kelti 2009

Sisak je grad koji iznenadi svakog posjetioca koji se malo duže zadrži u njemu i njegovoj okolici. Iz medija Sisak  se najčešće spominje u vezi zagađenja zraka a rijetko se kada priča o sisačkim parkovima, rijekama, bogatoj povjesti i vrijednim ljudima koji nastoje život u Sisku učiniti što zanimljivijim, ne samo građanima Siska, već i gostima.

 

U subotu 5.rujna 2009.godine u Sisku je bilo puno gostiju. Razlog su bile KELTSKE NOĆI na temu SISAČKE LEGENDE. Niz rijeku Kupu, u audio-vizualnoj predstavi igre zvuka i svjetla, spuštalo se 10 splavi koje su jedna po jedna pričale priču o Sisačkim legendama, od davnih vremena vila, pa do junaka domovinskog rata. Nizale su se
- Legenda o stvaranju grada
- Zlatni mač keltskog velemože
- Sv.Kirin mučenik, zaštitnik grada Siska
- Zlatna kočija rimskog namjesnika
- Duh Hasan paše
- Tuneli pod Siskom
- Ljubav Jurana i Sofije
- Potopljena Sloga
- Sergej Som i
- 57. SAMB

Keltska povijest Siska potaknula je i vrsnog kuhara Gorana Kramarića iz restorana Cocktail da iz davnih vremena druida iskopa zaboravljena keltska jela i u suvremenoj varijanti prezentira članovima kluba Gastronaut. Naime, Sisak je bio mjesto njihovog strukovnog i prijateljskog druženja. Glavni domaćin druženja bio je Ivica Kramarić s obitelji, a mjesto druženja baš restoran Cocktail. Skup je podržala i Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije, Grad Sisak i njegova Turistička zajednica koja je i organizator sisačkih Keltskih noći.

Tema druženja Gastronauta nije bila samo Keltska kuhinja, već i Jesenji specijaliteti posavsko-moslavačke kuhinje s naglaskom na bundevu u kreaciji kuhara Gorana Kramarića. Menu je bio izuzetan praćen vinima sponzora Belje i Vinski vrh:

- Preveli sir s pečenom bundevom i livadskim medom
 (Rajnski rizling, izborna berba 2007, Vinski vrh)
- Domaća kobasa, prezvušt s mladim sirom
 (CUVEE 2008, Vinski vrh)
- Beli žganci s prepečenim vrhnjem
 (Rajnski rizling 2008, Vinski vrh)
- Njoki od bundeve na podlozi umaka od špinata
 (Pinot sivi 2008, Vinski vrh)
- Gulaš od gljiva
 (Merlot 2007, Belje)
- File soma na podlozi od bundeve
 (Graševina 2008, Belje)
- Pileći file u umaku od bundeve - riža
 (Graševina 2008, Belje)
- Krema od bundeva i jabuka (Sauvignon Gaj 2008, Belje)
 
Spomenimo i aperitiv - prvi moslavački pjenušac obitelji Kašner iz Kutine, ali i završni konjak obitelji Miklaužića , lokalnog vinara čiju smo vinariju  zajedno s vinarijom obitelji Trdenića sutra dan i posjetili.

 

Večer Keltske kuhinje je bila nešto posebno. Poslije spektakularne prestave Sisačkih legendi na novom turističkom brodu Hrvat vlasništva Dunavskog Loyda, Goran Kramarić je pripremio niz neobičnih i maštovitih jela koja su nas vratila u doba 400 godina prije Krista, u doba kada su po obalama Kupe u Sisku šetali drevni Kelti. Kušali smo:

- Kruh sa sodom

- Usoljeni jezik

- Staro keltsku janjetinu s grilla

- Losos mariniran s korjandorom na podlozi od kelja

- Marinirani kotleti gratinirani s pireom od jabuka i sira

- Keltsko prosušeno meso na lešadu

- Sarmice od janječih iznutrica

- Keltsku mesnu štrucu

- Starokeltsku janjetinu s umakom od metvice

- Marinirani goveđi jezik u kiselom šugu
i na kraju
- Keltske kekse navezane na konac.

uz vina sponzora Belje (Merlot 2007, Graševina 2008, Sauvignon Gaj 2008) i Vinski vrh (Crni Pinot 2007, Crni Pinot Premium).

 

Druženje za pamćenje, a Sisak se pokazao kao izuzetan domaćin i grad vrijedan posjeta. Nadamo se da će turisti to i prepoznati. Hotel Panonija je idealna polazna točka za istraživanje Siska i okolice.Spomenimo da je u blizini i Park prirode Lonsko polje u kojem je grad roda Čigoč s izvrsnom ponudom domaćih jela u Tradiciji Čigoč.