Restoran Amfora iz Volovskog na poseban se način uključio u opatijsku manifestaciju na temu gastronomije 19. stoljeća.
Restoran Amfora iz Volovskog na poseban se način uključio u opatijsku manifestaciju na temu gastronomije 19. stoljeća. Kao homage vremenu bez frižidera pripremili su poseban menu grofa Andrassy-a, koji je bio svečano predstavljen za vrijeme druženja kluba Gastronauta (http://www.gastronaut.hr/gastronaut.htm) u Opatiji 1. listopada 2008. godine.
Svečana promocija menu grofa Andrassy-a bila je i proslava 40 godina rada restorana Amfora. Gospodin Joso Tariba prezentirao je opatijska jela iz 19.stoljeća prilagođena našem vremenu:
Homage vremenu bez frižidera - Menu grofa Andrassy-a:
Rusli i druge marinade
Koračnica puževa
Maneštra od mekušaca
Rakovi na kardinalski
Sušena hobotnica s jajima od crne kokoši
Tunica s krunom
Primorska, slatka rapsodija
Uz svako jelo bilo je sljubljeno je i odgovarajuće vino podruma Belje i podruma Agro lagune. Posebno zanimanje je izazvalo jelo Koračnica puževa (uvodna slika) u kojem su se kombinirali kopneni puževi iz uzgoja i skoro zaboravljena vrsta morskih puževa (Casidaria). Posebno je bio zanimljivo predavanje gđe. Alme Cvjetković, predstavnika udruge pužara koja je naglasila vrijednost puževa kao namirnice i opisla način njihovog prirodnog i ekološkog uzgoja.
Menu grofa Andrassy-a u ponudi je restorana Amfora (Črnikovica 4, Volosko, tel. 051 701-222) do kraja ovog mjeseca, pa ako vam Volosko blizu nećete pogriješiti ukoliko večer provedete uz ove opatijske delicije 19. stoljeća.