Članovi kluba Gastronaut posjetili su početkom studenog Slavoniju i to Našice i Baranju. Domaćini su bili TZ županije osječko-baranjske, TZ Našice, hotel Park i restoran Dvorci Slavonije Našice, Park prirode Kopački rit, restoran Kormoran, restoran Josić, vinarija PP Orahovica, podrumi Kusić i vinoteka Vinita.
Nakon Orahovice, na red su došle i Našice, osnovni domaćini druženja. Program je bio zahtjevan, ali je izvrsno pokazao kulturnu i gastronomsku baštinu našičkog kraja:
17:00 h : početak programa u Dvorcu Pejačević:
· Pozdravne riječi Gradonačelnika Našica Gosp. Krešimir Žagar,
· Otvaranje izložbe u Salonu Isidora Kršnjavoga Našice
(Recentno Slavonsko figurativno slikarstvo Autori: Vladimr Đanko, Dinko Županović, Tihomir Marojević, Srećko Perković, Goran Lukić)
· zakuska, som u slanini slanini uz nekoliko vina vinarija Bartolović i Buhač u organizaciji Vinoteke Vinvita
· Etno revija udruge Slavonika inspirirana Slavonijom i Grofovima Pejačević,
· Obilazak postava dvorca Pejačević uz stručno vodstvo Kustosice, prof. Silvije Lučevnjak
18.45 h piće dobrodošlice u hotelu Park - tvrtka Vitis O&N iz Buja predstaviti će najstariji biljni liker na svijetu iz francuskog samostana Chartreuse, destilat od 132 trave koji se po istoj recepturi proizvodi od 1605. g.
19.30 h Koncert OGŠ Dora Pejačević
20.00 h Večera u restoranu Dvorci Slavonije hotela Park na temu Grofovski meni Pejačević uz priču o povijesti Pejačevića tijekom večere. Sljedove jela, prate vina PP Orahovice i Erdutskih vinograda.
Evo i foto reportaže o cijelom našičkom druženju.
Otvaranje izložbe slavonskih figurativnih slikara ...
slikara Vladimr Đanko, Dinko Županović, Tihomir Marojević, Srećko Perković, Goran Lukić (raspored na slici ne odgovara rasporedu imena)
Neke od slika s izložbe ...
...
Gradonačelnik grada Našice Krešimir Žagar i voditeljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak.
Mlada našička pjevačica Andrea Granat
Modna etno revija udruge Slavonika inspirirana Slavonijom i Grofovima Pejačević
Modna revija inspirana Slavonijom
Damir Zrno predstavlja vina vinarija Bartulović i Buhač koja su prezentirana u organizaciji Vinoteke Vinvita
Izvrsna vina Ivana Buhača ...
i isto tako dobra vinarije Bartulović.
Hotel park je organizirao i domjenak u kojem se posebno po zanimljivosti recepta isticao som u slanini.
Obilazak postava dvorca uz stručno vodstvo kustosice prof.Silvije Lučevnjak.
Dora Pejačević i njen suprug.
Dora svira jedan od klavira koji su bili u dvorcu,
a na klaviru u Dorinoj sobi je zasvirao i gastronaut Ladislav Miro Madjar.
Klavir na kojem Miro svira nije Dorin, ali je iz istog je doba.
Lovačka soba dvorca Pejačević (zamislite nema polarnog medvjeda niti mošunskog goveda, a Pejačevići su bili grofovi stoljećima).
Svaki detalj u dvorcu je poseban.
Tvrtke Vitis O&N iz Buja predstavila je najstariji biljni liker na svijetu iz francuskog samostana Chartreuse, destilat od 132 trave koji se po istoj recepturi proizvodi od 1605. g.
Koncert OGŠ Dora Pejačević
Solisti pjevači su bili izvrsni ...
isto kao i solisti svirači ...
...
A evo kako i zvuče u atriju hotela Park
i u koncertnoj izvedbi:
Gradonačelnik Našica Krešimir Žagar, predsjednica udruge Gastronauti prof.Karin Mimica i šef Hotela Park Mladen Kajganić
Gradonačelnik grada Našice Krešimir Žagar pozdravlja prisutne
nakon ćega je slijedila prezentacija Grofovskog menia Pejačević koji je osmislio šef ugostiteljstva Hotela Park Ivan Orban uz priču o povijesti obitelji Pejačević koju je ispričala voditeljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak.
HLADETINA OD SVINJSKOG JEZIKA I POVRĆA uz Graševina 2012. PP Orahovica
Temeljac od svinjskih nogica i kožica,Svinjski jezik,
Sol, bijeli luk, papar u zrnu,crvena paprika, mrkva krumpir
MESNA PAŠTETA uz Pinot sivi 2011. PP Orahovica
teleća pisanica, pileća jetrica, zec,suha slanina,putar,konjak,varganji, kajmak
papar, klinčići, muškatni oraščić, kim, cimet, luk, serviran uz pogaču
SAVIJUTAK OD SOMA SA SARMICAMA OD KELJA uz Zeleni silvanac 2011. PP Orahovica
File soma,Bijelo vino, kopar,orasi
Umak od; bundevine koštice, crvene paprike, vino
PITA OD KRUMPIRA S POVRĆEM I SUHIM MESOM uz Frankovku 2012. PP Orahovica
Krumpir, svježa paprika, luk, suho meso, rajčica,
Zaliveno kajmakom i svježim sirom
PEČENJE OD DIVLJE SVINJE uz Merlot Erdutski vinogradi
But i filet od divlje svinje;marinirati u crnom vinu ,kriškama luka i mirodijama
peći i poljevati marinadom i crnim vinom
Umak od temeljca i crnog vina te karameliziranih dunja
Servirati sa žemičkom u kajmaku
i na kraju bez slike:
TORTA IZ BILJEŽNICE MARIJE HAFNER uz Traminac kasna berba 2011. Erdutski vinogradi
Saher torta
(mama Rozalija rođ:1886 radila kao kuharica kod obitelji Pejačević)
***
MEDENJACI uz Silvanac zeleni izborna berba 2011. PP Orahovica