Jednomjesečno druženje posvećeno rogaču i dalmatinskoj kuhinji zaključili su novinari portala koji su upalili svijeću ljubavi. Gastroadvent u Splitu svojevrsna je fuzija nutricionizma, turizma i gastronomije koji je u svoje jednomjesečne projekte kroz sve ove godine uključio zaljubljenike u očuvanje mediteranskog stila života.
Podsjetimo na definiciju mediteranske prehrane po UNESCO-u a koja kaže da je mediteranski način prehrane skup vještina, znanja, prakse i tradicije, od krajolika do stola, uključujući i usjeve, berbu, ribolov te čuvanje, preradu, pripremu i posebno konzumiranje hrane. Naš stil prehrane restoran Zrno Soli uspješno promovira širom svijeta gdje gostuje sa svojom ekipom, pa zato je danas bila nešto drugačija, a posebna priča. Domaćin, g. Ivo Vrdoljak, spojio je tradiciju i dašak Londona. Ivo je čitač u samostanu Sv Frane i poručuje: "Nedjelja je sveti dan koja "na sebe" ne da post niti ikakvu žrtvu već naprotiv, traži slavlje toga dana pa se onda nemrs "prebacuje dan ranije", odnosno kršćani mogu glede ovog Božića nemrsiti se ili pak neki i postiti u petak ili subotu, a nikako ne u nedjelju, pa tako niti ovu kada je Badnjak."
Marijola Perić Milardović uvodno govori o četvtoj nedjelji Gastroadventa.
Olja Martinić o detoksi kompotru s rogačem.
Kompot od rogača i kruške, idealno sredstvo za detoksikaciju nakon tulumarenja.
Zbog čega je rogfač značajan.
Olja Martinić se zahvaljuje Splitsko - dalmatinskoj županiji.
Ivo Vrdoljak vlasnik restorana Zrno soli..
Ivo Vrdoljak o British Croatian Business Clubu..
.
Domaćini su unijeli svježinu u druženje i predstavili su BCBC – British Croatian Business Club. To je neprofitna organizacija osnovana s ciljem povezivanja tržišta Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Hrvatske koja uspješno funkcionira godinama. U ožujku 2023., na dan svečane obljetnice škotskog nacionalnog praznika R. Burns Night, u Splitu je osnovan hrvatski ogranak BCBC na čijem je čelu gospodin Ivo Vrdoljak. Isto tako, svečano je obilježen 01.03. koji je nacionalni praznik Walesa, zatim 17.03., nacionalni praznik Republike Irske, 21.04. rođendan pokojne Kraljice Elizabete II. te 06.05. krunidba kralja Charlesa III.
Alijana Vukšić TZ Split.
Chef Branimir Prnjak - Zrno sol.
Gospodin Vrdoljak je za branimiru kazao: „Tijekom proljeća 2023., u Republiku Hrvatsku smo doveli dvije grupe Britanaca, poslovnih ljudi, s ciljem uspostave poslovnih odnosa s domaćim pravnim osobama. Sve u svemu, nije prošla ni godina dana od otvaranja splitsko–hrvatskog ureda, a naš rad je uvelike prepoznat. Zahvaljujući tome izrodio se novi projekt odnosno suradnja s jednim od najboljih chefova svijeta, Raymondom Blancom, široj javnosti više nego poznat zahvaljujući TV kanalu 24 Kitchen. Raymond Blanc je danas glavni kuhar u hotel-restoranu (dvorac) u Great Miltonu, Oxford. Restoran ima dvije Michelin zvjezdice i upravo tu je prije 20 dana glavna zvijezda bio gost kuhar-chef restorana ZRNO SOLI, Branimir Prnjak. Ovog Badnjaka u 10 sati u restoranu Zrno Soli zapalit ćemo 4. svijeću Gastroadventa gdje će nam chef Branimir Prnjak iz prve ruke prezentirati i dočarati vlastite dojmove, a mi ćemo uživati u njegovim kreacijama i delicijama po kojima je poznat i priznat splitski restoran Zrno Soli."
Ivo Vrdoljak predstavlja vina Matuško
Župan Blaženko Boban
Adventska poruka fra Martina Jakovića
Novinari portala pale četvrtu adventsku svijeću ljubavi.
Za izradu ovogodišnjeg adventskog vijenca zaduženi su članovi kluba Opleti! iz I. gimnazije Split
Klub u kojem zajedno pletu profesori i đaci vođeni je geslom kluba: OPLETI! (ostavi se mobitela).
Izbor jela chefa Branimir Prnjak - Zrno sol.
Bakalar bianco
Bakalar na brudet
Fish & Chips
Kobasice s pireom
Piletina Tikka Masala
Pita a la UK
Poseban gost paljenja zadnje svijeće Gastroadventa u Splitu je bila Srednja škola Antun Matijašević Karamaneo iz Visa. Izložili su izbor jela od rogača koja proizvodi učenička zadruga.
Sirupi kolači, namazi, sve od rogača
a sve se to može i naručiti od učeničke zadruge.
Tiskali su i knjigu "Obo rogocu" s brojnim receptrima od rogača.
Jedan od njih je Rogačao - napitak od rogača.
A sve se ovo događalo u Zrnu soli, restoranu s najljepšim pogledom u Splitu.
A za to vrijeme ŠKER je na Peškariji skuhao 250 kg bakalara.
Sve se podijelilo u 15-ak minuta,
a za to vrijeme prekoputa mladi spličani su klizali
a uz put smo vidjeli i što je ostalo od Hotela Marjan.