U Splitu se ponovno održava manifestacija Gastroadvent. Ideja je u četiri adventske nedjelje promovirati splitske restorane s ponudom adventskih jela i upoznati adventske običaje različitih zemalja. Treća adventska svijeća upaljena je u restoranu Apetit, restoranu na pola puta između splitske Pjace i Voćnog trga a tema ovog gastronomskog događanja bila su tradicionalna dalmatinska advetska gastronomska događanja.
Paljenje treće svijeće prošlo je u znaku smokve. Kroz ovo druženje u Restoranu Apetit od smokve se učilo o skromnosti, upornosti i dosljednosti, a saznalo se i mnogo toga što o smokvi nismo znali. Platon je smokvu zvao prijateljicom filozofa, jer jača inteligenciju. Smokva i hib vraćaju energiju umornome umu dok mineralima koje sadrži podupire cjelokupan neurološki sustav. Tamo gdje je bilo obilje smokava - koristile su se i za pripremu vina:
''Kilogram suhih i mekših smokava te 10 bobica kleke stavite u drvenu ili plastičnu bačvicu i zalijte s 10 litara vode. Bačvicu, pokrivenu lanenom krpom i drvenim poklopcem, stavite na toplije mjesto i ostavite da odstoji 10 dana. Nakon fermentacije, tekućinu (smokvino vino) procijedite i ulijte u litrene boce, dobro začepite i koristite poslije tjedan dana. Smokvino vino najbolje je napraviti tijekom ljeta i piti (ohlađeno u hladnjaku) kao izvrsno osvježavajuće piće.''
Poznatiji je, ipak, pripravak smokve u lozovači. Za ovu deliciju najbolje su smokve zimice. Gastronomski dio druženja bio je u režiji glavnog kuhara restorana Apetit Ronalda Topalovića koji se u odabiru jela i načinu pripreme (naravno uz autorske kuhareve intervencije) držao adventskih recepata iz kultne Dalmatinske kuharice Dike Marjanović Radica. Sva ova jela su i dio adventske ponude restorana Apetit, a nuditi će se razna predjela, glavna jela, prilozi i slastice:
PREDJELO
Snježna juha od buće i poriluka
Brusketi na kruhu s maslinama
Pašteta od škampa sa domaćim integralnim kruhom
Srdele u sauru po Diki Marjanović Radici
GLAVNO JELO
Korčulanski makaruni u pršutu i tarufima
Njoki od pira s umakom a la Apetit
Zapečeni bakalar
Novogodišnje carsko meso
PRILOZI
Salata od mladog špinata s djevičanskim maslinovim uljem i bijelim aceto balsamicom
DESERT
Torta s orasima i smokvama
Torta od jabuka i rogača
Fritule
Pod pokroviteljstvom Udruge Viški hib izrađen je i prekrasan i, naravno, jestiv adventski vijenac od hiba. Izradila ga je Snježana Matić Lasić uz logističku podršu učenika Obrtne tehničke škole Split vođenih profesoricom Gordanom Zvjerković. “O smokvi najbolje i najljepše” – su izreke i poslovice kojima je smokva tema, a koje su istražili učenici I. gimnazije Split pod vodstvom prof.Inge Belamarić. Posebnost druženja su bile i posebne jaslice izrađene od suhih smokava čiji je autor Dragana Juričko iz slastičarne Slatkarija.
U ovogodišnjoj manifestaciji GASTROADVENT U SPLITU sudjeluju sljedeći restorani: Restoran Diocles; Restoran Zrno Soli; L'' Aroma ( HOTEL Split), Restoran Apetit; Restoran Dvori; Brasserie on 7; Central; NOSTRESS bistro;Tinel; UJE oil bar; hotel Consul; Zalogajnica Bepa; Restoran Mazzgoon; Kavana Ćakula; konoba Nevera; Restoran Velum; Japanski restoran SAMURAJ. U svima njima se tijekom ovoh blagdanskog perida može uživati u prigodnim jelovnicima po prigodnim cijenama. Informacije o jelovnicima u okviru Gastroadventa u Splitu pronaći ćete na web stranici Turističke zajednice Split - http://www.visitsplit.com/ ili na fb stranici GastroadventuSplitu.
Paljenje treće svijeće na adventskom vijencu manifestacije Gastroadvent u Splitu 2014.
Marijola Milardović Perić otvara manifestaciju Gastroadvent 2014 uz paljenje treća svjećice u restoranu Apetit.
Svijeću su upalili radio novinari splitskih radio kuća.
Posebnost ovog druženja bila je i prezentacija jaslice izrađene od suhih smokava ...
čiji je autor Dragana Juričko iz slastičarne Slatkarija, koja upravo daje intervju za TV Mrežu.
“O smokvi najbolje i najljepše” – su izreke i poslovice kojima je smokva tema, a koje su istražili učenici I. gimnazije Split (sa lijeva na desno) Antonia Bekavac, Natali Ban i Klementina Viđak.
Antonia Bekavac iz I gimnazije u Splitu govori o važnosti smokve za rimsku mitologiju.
Klementina Viđak iz I gimnazijeu Splitu govori kako je smokva bila povod 3. punskih ratova između Rima i Kartage.
Natalia Ban iz I gimnazije govori o spektakularnom otkrivanju zelene smokve prilikom arholoških radova koji su predhodili rekonstrukciji splitske rive.
a sve se to događalo u restoranu Apetit smještenom u samom centru starog Splita ...
u vlasništvu Helge i Jure Omrčen, na slici u društvu nutricionistice Olje Martinić, autora manifestacije.
Autor manifestacije Gastroadvent 2014 nutricionistica Olja Martinić:
Kuhar restorana Ronald Topalović Apetit predstavlja gastronomski dio manifestacije temeljen na adventskim jelima iz kultne kuharice Dike Marjanović Radica:
Neka od jela koje je Apetit za ovu prigodu pripremio bila su:
Srdele u sauru po originalnom receptu Dike Marjanović Radice.
Paštetu od škapi s izvrsnim domaćim integralnim kruhom.
Brusketi na domaćem kruhu s maslinama.
Korčulanski makaruni u pršutu i tarufima.
Zapečeni bakalar.
Novogodišnje carsko meso.
I veliki izbor slastica: Torta s orasima i smokvama, Torta od jabuka i rogača i Fritule.
I na kraju kao poseban desert suha smokva u rakiji.
Svi prisutni su bili više nego zadovoljni (Sina Vickov s Radio Brača i Dobrila Gotovac Stipaničev iz I Gimnazije).
Maja Zlokić iz časopisa Hot Spt i Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Split.
I naravno nakon svega nezaobilazna kava na Rivi koja je ovih dana centar svih splitskih zbivanja.
Puna je kućica u kojima se nudi sve i svašta, od Hajdukovih suvenira, ...
do posebne gastronomske ponude. Danas su se u jednom od gastronomskih kućica nudile Prepelice s purom, Bakalar na bjanko, Bakalar na brudet, Čili con carne, Domaći kolač i Pečeni čaj. To je ponuda u samo jedne od desetak kućica koje su prekrile cijelu splitsku Rivu, pa nemojte se dvoumiti, dođite u Split.