Morsko prase se prije svega bavi morskim temama, ali i promocijom svega onogo što se može pronaći i u drugim ne-morskim krajevima, a razveseljava dušu i tijelo. Nova Gradiška je možda daleko od slanog mora, ali blizu različitim morima poljoprivrednih kultura. Vozeći se prema Gradiški i dalje prema Slavonskom Brodu uz vas promiću različita mora - more pšenice, more suncokreta, more kukuruza ... I čovjek se zapita koliko je nekad, prije vremena kombajna i mehanizacije, trebalo i ljudi i vremena da se pobere na primjer more kukuruza. Upravo je to klub Gastronauta htio dočarati svojim članovima na prvom ovogodišnjem jesenskom druženju u Novoj Gradiški.
Hotel Kralj Tomislav u Novoj Gradiški.
Druženje se održalo 16. i 17. rujna 2010. u Novoj Gradišci i njezinoj okolici, a glavni domaćini su bili TZ Nove Gradiške, restoran Kruna hotela Kralj Tomislav , i gospodarstvo Grgić. Uz berbu kukuruza teme skupa su bili paprika, kulen, proizvodi od malina i domaća piva, a vrijeme je iskorišteno i za upoznavanje drugih proizvoda karakterističnih za jesenji stol ovog djela Slavonije. Tekuća pitanja sponzorirao je svojim kvalitetnim i vrhunskim vinima Agrokor vina, Vinski vrh i vinarija Zdjelarević.
Organizator druženja gđa.Karin Mimica, dr.Ljepša Rakas Vujčić, dogradonačelnica Gradiške i gđa.Liljana Siročić, predsjednica TZ Gradiške
Dvodnevni prgram druženja započeo je pićem dobrodošlice u hotelu Tomislav u Novoj Gradiški, da bi vrlo brzo nakon toga otišlo u obilazak malih gospodarstava u okolici Nove Gradiške. Počeli smo posjetom proizvodnji kulina – OPG MIKULIĆ uz degustacijau kulina, kozjeg sira i prove.
Proizvodnja Kulena OPG Mikulić.
Domaći kulen napravljen isključivo od mesa slavonskih svinja.
Kulen je dobio brojne nagrade.
Gazda Slavko Mikulić objašnjava način proizvodnje domaćeg kulena.
Nakon toga je slijedio posjetu gospodarstvu Štefančić u Gornjoj Vrbi uz degustacija proizvoda od malina i šetnja nasadima malina.
Gospodarstvo Štefančić koje ima velike nasade malina.
Neobična kombinacija - slavonska šunka s džemom od malina - izvrsno.
Gazdarica Ana Štefančić priprema koktel od vina i malinovca.
Desertno vino od malina hladi se u prirodnoj bunarskoj vodi.
Gazda Đuro Štefančić otvara desertno vino od malina u njihovoj novoj kušaonici.
Nasadi malina na gazdinstvu obitelji Štefančić.
Na kraju je slijedio posjetu mini pivovari s degustacijom domaćeg piva u OPG BOŠNJAK.
Manufakturna mini pivovara obiteljskog poljoprivrednog gazdinstva (OPG) Bošnjak.
Manufakturna peć za kuhanje piva.
Gazda Dario Bošnjak objašnjava proizvodnju domaćeg piva koja nema veze s industrijskim pivom - naravno domaće je puno bolje.
Svi oni nude cjeli niz programa prilagođrnim grupama. Na primjer u pivovari Bošnjak u mjestu Vrbje (e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ) pije se izvrsno domaće pivo (koje nema nikakve veze s industrijskim pivom) po cjeni od 25 kn po litri, te nude različiti meniji kao što su posavski menu, posavska plata, posavski namaz, domaći kolaći i to sve po povoljnim cjenama, a možete sudjelovati i u kuhanju domaćeg piva, pečenju rakije ili pak u originalnoj igri koja se naziva beer-pong.
Večera na temu Paprika bila je uz glazbu u restoranu “Kruna” hotela Kralj Tomislav.
Večera na temu Paprika bila je uz glazbu u restoranu “Kruna” hotela Kralj Tomislav.
Gđa.Karin Mimica, direktorica hotela gđa.Nathalie Kovačević i gđa.Liljana Siročić, predsjednica TZ Gradiške
Večera na temu paprike naravno uz tamburaše.
Večera se sastojala od 7 sljedova:
- Slavonska šunka sa pjenom od paprike uz vrhunsku Graševinu 2009. Podrumi Belje
Slavonska šunka sa pjenom od paprike.
- Pečena paprika sa povrćem uz Bolfan Libertin Sauvignon 2009.
Pečena paprika sa povrćem.
- Salata od piletine i kiselih paprika uz Bolfan Libertin Sauvignon 2009.
- Slavonski složenac uz Chadonnay vrhunski 2008. Podrumi Belje
Slavonski složenac .
- Paprikaš uz Merlot vrh 2008. Podrumi Belje
- Torta Tomislav sa Galbani Mascarponom i punč rolada uz Traminac kasna berba 2007. Iločki podrumi
Torta Tomislav sa Galbani Mascarponom i punč rolada.
Sva jela od paprilke bila su spremljena uz Kotanyi začine na bazi paprike.
U petak je druženje počelo već ujutro. U 10 sati smo se našli na gospodarstvo Grgić u Adžamovcima.
Gazdarica Štefica Grgić i gazda Antun.
Druženje su uveličali članovi penzionerskog KUD-a obučeni u tradicionalne narodne nošnje.
Muški pjevači i svirači penzionerskog KUD-a.
Nisu samo seniori uveličali naš posjet. Bilo je i mladih,
a među njima su se posebno isticale blizanke unuke gazde Antuna.
Priprema za branje kukuruza je počela s tradicionalnim slavonskim doručkom: kulen, kobasice, šunka, kravlji sir, čvarci, domaća mast, prova, žganci sa mlijekom, kiselo mlijeko i naravno šljiva i domaće vino.
Tradicionalni slavonski doručak (i kako sada ostati u Slavoniji mršav).
Gastronauti prionili doručku prije branja kukuruza.
Berači su nakon toga krenuli u obilazak imanja i vožnju slavonskim kočijama prema polju kukuruza.
Slavonska kočija je spremna za odlazak na berbu.
Beračice kukuruza u tradicionalnim nošnjama ...
a među njima i pokoja priučena beračica (koja se odlično snašla).
Ne može berba bez slavonske pjesme.
Povratak kroz centar sela Adžamovci.
Prije ručka ponovo pjesma i ples.
Nebo se smilovalo i odgodilo kišu taman toliko da dođe vrijeme ručku i to tradicionalnom slavonskom ručku na gospodarstvu Grgić. Jela u izobilju u slijedu:
- Domaća juha uz Graševinu Zdjelarević 2008.
- Domaća juha uz Graševinu Zdjelarević 2008.
Domaća juha.
- Kuhano meso sa umakom od rajčice uz Graševinu Zdjelarević 2008.
Kuhano meso sa umakom od rajčice .
- Domaća sarma uz Graševinu Zdjelarević 2008.
Domaća sarma.
- Svinjska pečenka uz Manzzoni bijeli Zdjelarević 2008.
Svinjska pečenka.
- Domaća orehnjača i makovnjača uz Rajnski rizling Zdjelarević 2008.
Sve je ovo organizirano uz potporu tradicionalnih sponzora kluba Gastronaut tvrtki Dukat, Kotanyi, Zvjezda, Ecolab, Electrolux, vinarija Zdjelarević, vinarija Vinski vrh i Agrokor vina.
Ovo mi je bilo prvi put da sudjelujem u ovakvoj berbi kukuruza i moram priznati da mi se puno svidjelo, pa eto mene i dogodine. U okviru ponude na svom gazdinstvu obitelj Grgić nudi i smještaj, jahanje na konjima (u štali ih ima desetak), domaću hranu i veliko srce. Požurite, kukuruzi još nisu obrani.
A kada ste već u tim krajevima, svakako napreviti i izlet do eko-etno sela Stara Kapela ( na putu od Gradiške prema Požegi).
Eko-etno selo Stara Kapela.
Nekada ambar, danas luksuzni apartman u Tucinoj kući.
Tradicionalna slavonska bračna postelja.
Peć za proizvodnju kreča.
Nakon toga se provozati posavkom cestom baštine rijeke i ljudi do mjesta Davor na Savi i dalje prema Mačkovcima i Savskom boku.
Sava kod Davora.
Maglovita Sava.
Riječno sidro.