Gastronomski potencijali otoka Krka bili su tema posljednjeg druženja članova kluba Gastronaut. Glavni je domaćin bila TZ grada Krka s 12 ugostiteljskih objekata koji sudjeluju u programu Gastronomska šetnja gradom Krkom i njegovom okolicom: Kuća krčkog pršuta Žužić, restoran Torkul, Cocktail bar Volsonis, vinarija dućan Nada, Terasa Diana, restoran Marina, hotel Dražica, pansion Maritim, trattoria Glavotok, restoran Valamar Koralj Romantickonoba Pod Prevolt, konoba i kuća maslinovog ulja Nono i slastičarna Casa del padrone.
Predviđene stručne teme su bile Grad Krk i njegovi gastronomski potencijali, Gastronomska šetnja gradom Krkom i njegovom okolicom, Šurlice, Hobotnica i Krčki pršut.
Za adekvatna vina uz specijalitete će se pobrinuti i naši partneri iz vinarija Belje i PP Orahovica.

Nakon šetnje gradom Krkom krčki gastronomski potencijali predstavljeni su na Večeri krčkih specijaliteta u restoranu Marina...



Dok su ribarski brodovi kretali na iz krčke luke na noćni lov ...

Gastronauti i gosti su se skupili u restoranu hotela Marina ...

u čijim se ogradama izvrsno odražava luka grada Krka.

Večer je počela uvodnim govorima i zahvalom Siniši Križancu na edukaciji koju je ugostiteljske djelatnike Krka održao par dana prije posjeta Gastronauta otoku Krku. S lijeva na desno Darijo vasilić, gradonačelnik Krka, Siniša Križanec, doajen visoke gastronomije u Hrvatskoj, Nataša Jurina, TZ Krk, Karin Mimica, predsjednik udruge Gastronauta i organizator druženja i Tatjana Frančišković, direktor prodaje i marketinga hotela Krk.

Karin Mimica otvara manifestaciju
 


Večer krčkih specijaliteta je zamišljena kao promocija krčkih restorana. Večeru su pripremili uz osoblje hotela Marine kuhari Terase Diane, pansiona Maritim, trattorie Glavotok, konoba Pod Prevolt, Kuće krčkog pršuta Žužić i slastičarna Casa del padrone:

Večer je počela s Trattoriom Glavotok koji su spremili kanapei:

Tartar od tune; Carpaccio od škampa na integralnom tostu s ovčjim sirom i maslacem; uz Vrh. Chardonnay 2012 = 14,7 alc / 5,4 kiseline / 2,1 sladori, Belje.

Kuća krčkog pršuta Žužić ponudila je naravno

izvrsni Krčki pršut (o kome posebno u slijedećoj reportaži) uz PP Orahovica Frankovka 2012.

Krk-2-9Restoran Marina:

Zapečeni domaći ovčji sir na posteljici od rige uz Vrh. Chardonnay 2012 (14,7alc / 5,4 kiseline / 2,1 sladori), Belje.

Terasa Diana: Šurlice u umaku od škampa i pršuta uz PP Orahovica Graševina 2012.

Konoba Pod Prevolt: Domaće tijesto sa sušenom hobotnicom uz Vrh. Chardonnay 2012 (14,7 alc / 5,4 kiseline / 2,1 sladori), Belje

Pansion Maritim:

Šurlice sa žgvacetom od janjetine uz PP Orahovica Silvanac zeleni 2011

Trattoria Glavotok:

Marinirani juneći file na kremi od suhih gljiva s pšeničnim klicama uz njoke od bundeve i vlasca
uz Vrh. Merlot 2011 (14,5 alc / 7,2 kiseline / 2,9 sladori), Belje

Restoran Marina

i njegova prezentacija
 


Biftek sa mora i kraja (sa škampima), vijenac od palente s poprženom rigom uz PPO Frankovka 2012.

Slastičarna Casa del padrone: Slastice od krčkog ovčjeg sira i skute, Torta Krčka kneginja uz Goldberg Graševina 2012 (15,6,alc 6,3 kiseline i 10,9 sladori), Belje

i njihova prezentacija
 


I na kraju defile svih kuhara koji su pripremili ovu izvrsnu večer uz zahvalu Siniše Križanca, a sve to naravno ...

Siniša Križanec se zahvaljuje domaćinima
 


uz izvrsnu muziku Kumpanije Tramuntana iz Kraljevice.

Kumpanija Tramuntana iz Kraljevice