Image

Od 1999. godine u Hrvatskoj djeluje Klub Gastronaut koji okuplja vodeće hrvatske ugostitelje, stručnjake u enologiji, ugostiteljstvu, u teoriji i praksi prehrane i osobe koje svojim angažmanom mogu doprinijeti unapređenju gastronomske kulture. Cilj kluba je organizacija i provođenje gastronomskih okruglih stolova, predavanja, razmjena iskustava i predočavanja svojih saznanja javnosti.

Tijekom dosadašnjeg druženja gastronatuti su upriličili cijeli niz tematskih druženja, a proteklih par dana skupili su se na otoku Visu. Domaćini događanja bili su hotelsko poduzeće Modra spilja iz Komiže na čelu s Edom Bogdanovićem, ugostitelji otoka Visa, Grad Komiža, TZ grada Komiže i Nautički centar Komiža.

Osnovna tema skupa bili su Gastronomski potencijali otoka Visa, a pod teme
- Podmorje Visa na pjatu,
- Autohtone namirnice na kreativan način, te
- Tradicionalna jela otoka Visa.

Uz posjete kulturno-povijesnim znamenitostima otoka Visa, vinarima i ugostiteljima tijekom trodnevnog druženja gastronomski dio se odvijao u Hotelu Biševo u Komiži (Podmorje Visa na pjati i Tradicionalna jela otoka Visa), Restoranu Pojoda (Autohtone namirnice na kreativan način), seoskom domaćinstvu Rokis – Plisko polje (Hobotnica pod pekom s rižom), te konobi Biševo u uvali Porat na otoku Biševu (Brudet na ribarski način). Tijekom svakog druženja prezentirana su i vrsna vina, ne samo Viških vinogradara (vinar Antonio Lipanović), već i drugih vinskih regija Hrvatske (Belje, PZ Svirče sa Hvara, Agrolaguna).

Detaljne recepte jela moći će se nači na Web stranicama kluba, gdje su opisana i jela sa dosadašnjih druženja ( www.gastronaut.hr/gastronaut.htm), ali i mi ćemo na našim stranicama pisati o pojedinim zanimljivostima ovog druženja gastronauta. Na kraju spomenimo i to da je glavni organizator ovog skupa poduzeće Abisal kojeg vodi gdja. Karin Mimica Ignatoski, inače i član uprave kluba Gastronauta, a  promotor jela je bio gosp. Šime Ćoza, tajnik Udruge hrvatskih restoratera iz Opatije.
 
Na gornjoj slici Viška i Komiška pogača koje se jedino razlikuju u pomama, ali o tome smo već prije pisali.