U Splitu se ponovno održava manifestacija Gastroadvent. Ideja je u četiri adventske nedjelje promovirati splitske restorane s ponudom adventskih jela i upoznati adventske običaje različitih zemalja. Druga adventska svijeća upaljena je u Brasserie No.7, na sredini splitske rive, a predstavljeni su australski adventski običaji.
Njena Ekselencija Veleposlanica Australije Susan Cox i njena asistentica Dijana Grahovac zajedno s predstavnicima uglednog restorana Brasserie on 07 upoznali su brojne goste s običajima daleke Australije. Drugu svijeću simbol mira upalili su novinari Web portala u prisustvu gradonačelnika Splita. Kuhari restorana Brasserie No.7 pripremili su brojna australska adventska jela. Ponovo smo se prisjetili i namirnice kojoj je posvećen ovogodišnji Gastroadvent - smokve, koju je u najboljem obliku prestavljao viški Hib ovogodišnji adventski vijenac koji je izradila Snježana Matić Lasić uz logističku potvrdu OBRTNE TEHNIČKE ŠKOLE SPLIT s profesoricom GORDANOM ZVJERKOVIĆ. “O smokvi najbolje i najljepše” –izreke i poslovice istražili su učenici I gimnazije iz Splita.
U predstavljanju manifestacije i smokve autorica nutricionistica Olja Martinić je naglasila: "One su važan dio naše tradicijske kuhinje, ali koristile su se i kao pomoć kod zdravstvenih tegoba. Suhe smokve bi se položile u maslinovo ulje te bi se nakon 40 dana konzumirala po jedna smokva prije glavnog obroka. Tako bi se utjecalo na reguliranje povišenih masnoća u organizmu. Ovaj recept bih i danas preporučila svima, osim, dakako, onima koji boluju od dijabetesa."
U manifestaciji Gastroadvent sudjeluju brojni splitski restorani (Diocles; Zrno Soli; L''Aroma ( HOTEL Split) ; Apetit; Dvori; Brasserie on 7; Central; CHOPS-GRILL Steak &Seafood; Marul( hotel); NOSTRESS bistro;Tinel; UJE OIL BAR ...) u kojima tijekom Adventa možete uživati u posebnim adventskim jelovnicima uz posebne adventske cijene. Informacije o ponudi jela/menu u okviru Gastroadventa u Splitu pronaći ćete na stranicama TZ Split
http://www.visitsplit.com/ ; na fb stranici Gastroadventusplitu ili na telefon 021 348 600.
Otvaranje manifestacije paljenja 2. adventske svjećice na manifestaciji Gastroadvent 2014.
Njena Ekselencija Veleposlanica Australije Susan Cox.
Veleposlanica Australije otvara manifestaciju i priča o adventskim gastronomskim običajima Australije.
Nutricionistica Olja Martinić, autor manifestacije Gastroadvent.
Skupu se obratio i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, a predstavljeni su i predstavnici Web portala koji su upalili 2.svjećicu, a među njima i predstavnik Morskog prasca, autor ove reportaže, koji manifestaciju prati slikom i pričom skoro od početka ...
Sve su to pažljivo pratile Dobrila i Darija, ...
ali i doajeni splitske fotografske scene Jadran Babić i Feđa Klarić.
Ponuda australskih adventskih jela - predjela: Salata od manga i avokado s ljubicastim lukom & vinegret od limete i meda i Conchiglie tjestenina s pestom i mini rajčicama
Kozice na misanci lisnatih salata s „marie rose“ umakom.
Blini s gravlax lososom & svježi sir.
Glavna jela: Pečeni buncek glaziran medom i timijanom.
Juneći file ...
... na australski način ...
uz priloge: ukuhani crveni kupus s karameliziranom „granny smith“ jabukom i
pečeni krumpir s korjenastim povrćem ...
a od deserta pita s voćem, torta od mrkve, loptice od ruma ...
uz viški Hib,
što je izazvalo oduševljenje kod novinarke Dalmacija Newsa Darije Bujas.
Tijekom događanja Split je bio pošteđen kiše koja ga je natapala proteklih dana, iako se zapad zacrnio ...
i kiša se polako približavala Splitu ...
Usput splitska riva je osvanula posijana, sada već tradicionalnim, kućicama oko kojih se događa noćni život adventskog Splita.