gastroadvent-2-2014-1U Splitu se ponovno održava manifestacija Gastroadvent. Ideja je u četiri adventske nedjelje promovirati splitske restorane s ponudom adventskih jela i upoznati adventske običaje različitih zemalja. Druga adventska svijeća upaljena je u Brasserie No.7, na sredini splitske rive, a predstavljeni su australski adventski običaji.

Njena Ekselencija Veleposlanica  Australije Susan Cox i njena asistentica  Dijana Grahovac  zajedno s  predstavnicima uglednog restorana Brasserie on 07   upoznali su brojne goste s  običajima daleke Australije. Drugu svijeću simbol mira upalili su novinari Web portala u prisustvu gradonačelnika Splita. Kuhari restorana Brasserie No.7 pripremili su brojna australska adventska jela. Ponovo smo se prisjetili i namirnice kojoj je posvećen ovogodišnji Gastroadvent - smokve, koju je u najboljem obliku prestavljao viški Hib ovogodišnji adventski vijenac koji je izradila Snježana Matić Lasić uz logističku potvrdu  OBRTNE TEHNIČKE ŠKOLE SPLIT s  profesoricom  GORDANOM  ZVJERKOVIĆ. “O smokvi najbolje i najljepše” –izreke  i poslovice istražili su učenici I gimnazije iz Splita.

U predstavljanju manifestacije i smokve autorica nutricionistica Olja Martinić je naglasila: "One su važan dio naše tradicijske kuhinje, ali koristile su se i kao pomoć kod zdravstvenih tegoba. Suhe smokve bi se položile u maslinovo ulje te bi se nakon 40 dana konzumirala po jedna smokva prije glavnog obroka. Tako bi se utjecalo na reguliranje povišenih masnoća u organizmu. Ovaj recept bih i danas preporučila svima, osim, dakako, onima koji boluju od dijabetesa."

U manifestaciji Gastroadvent sudjeluju brojni splitski restorani (Diocles; Zrno Soli;  L''Aroma ( HOTEL Split) ; Apetit; Dvori; Brasserie on 7; Central;  CHOPS-GRILL Steak &Seafood; Marul( hotel); NOSTRESS bistro;Tinel; UJE OIL BAR ...) u kojima tijekom Adventa možete uživati u posebnim adventskim jelovnicima uz posebne adventske cijene. Informacije o ponudi jela/menu u okviru Gastroadventa u Splitu pronaći ćete na stranicama TZ Split
http://www.visitsplit.com/ ; na fb stranici Gastroadventusplitu ili na telefon 021 348 600.

gastroadvent-2-2014
Otvaranje manifestacije paljenja 2. adventske svjećice na manifestaciji Gastroadvent 2014.

gastroadvent-2-2014
Njena Ekselencija Veleposlanica  Australije Susan Cox.

Veleposlanica Australije otvara manifestaciju i priča o adventskim gastronomskim običajima Australije.


Nutricionistica Olja Martinić, autor manifestacije Gastroadvent.


Skupu se obratio i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, a predstavljeni su i predstavnici Web portala koji su upalili 2.svjećicu, a među njima i predstavnik Morskog prasca, autor ove reportaže, koji manifestaciju prati slikom i pričom skoro od početka ...


gastroadvent-2-2014-4
Sve su to pažljivo pratile Dobrila i Darija, ...

gastroadvent-2-2014
ali i doajeni splitske fotografske scene Jadran Babić i Feđa Klarić.

gastroadvent-2-2014
Ponuda australskih adventskih jela - predjela: Salata od manga i avokado s  ljubicastim lukom & vinegret od limete i meda i Conchiglie tjestenina s  pestom i mini rajčicama

gastroadvent-2-2014
Kozice na misanci lisnatih salata s  „marie rose“ umakom.

gastroadvent-2-2014
Blini s  gravlax lososom & svježi sir.

gastroadvent-2-2014
Glavna jela: Pečeni buncek glaziran medom i timijanom.

gastroadvent-2-2014
Juneći file ...

gastroadvent-2-2014
... na australski način ...

gastroadvent-2-2014
uz priloge: ukuhani crveni kupus s karameliziranom „granny smith“ jabukom i
pečeni krumpir s korjenastim povrćem ...

gastroadvent-2-2014
a od deserta pita s voćem, torta od mrkve, loptice od ruma ...

gastroadvent-2-2014-14
uz viški Hib,

gastroadvent-2-2014
što je izazvalo oduševljenje kod novinarke Dalmacija Newsa Darije Bujas.

gastroadvent-2-2014
Tijekom događanja Split je bio pošteđen kiše koja ga je natapala proteklih dana, iako se zapad zacrnio ...

gastroadvent-2-2014
i kiša se polako približavala Splitu ...

gastroadvent-2-2014
Usput splitska riva je osvanula posijana, sada već tradicionalnim, kućicama oko kojih se događa noćni život adventskog Splita.