Gastronomski potencijali otoka Krka bili su tema posljednjeg druženja članova kluba Gastronaut. Glavni je domaćin bila TZ grada Krka s 12 ugostiteljskih objekata koji sudjeluju u programu Gastronomska šetnja gradom Krkom i njegovom okolicom: Kuća krčkog pršuta Žužić, restoran Torkul, Cocktail bar Volsonis, vinarija dućan Nada, Terasa Diana, restoran Marina, hotel Dražica, pansion Maritim, trattoria Glavotok, restoran Valamar Koralj Romantic, konoba Pod Prevolt, konoba i kuća maslinovog ulja Nono i slastičarna Casa del padrone.
Predviđene stručne teme su bile Grad Krk i njegovi gastronomski potencijali, Gastronomska šetnja gradom Krkom i njegovom okolicom, Šurlice, Hobotnica i Krčki pršut.
Za adekvatna vina uz specijalitete će se pobrinuti i naši partneri iz vinarija Belje, PP Orahovica. i vinarija Pavlomir.
Krk bez šurlica nije Krk. Gdje god se maknete nuditi će vam ovaj izvrstan krčki specijalitet - širlice na milion načina. Tako je i Gastronaute drugi dan boravka na Krku doveo u pansion Maritim, pravo mjesto za degiustaciju jela od šurlica. Osim pansina Maritim savjetujemo vam i posjet neobičnom objektu - konobi i kuća maslinovog ulja Nono- neobičnom objektu koji je konoba, sušionica pršuta, ali i uljara u kojoj se proizvodi izvrsno maslinovo ulje.
Konoba i pansion Maritim - pravo mjesto za degustaciju šurlica.
Proizvodnja šurlica i nije toliko složena.
Recept je krajnje jednostavan. Zamješa se tjesto od 1 kg brašna, 2 cijela jaja, 2 žumanjca, 1 dcl ulja i malo soli.
Štašić i vješte ruke. Svaka se šurlica radi pojedinačno. Oko štapića se stavi tjesto i trlja rukama dok ne nastane ...
šuplja forma šurlice.
Proizvodnja šurlica.
Šurlice se mogu raditi od običnog ili integralnog brašna, kuhaju 10-ak minuta, a uz njih idu različiti umaci. Konoba i pansion Maritim su ponudili šurlice od integralnog brašna s kozicama,
šurlice od integralnog brašna s hobotnicom na bijelo (s vrhnjem),
šurlice od integralnog brašna s hobotnicom na crveno (sa šalšom) i
šurlice od bijelog brašna sa žgavacetom od janjetine,
i sve to uz izvrsna vina vinarije Pavlomir,
Izvrsna Žlahtina, Chadonnay, Chabernet sauvignon i još bolje desertno vino.
I na izlazu osmjeh osoblja Konobe Maritim.
Konoba Nono je zanimljiv ugostiteljski objekt. Kao konoba radi do sezone prerade maslina,
a tada se pretvori u uljaru s vrhunskom Pieralisi opremom za hladno prešanje maslina. Uljara je do kraja sezone obrade maslina, a nakon toga se maslinarska oprema opet okruži stolovima i stolicama i Nono je opet konoba.
Sve nam je to ispričao Siniša Tudor, vlasnik konobe i uljare.
Nono nudi dvije vrste izvrsnog ulja, malo pikantnije i malo blaže. Dosta je maslina autohtone vrste Rosulja. Cijene ulja su nešto više nego u drugim krajevima, a razlog je prije svega taj što se radi o starim maslinama koje je teško brati, pa je učinak berača svega 20 kg po čovjeku dnevno.
Osim ulja kod Nona se nudi i sir, autohtoni suveniri kao što su bukalete, a posebni dio ponude su ...
krčki pršuti. Posebnost Noninih pršuta je ta što je sušionica potpuno ispod zemlje, a tijekom prerade maslina u nju se dovode plinovi iz stroja za preradu maslina pa je zrak bogat specifičnim kemijskim spojevima koji pršutu daju poseban okus.
Pršuti krase i konobu, a Siniša Tudor nudi i umjetne pršute (dva tamna u sredini) napravljene od cemtnog punila i obojane tako da savršeno glume stvarne pršute. Izvrsna dekoracija i puno jeftinija od stvarnih pršuta.
Ponuda konobe Nona, kruh s maslinama, Nonin pršut, slani inčuni, sir ...
i izvrsne palačinke punjene skutom s krokantom od suhih smokava, a sve to uz
izvrsnu Vrbničku Zlatnu žlahtinu, Zlatnu žlahtinu Grand Crue i vina Laguna.
Naravno ovakva ponuda je oduševila sve prisutne što se i vidi po ozarenim licima.