Novinari četrnaestu godinu zaredom donose svjetlo u grad podno Marjana, a ovu nedjelju svijeću na gastroadventskom vijencu pale novinari TV postaja. Gastroadvent u Splitu svojevrsna je fuzija nutricionizma, turizma i gastronomije koji je u svoje jednomjesečne projekte kroz sve ove godine uključio zaljubljenike u očuvanje mediteranskog stila života.
Podsjetimo na definiciju mediteranske prehrane po UNESCO-u a koja kaže da je mediteranski način prehrane skup vještina, znanja, prakse i tradicije, od krajolika do stola, uključujući i usjeve, berbu, ribolov te čuvanje, preradu, pripremu i posebno konzumiranje hrane.
Marijola Perić Milardović uvodno govori o Gastroadventu.
Nutricionistica Olja Martinić autorica manifestacije.
Kakva je veza rogača i burnouta? Odgovor ćemo pronaći na nedeljnom druženju Rogač je mediteranska biljka iz familije leguminoza koja potiče s Bliskog istoka. Stablo rogača baš ne sliči stabljici mahuna no još više nas oduševljava njegov utjecaj na naš organizam. Danas ćemo napomenuti važnost Se ( selen) koji je neophodan sastojak enzima i proteina i to selenoproteina koji sudjeluju u reproduktivnom procesu i reguliraju metabolizam štitnjače.
Rogač djeluje protupalno, antidijabetski , antioksidativno, kardioprotektivno, hepatoprotektivno, renoprotektivno i vrlo neuroprotektivno i stoga je među vodećim namirnicama u dijetoterapiji burnout-a. Danas egzaktno možemo dijagnosticirati razinu burnout stanja i s istim se uspješnije nositi.
Olja Martinić o rogaču
Posebni gosti manifestacije su bili ugledni i ambiciozni stručnjaci koji istražuju, educiraju i promoviraju mediteranski način prehrane, a oni su Hrvatska udruga za medicinu životnog stila (HUMŽiS). To je neprofitna organizacija osnovana 2021. godine koja s velikim entuzijazmom okuplja profesionalce iz područja medicine, nutricionizma, kineziologije i psihologije oko rastućeg globalnog pokreta i nove grane medicine - medicine životnog stila (eng. lifestyle medicine).
Osim što djeluje u Hrvatskoj, HUMŽiS je i dio Lifestyle medicine Global Alliance te članica Upravnog odbora European Lifestyle medicine Councila. Kronične nezarazne bolesti već više od pola stoljeća čine glavni uzrok smrti u Hrvatskoj, kao i u svijetu. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je 2020. godine u Hrvatskoj od nezaraznih bolesti umrlo 47.600 ljudi, s udjelom u mortalitetu od čak 92%. One su u literaturi poznate kao „bolesti životnog stila“. Jedan od glavnih pristupa u djelovanju medicine životnog stila je upravo modifikacija nezdravih obrazaca prehrane i održiva promjena prema znanstveno dokazanim zdravim obrascima kao što je npr. mediteranska prehrana.
Dr. Nikolina Polić - Hrvatska udruga za medicinu životnog stila
Dr. Tanja Ilić Begović - Hrvatska udruga za medicinu životnog stila
Priliku za razmjenu iskustava i znanja iz medicine životnog stila imat će stručnjaci iz područja medicine, nutricionizma, kineziologije i psihologije na 2. Hrvatskom kongresu medicine životnog stila s međunarodnim sudjelovanjem koji će se održati od 26. do 28. 04. 2024. na Medicinskom fakultetu u Splitu. Na kongresu ćemo ponovno okupljati stručnjake koji će govoriti upravo o važnosti pravilne prehrane, ali i svim ostalim stupovima medicine životnog stila kako bismo nastavili našu misiju stvaranja boljeg i zdravijeg društva.
Domaćin paljenja 3. adventske svijeće Gastroadventa je bio restoran Mandrach.
koji se nalazi na super lokaciji uz more na Spinutu.
Vilim Balov vlasnik restorana Mandrach
Restoran Mandrach je pripremio super jela na temu rogača. Slana jela su bila kreacija chefa Matka Kujundžića
dok je za slatka jela bila zadužena slastičarka Dragana Juričko
a za vina se brinula vinarija Skaramuča.
Za izradu ovogodišnjeg adventskog vijenca zaduženi su članovi kluba Opleti! iz I. gimnazije Split.
Vijenac koji je nastao kukičanjem učenika i profesora posebno je inspirativan.
Manifestaciju paljenja 3. svijeće službeno je otvorio je dožupan Stipe Čogelja
koji je zajedno s novinarima TV kuća upalio treću adventsku svijeću
Skupu su se obratili i
Alijana Vukšić direktorica TZ grada Splita
Ivana Vladović direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije i
Domagoj Lažeta ravnatelj Javne ustanove More i krš.
Jela na temu rogača rtestorana Mandrach po zamisli chefa Matka Kujundžića i slastičarke Dragane Juričko
Chefa Matko Kujundžić
Miješana salata s rogačem
Repovi kozica u tempuri od rogača
Rolana panirana piletina u brašnu od rogača
Tortelini od rogača punjeni sirom i pršutom
Ravijoli od rogača punjeni sirom i pršutom
Rižot od rogača i gljiva
Pljukanci od rogača s kozicama.
Piletina u umaku od rogača
Batak i zabatak s pireom od rogača i batata
Janjeći kotleti s umakom od rogača i pireom.
Wellington tuna s rogačem - posebno jelo. Pravo otkriće.
Slastice sa rogačom koje je pripremila je Dragana Juričko: Čoko rogaču i Mouse naranče i rogača.
Novinari TV kuća koji su sudjelovali na paljenju treće svijeće.
Olja Martinić i doktorice iz Hrvatska udruga za medicinu životnog stila
Novinari su otišli, a restoran Mandrach se i dalje kupao u popodnevnom suncu.