinske mošnje sa konopljom i ogulinsku masnicu.
Etno kuća u Zagorju ogulinskom
Lanena pređa
Tko se još sjeća ovakvih ukrasa ...
Ovako je nekada izgledao WC
Izvrsne domaće rakije - borovača i klekovača
Mošnje sa konopljom specijalitet su zagorja ogulinskog koje su pripremile članice KUD-a ''Sv. Juraj''iz Zagorja ogulinskog.
Trla baba lan ...
Ručak je bio u restoranu Gradina u Josipdolu. Josipdol je malo mjesto od nekoliko tisuća stanovniko, a ima restoran kakav ne možete pronaći niti u puno većim i bogatijim mjestima. Restoran Gradina vodi vlasnik Vinko Pavlić, ugostitelj, lovac i lovački funkcioner. Ne sjećam se kada sam zadnji put jeo toliko dobre lovačke specijalitete, a njih u restoranu Gradina imate svaki dan na jelovniku.
Restoran Gradina u Josipdolu
Vlasnik restorana Vinko Pavlić i Karin Mimica
Šefica kuhinje Katarina Salopek i Siniša Ivanović prvi kuhar spremili su nezaboravni ručak sastavljen od biranih namirnica Josipdolskog kraja:
Kuhari restorana Gradina
Predjelo: rakija od kruške tepke poslužena uz nabodene bardirane suhe šljive s policama
Nabodene bardirane suhe šljive s policama
Pašteta od divljači (jelen i vepar) s tostom – vino Graševina 08, Iločki podrumi
Pašteta od divljači
Krem juha od vrganja i Ragu juha od fazana – vino Teran Dajla 07
Ragu juha od fazana
Lovačka pita – vino Castello Festiga 07
Lovačka pita
Odresci jelena lopatara u laganom umaku s lisičarkama/ Veprov but a'la „GRADINA“ u tamnom umaku s brusnicama uz domaću palentu, rolada od kruha i ogulinsko kiselo zelje – vino Cabernet Sauvignon 07, Podrumi Belje
Lovački specijaliteti restorana Gradina
i naravno ogulinski kiseli kupus kao salata
Domaći štrukli s orasima i medom – vino Traminac 2007 koje je osvojilo zlatnu medalju na sajmu u Parizu
Poseban desert - domaći štrukli s orasima i medom - svakako probati
Uz to jeo se izvrstan domaći kruh od raznih vrsta žitarica kakav nemate prilike često kušati.
Poslije ručka slijedilo je predstavljanje višestruko nagrađivanog Josipdolski škripavac sirane Miščević iz Josipdola uz izvrsna vina vinarije Zdjelarević.
Nagrađeni škripavac sirane Miščević iz Josipdola i vrhunska vina Zdjelarević
Moj je prijedlog, putujete li iz Dalmacije u Zagreb ili iz Zagreba u Dalmaciju umjesto da ručate u restoranima nemaštovite ponude u odmorištima uz auto cestu skrenite s auto ceste na skretanju za Ogulin i Josipdol. Par minuta od auto ceste u smjeru Josipdola nalazi se restoran Gradina koji cijelu godinu u ponudi ima vrsne lovačke specijalitete i izvrsna vina. A cijene. Samo ću vam mogu kazati da ćete se više nego ugodno iznenaditi. Takve cijene i vina i hrane nisam nikada do sada vidio niti u Dalmacji niti u Zagrebu.
Druga mogućnost je nešto duža vožnja do Ogulina i uživanje u bajkovitoj ponudi restorana Frankopan. I jedno i drugo biti će vam mali iskoraka iz sivila svakodnevnice kojeg ćete se dugo sjećati.