Image


Klub Gastronaut osnovan je u prosincu 1999. Godine, a članovi su mu vodeći hrvatski ugostitelji, stručnjaci u enologiji, ugostiteljstvu, u teoriji i praksi prehrane, novinari koji promoviraju gastronomiju i osobe koje smatraju da svojim angažmanom mogu doprinijeti unapređenju gastronomske kulture u Hrvatskoj.


Klupska okupljanja organizirana su u različitim gradovma i regijama Hrvatske, a domaćin svakog susreta, na kome se obrađuje zadana gastronomska tema, je drugi ugostiteljski objekt i grad.

Ciljevi djelovanja kluba Gastronauta su unapređenje gastronomske kulture, usavršavanje znanja, degustacija proizvoda i jela koja često rezultira donošenjem zajedničkog stava i predočavanje javnosti novih saznanja iz gastronomije.

Prvo druženje kluba Gastronauti u 2011.g. bilo je od 17.-18. veljače 2011. u Karlovcu, a glavni domaćini su bili TZ grada Karlovca, restoran Lovački rog koji od 1997. godine kontinuirano nosi titulu jednog od 100 vodećih hrvatskih restorana i gospodarstvo Srakovčić – SrCe prirode.

Grad Karlovac aktualni je dobitnik nagrade Zeleni cvijet za najuređeniji kontinentalni grad, kao i nagrade Turistički cvijet. Kako je Karlovac ujedno i grad pive, članovi kluba su se upoznali s proizvodnjom i tradicijom pivarstva u Karlovcu koje traje od 18. stoljeća, a već 25 godina organiziraju se Karlovački dani piva. Gastronomske teme druženja u Karlovcu bile su Marinade za divljač i Domaća patka, a tekuća pitanja sponzorirali su svojim kvalitetnim i vrhunskim vinima Agrokor vina i vinarija Vinski vrh.

Program prvog dana druženja 18.02.2011.g. sastojao se od:

- Pića dobrodošlice u hotelu Korana Srakovčić – najboljem malom obiteljskom hotelu kontinentalne Hrvatske.

- Posjeta Karlovačkoj pivovari koja proizvodi pivo od 1854. godine

- Posjet restoranu Žganjer uz degustaciju štrudela

- Večere u Lovačkom rogu na temu Marinade za divljač i Pive kao namirnice

- Posjetu studentskoj mini pivovari na Veleučilištu Karlovac
 
Image
Hotel Korana Srakovčić ...
 
Image
... smješten na samoj obali rijeke Korane. 
 
Image
U Karlovcu se osim izvrsnog Karlovačkog piva 
 
Image
može pronaći i Studentsko pivo
 
Image
koje se u ograničenim količinama u okviru nastave proizvodi u mini pivovari Veleučilišta Karlovac. 
 
Na večeri u restoranu Lovački rog skupilo se rekordnh 105 uzvanika, članova kluba Gastronaut i njihovih gostiju. Nakon pića dobrodošlice, prije svega Karlovačkog piva uz pivske pogačice, posebno nadahnuti meni je složio kuhar Anđelko Matičić i vlasnik restorana Lovački rog g.Zlatko Petrić. Gastronomski slijed je činilo pet jela uz koja su se pila vrhunska vina Agrokor vina koja je prezentirala gđica. Ivana Pandža iz Agrokora.
 
Image
Skup gastronauta je pozdravila gđa.Marina Kolaković, dogradonačelnica Karlovca, te
 
Image
Tihana Bakarić, direktorica TZ Karlovac.
 
Image
O restoranu Lovački rog govorio je vlasnik g.Zlatko Petrić, a
 
Image
jela je predstavljao glavni kuhar restorana g. Anđelko Matičić,
 
Image
a vina gđica. Ivana Pandža iz Agrokora, uz
 
Image
pozornu pažnju prof.Karin Mimica, članica uprave Kluba Gastronaut i organizator ovog druženja u karlovcu.

- Terina od divljači prelivena aspikom sa dodatkom brusnice i zelenog papra iz salamure uz Pjenušac POJ Mladina
 
Image
Terina od divljači.
 
- Lovačka juha od pive – Dajla malvazija Istravino 2009.
Recept: Dva sata se kuha povrće, meso divljači i kosti od jelena. Nakon toga se ispasira povrće, meso se izreže na kockice i vrati natrag u juhu te ponovo kuha dva sata. Na kraju se doda crno pivo (naravno Karlovačko).

- Pačja prsa u marinadi sa kavom – Graševina Belje vrh 2009.
Recept: Marinirati pačja prsa u marinade u koju se doda i kava. Nakon toga ih popržiti uz podljevanje marinadom. Poslužiti uz kuhano povrće.
 
Image
pačja prsa u marinadi sa kavom.

- Biftek „Lovački rog“ iz marinade od piva – Merlot Belje vrh 2008.
Recept: Marinada od piva se radi od piva (Karlovačkog), senfa i korijandora. Svinjski file se kratko poprži i služi sa zaprženim lukom i pečenim krumpirom.
 
Image
Biftek Lovački rog iz marinade od piva

- Srneći odresci iz marinade na način šefa kuhanje – Castello Festiga Agrolaguna 2008.
Recept: Marinada se radi od bijelog vina, crnog vina, ružmarina i lovora. Kada se ohladi u nju se stave srneći odresci nekoliko sati. Popržiti odreske te ih polako dinstati 30-ak minuta. Dodati pekmez od šljiva i pasiranu rajčicu, te pirjati 15 minuta.
 
Image
Srneći odresci iz marinade na način šefa kuhinje.

- Voće u marinade – Sauvignon Gaj Mladina 2009.
 
Image
Vrhunska Agrokor vina koja su pratila degustacijski meni restorana lovački rog.
 
Uz živu glazbu grupe Bolja vremena tijekom večeri pjevala je i primadona Ivana Boljkovac.