Prvo jesensko druženje kluba Gastronauta bilo je u Splitu i Trilju na temu Tradicijska gastronomija Splita i Trilja. U Splitskom dijelu druženja domaćin je bio restoran Boban i turistička zajednica grada Splita ...

 

Image

 

Klub Gastronauta je posjet Splitu započeo šetnjom po Dioklecijanovoj palaći u pratnji turističkog vodiča. U nadahnutoj priči o Dioklecijanu i njegovoj palači na kojoj je izrastao Split proletjela su dva sata

 

1 1 split
Gastronauti ispred katedrale Sv.Duje

 

2 1 split
 Priča o nastanku Splita

 

3 1 split
Najuža ulica u Splitu naziva Pusti me proć

 

Nakon šetnje je slijedio domjenak u podrumima palače, točno ispod Dioklecijanove blagovaonice.

 

Image
Povijest Splita na pjatu u Dioklecijanovim podrumima

 

U organizaciji restorana Boban u podrumima je složen stol sa povijesnim splitskim jelima.

 

Image
 Karin Mimica organizator susreta Gastronauta u Splitu i Svemir Boban vlasnik restorana Boban

 

Image
Kuhar restorana Boban Nikola Eterović govori za Radio Split

 

Nadahnuti kuhar restorana Boban Nikola Eterović pripremio je brojne delicije od kojih izdvajamo:

- samaštrani jezik koji se priprema 7 dana,
- pašticadu s njokima,
- bakalar na brujet,
- tunu na pašticadu,
- poltete od hobotnice
- bakalar na bijelo
- bob sa blitvom,
- bakalar sa slanutkom,
- poparu od sipe,
- salatu od orza,
- janjetinu s bižima,
- soparnik,
- repovi lokarde na gradelama,
- tunu na sauru,

 

Image
 Soparnik

Image
Polpete od hobotnice i bakalar na bijelo

Image
 Lokarde na gradelama i tuna na sauru

Image
 Bob i blitva i bakalar na bijelo

Image
Popara od sipe (za mene jelo broj 1)

Image
Tuna na pašticadu

 
\r\na za slatko
- smokvenjak, fritule i kroštule.
Image
Smokvenjak
 
Image
 Fritule

Image
Kroštule

Image
Izbor sezonskog dalmatinskog voća
 
sve to uz birana vina Bolfan Primus Rajski rizling 2008, Bolfan Primus Pinot sivi 2009 i Bolfan Libertin Pinot crni 2008.

Jela sastavljena od jednostavnih namirnica ali maštovito pripravljena, čovjek ne zna koja bi od njih kušao. A što je još važnije većinu od njih možete i redovito probati u restoranu Boban.

A kako je bilo u Trilju pročitajte i pogledajte u slijedećoj reportaži.