Dan prije dolaska proljeća Delnice su se našle pokrivene snijegom, ali vremenske (ne)prilike nisu omele članove kluba Gastronaut da provedu dva dana u Delnicama u gastronomskom druženju. Gdja. Karin Mimica, Smilja i Marina su u suradnji s domaćinima ponovo organizirali nezaboravno druženje.
Domaćini druženja su bili Grad Delnice na čelu s velikim zaljubljenikom u gastronomiju i vrsnim poznavateljem gljiva i gljivarstva gradonačelnikom Marijanom Plešom, TZ Delnice, poduzeće Hrvatske šume i njihov objekt Lovački dom Delnice u kojem su se događala sva gastronomska druženja i to prije svega zahvaljujući Ani Crnković, direktorici Lovačkog doma i Lucije Oškera, glavnoj kuharici.
Teme druženja u Delnicama bili su prvu večer vepar i vukovače, a drugu dan Goranska kuhinja. Prvu večer Lucija je priredila "sporogrizni" slijed od 7 jela, biranih i izvrsno pripremljenih specijaliteta od vepra i gljiva bukovača, koja su bila izvrsno praćena vinima vinarije Vinski vrh i Agrolaguna:
.....................
Mousse od vepra (Graševina izbor posušenih bobica 2007. Vinski vrh)
.....................
.....................
Lovačka juha (Rajski rizling 2007. Vinski vrh) Tris bukovača (pohane,na roštilju i marinirane) (Sauvignon 2007. Vinski vrh)
......................
Gulaš od vepra s trgancima (Chardonnay barique 2007. Vinski vrh)
.....................
.....................
Biftek od vepra omotan špekom s umakom od bukovača (Castello festiga 2007.)
.....................
Marinirani vepar a la vild u umaku od šumskog voća s okruglicama od kruha (Cabernet sauvignion Festiga)
.....................
Krema od sira sa šumskim voćem (Traminac izborna berba 2007. Vinski vrh)
.....................
Tijekom večere predavanje o gljivama je održao gradonačelnik Delnica g. Marijan Pleša. Zanimljivo je da je večina ovih jela standardna ponuda restorana Lovačkog doma pa ih i vi možete probati.
Sutrašnji dan je započeo razgledavanjem snijegom pokrivenih Delnica - novo klizalište, jedina skijaška skakaonica u Hrvatskoj, stari električni mlin, izložbena galerija u kojoj je gradonačelnik pričao o specijalitetu Gorskog kotara - medu meduncu koji se dobije od medne rose koju stvaraju jeline uši. Do meda nije lako niti doći. Većina proizvedenog meda, zbog iznimne kakvoće, ali i ljekovitih svojstava završava u farmaceutskoj idustriji za izradu baznih lijekova, zato što je deset puta bogatiji mineralima od ostalih cvjetnih medova.
Nakon toga slijedila je prezentacija goranskih likera eliksira proizvođača Vida Arbanasa iz Lokava (
U Gorskom kotaru su obitavali još i paleolitski ljudi, ali Rimljanima ,osvajačima cijelog tada poznatog svijeta ovaj i nije bio odviše privlačan. U njega nisu niti zalazili, već ga prozvaše Hortus Diabolicus - Vražji vrt. (Više o Hortus diabolicus). Upravo je takav i liker papra koji je neopisivog slatkasto-paprenog-žarećeg okusa i pije se na poseban način. Kalo možete naučiti ako dođete u Gorski kotar.
I konačno u Lovačkom domu je poslužen i klasičan Goranski ručak iz vina vinarije Belje i Mladina koje je prestavio g.Saša Zec iz Agrokora. Menu je bio slijedeći:
.....................
Čvarci, goranski nadjev - budla i dr… (Vrhunska graševina 2007. Belje)
.....................
Police sa špekom (Chadonnay 2007. Belje)
Police sa špekom (Chadonnay 2007. Belje)
.....................
Kisela repa sa svinjetinom s krumpiricom (Merlot 2007. Belje)
Kisela repa sa svinjetinom s krumpiricom (Merlot 2007. Belje)
.....................
Kaša i fažol sa suhim mesom, kuhani krumpir (Cabernet sauvignion 2007. Belje)
Kaša i fažol sa suhim mesom, kuhani krumpir (Cabernet sauvignion 2007. Belje)
.....................
Zlivanka (bazlamača) (Traminac 2007. Mladina)
Zlivanka (bazlamača) (Traminac 2007. Mladina)
.....................
I ova se jela mogu standardno jesti u Lovačkom domu. Delnice su uz sami auto put za Rijeku, priroda je prekrasna, hrana izvrsna, svratite, nećete požaliti.