Druženje kluba Gastronauta u mjesecu studenom bilo je u Hrvatskom zagorju u Zaboku i Hraščini, a glavni domaćini biti su Dvorac Gjalski i Vinska klet Libertin. Skup su podržali Turistička zajednica krapinsko-zagorske županije i Grad Zabok, te udruga Muži zagorskog srca i Vitezovi zlatnog kaleža.

Image
1 – Dvorac Gjalski u Zaboku, dom hrvatskog književnika i političara Ksavera Šandora Gjalskog

Image 
2 – gđa. Karin Mimica organizator druženja Gastronauta

 

Image  
3 – gđa. Ksenija Tomić predsjednica Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije
 
Image
4 – gđa. Dušaka Župan direktorica Dvorca Gjalski

 

Tema prvog dana druženja, bila je Guske i patke na stolu zagorskih plemenitaša, a na jelovniku su bila jela sljubljena s vinima vinarija Agrolaguna i Belje:

Hladetina od guske uz zagorsku pogaču (bijelo i crno brašno s lukom i špekom)
Pečena guščja jetra na pireu od jabuke
Složenac od guske
Marinirana pačja prsa u crnom vinu s domaćim njokima od bundeve
Guska na plemićki način
Torta „Gjalski“ od kestena i naranča

 

Image
5 – Hladetina od guske uz zagorsku pogaču

Image
6 – Složenac od guske

Tijekom večere o povijesti Dvorca zagorskog kraja pričao je dr. Fureš, predstavnik
Udruge "Muža zagorskog srca", a udruga Vitezovi zlatnog kaleža priredila je kostimiranu srednjovjekovnu predstavu.

 

 Image
 0 – vitezovi zlatnog kaleža

 

Slijedećeg dana Gastronauti su se družili u novoj Vinskoj kleti vinarije Vinski vrh u mjestu Hraščina.

 

Image
7a – Vinska klet vinarije Vinski vrh

 

Image
7 – Vinarija i vinska klet – jedno do drugoga

Vinogradi vinarije Vinski vrt protežu se na 20 ha i imaju 100.000 trsova.

 

Image
8 – Šetnja po vinogradima Vinske kleti uz Tomislava Bolfana vlasnika vinarije
 
Image
9 – Vinarija Vinski vrh ima 100.000 trsova
Image
9a – Podrum je ukopan u zemlju, …
 
Image
10 – a u podrumu suvremena tehnologija.

 

Image
11 – Kratko predavanje gosp.Ivan Sokolić, vrsnog poznavaoca vina i vinarstva.

 

Image
12 – Dio vina se čuva u barique bačvama.

Nakon šetnja imanjem i razgledavanja vinarije poslužen je ručak na temu suvremene zagorske kuhinje. Probrana jela izvrsno su sljubljena s vinima Vinarije vinski vrh:

Maziva pašteta od divljači i domaći kukuruzni kruh/ Bolfan Libertin Chardonnay
Meso iz banjice i mesni namaz s kiselim krastavcima/ Bolfan Fiškuš Bijeli cuvee 2008.
Vinska juha sa zapečenim kruhom/ Bolfan Libertin Pinot sivi 2008.
Kunić na divlje/Bolfan Libertin Pinot crni 2008.
Svinjska pečenka u umaku od vrganja/Bolfan Libertin Pinot crni 2007.
Pečeni sirni štrukli/Bolfan Libertin Muškat žuti 2008.

 

Image
13 - Maziva pašteta od divljači

 

Image
14 - Meso iz banjice i mesni namaz s kiselim krastavcima

Image
15 – Izvrsna vinska juha (ukras je od vrhnja)

Image
16 - Kunić na divlje

Image
17 - Svinjska pečenka u umaku od vrganja

Image
18 - Pečeni sirni štrukli

Vinska klet vinarije Vinski vrh jedno je od mjesta koje te ostavlja bez daha. Iz blagovaonice pruža se umirujući pogled na Hrvatsko zagorje i vinograde, a mjesto ima posebnu pozitivnu vibraciju. Interijer je uređen funkcionalno i toplo, a osim prostora za blagovanje koji ima kapacitet od 40-sk osoba, na katu je i 5 lijepo uređenih dvokrevetnih soba. Mjesto idealno za vikend druženja i bijek od bučnog i prenapučenog grada.


Image
19 - Dio za blagovanje,

Image
20 – s pogledom na vinograde.

Image
21 – Poslije dobrog objeda predah uz kamin.

Na povratku iz Vinskog vrha naišli smo na neobičnu skulpturu. Zagorci imaju smisla za humor.


Image
22 – Skulptura na ulasku u mjesto Hraščina.