Image
Dan prije dolaska proljeća Delnice su se našle pokrivene snijegom, ali vremenske (ne)prilike nisu omele članove kluba Gastronaut da provedu dva dana u Delnicama u gastronomskom druženju. Gdja. Karin Mimica, Smilja i Marina su u suradnji s domaćinima ponovo organizirali nezaboravno druženje.

Domaćini druženja su bili Grad Delnice na čelu s velikim zaljubljenikom u gastronomiju i vrsnim poznavateljem gljiva i gljivarstva gradonačelnikom Marijanom Plešom, TZ Delnice, poduzeće Hrvatske šume i njihov objekt Lovački dom Delnice u kojem su se događala sva gastronomska druženja i to prije svega zahvaljujući Ani Crnković, direktorici Lovačkog doma i Lucije Oškera, glavnoj kuharici.


Teme druženja u Delnicama bili su prvu večer vepar i vukovače, a drugu dan Goranska kuhinja. Prvu večer Lucija je priredila "sporogrizni" slijed od 7 jela, biranih i izvrsno pripremljenih specijaliteta od vepra i gljiva bukovača, koja su bila izvrsno praćena vinima vinarije Vinski vrh i Agrolaguna:

.....................
Mousse od vepra (Graševina izbor posušenih bobica 2007. Vinski vrh)
.....................
Lovačka juha (Rajski rizling 2007. Vinski vrh) Tris bukovača (pohane,na roštilju i marinirane) (Sauvignon 2007. Vinski vrh)
......................
Gulaš od vepra s trgancima (Chardonnay barique 2007. Vinski vrh)
.....................
Biftek od vepra omotan špekom s umakom od bukovača (Castello festiga 2007.)
.....................
Marinirani vepar a la vild u umaku od šumskog voća s okruglicama od kruha (Cabernet sauvignion Festiga)
.....................
Krema od sira sa šumskim voćem (Traminac izborna berba 2007. Vinski vrh)
.....................

Tijekom večere predavanje o gljivama je održao gradonačelnik Delnica g. Marijan Pleša. Zanimljivo je da je večina ovih jela standardna ponuda restorana Lovačkog doma pa ih i vi možete probati.

Sutrašnji dan je započeo razgledavanjem snijegom pokrivenih Delnica - novo klizalište, jedina skijaška skakaonica u Hrvatskoj, stari električni mlin, izložbena galerija u kojoj je gradonačelnik pričao o specijalitetu Gorskog kotara - medu meduncu koji se dobije od medne rose koju stvaraju jeline uši. Do meda nije lako niti doći. Većina proizvedenog meda, zbog iznimne kakvoće, ali i ljekovitih svojstava završava u farmaceutskoj idustriji za izradu baznih lijekova, zato što je deset puta bogatiji mineralima od ostalih cvjetnih medova.

Nakon toga slijedila je prezentacija goranskih likera eliksira proizvođača Vida Arbanasa iz Lokava ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ): Divlja ruža, San Hubert - Goranski jeger, Papra - Hortus Diabolicus uz koji ide izanimljiva priča koju je zanimljivo i prenijeti:

U Gorskom kotaru su obitavali još i paleolitski ljudi, ali Rimljanima ,osvajačima cijelog tada poznatog svijeta ovaj i nije bio odviše privlačan. U njega nisu niti zalazili, već ga prozvaše Hortus Diabolicus - Vražji vrt. (Više o Hortus diabolicus). Upravo je takav i liker papra koji je neopisivog slatkasto-paprenog-žarećeg okusa i pije se na poseban način. Kalo možete naučiti ako dođete u Gorski kotar.

I konačno u Lovačkom domu je poslužen i klasičan Goranski ručak iz vina vinarije Belje i Mladina koje je prestavio g.Saša Zec iz Agrokora. Menu je bio slijedeći:

.....................
Čvarci, goranski nadjev - budla i dr… (Vrhunska graševina 2007. Belje)
.....................
Police sa špekom (Chadonnay 2007. Belje)
.....................
Kisela repa sa svinjetinom s krumpiricom (Merlot 2007. Belje)
.....................
Kaša i fažol sa suhim mesom, kuhani krumpir (Cabernet sauvignion 2007. Belje)
.....................
Zlivanka (bazlamača) (Traminac 2007. Mladina)
.....................

I ova se jela mogu standardno jesti u Lovačkom domu. Delnice su uz sami auto put za Rijeku, priroda je prekrasna, hrana izvrsna, svratite, nećete požaliti.
 

 

Image
Image Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image