Drugu adventsku svijeću mira Gastroadventa u Splitu 2023.g., zapalili su u Osnovnoj školi Ravne njive novinari radija, ovaj put u malo drugačijem, veselom okruženju uz puno, puno djece Osnovne škole Ravne njive koja je nakon manifestacije paljenja druge svijeće nastavila s dobrotvornim druženjem Božićne bajke za splitsku udrugu Anđeli.
Novinari četrnaestu godinu zaredom donose svjetlo u grad podno Marjana prenoseći spoznaje i iskustva o mediteranskom načinu prehrane. Gastroadvent u Splitu, nastao prema zamisli nutricionistice Olje Martinić, svojevrsna je fuzija nutricionizma, turizma i gastronomije koji je u svoje jednomjesečne projekte kroz sve ove godine uključio zaljubljenike u očuvanje mediteranskog načina života.
Marijola Perić Milardović otvara manifestaciju
Direktor OŠ Ravne njive Miljenko Bitanga
Olja Martinić o rogaču
Učenici Turističko - ugostiteljske škole u Splitu bili su zaduženi za prezentaciju jela s rogačem. Predstavila ih je Andrea Bilandžić
i maturantica Ružica
Na kraju službenog dijela župan Splitsko - dalmatinske županije Blaženko Boban je otvorio manifestaciju
promovirao gastro kalendar Gastroadventa i priključio se s novinarima radio postaja paljenju 2. adventske svijeće mira
Upaljena je i svijeća mira.
Kratkom foto reportažom nastojati ćemo vam dočarati atmosferu na događanju.
Ovaj put je domaćin Gastroadventa bila Osnovna škola Ravne njive, škola modernog uređenja u kojoj je učenicima sigurno drago boraviti.
Zidovi su veseli
a uz vesele trokute. šestare i kutomjere sigurno je i matematiku lakše učiti.
Profesori i učenici OŠ Ravne njive u drugu adventsku nedjelju organizirali su Božičnu bajku za splitsku udrugu Anđeli koja se brine o djeci s najtežim oštećenjima.
Organizran je pravi Božićni sajam na kojem su profesori i učenici prodavali brojne božićne ukrase i slastice u dobrotvorne svrhe za Anđele.
Na štandovima je bilo svega ...
... po i dječjih likovnih radova.
Za pripremu hrane s rogačem bila je zaduženi maturanti Turističko - ugostiteljske škole iz Splita na slici zajedno s profesoricom Andreom Bilandžić i Splitsko - dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.
Napravili su tortu od rogača. Evo i recepta:
Adventska torta od rogača
Sastojci
8 jaja
200 g maslaca
200 g tamne čokolade
150 g mljevenog rogača
150 g nerafiniranog smeđeg šećera naribana korica naranče i
sok od 1/2 naranče za premaz marmelada od marelice ili naranče i
rum za preljev
100 g tamne čokolade i
1 dcl slatkog vrhnja za šlag
Čokoladu i maslac otopite na laganoj vatri pa ostavite sa strane da se malo ohladi. Jaja izmiksajte sa šećerom tako da dobijete gustu, svjetlu smjesu pa umiješajte otopljenu čokoladu i maslac. Dodajte sok i koricu naranče, a zatim rogač. Sve izmiješajte tako da dobijete glatku smjesu bez grudica. Smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojem ste dno prekrili masnim papirom. Tortu pecite tprilike 25minuta na temperaturi od 1700C. Marmeladu pomiješajte s rumom, zagrijte na laganoj vatri i premažite njome ohlađenu tortu. Čokoladu i slatko rhnje otopite na laganoj vatri, premažite tortu glazurom i ukrasite.
vesele mufine od rogača
i kruh s rogačem kao temelj zdravih namaza.
Ne samo da su pripremile brojna jela već su i demostrirale pripremu zdravog doručka temeljenog na kruhu od rogača.
Slastičarnica Dolcemania je specijalno za ovu prigodu izradila izvrsne rafiole s rogačem i tortu od rogača.
Tijekom današnje manifestacije promoviran je i kalendar koji je nastao u suradnji Olje Martinić, Slavka Sobina i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije ''More i krš'. Ideja mu je kod djece promovirati zdrave mediteranske namirnice.
I na kraju da se prisjetimo ovogodišnji adventski vijenac je djelo profesora i učenika 1. gimnazije Split koji djeluju u okviru kluba Opleti! (Ostavi se mobitela). I župan i dožupan su iskazali volju da se pridruže klubu kako bi manje koristili mobitel.