Gastroadvent u Splitu je jedinstvena manifestacija po zamisli nutricionistice Olje Martinić tijekom koje se u četiri adventske nedjelje promoviraju splitski restorane s ponudom adventskih jela i upoznaju adventski običaje različitih zemalja, te promoviraju zdrave mediteranske namirnice. Posebno mjesti zauzima sdventski vijenac čije svijeće, tijekom četiri adventske nedjelje  pale novinari tiskanih medija, elektroničkih medija, radio i TV kuća. Kako su izgledali adventski vijenci od 2014. godine prikazuje ova naša kratka reportaža, a kako je bio na Gastroadventima možete naći u rubrici Gastroadvent u Splitu

gastroadvent 1 2014 9

2014. - Adventski vijenac je bio u znaku smokve. Izradila ga je Snježana Matić Lasić a logističku podršu dali su joj učenici Obrtno tehničke škole u Splitu s profesoricom Gordanom Zvjerkojević.

gastroadvent 2015 1 01

2015. - Prekrasni vjenac posvećen bademina djelo je Obrtne tehničke škole u Splitu. Svijećnjak su izradili strojari uz pomoć nastavnika Ante Ribičića i Nevena Katušića. Barska stolica je završni rad učenika stolara. Od ideje do realizacije pratili su učenici drvodjeljski tehničari-dizajneri.

gastroadvent 2016 1 1

2016. - Autor Gastroadventskog vjenca je Kežić Anđela iz tvrtke Ira comerc čiji maslinov vjenac nosi ime Bijela golubica. Najljepša poruka stanovnicima našeg grada i njihovim gostima koji dolaze upoznati našu gastronomiju a njen najbolji ambasador je domaće maslinovo ulje.

gastroadvent 1 4

2017. - Vijenac su izradili polaznici Agencije za strukovno obrazovanje uz mentorstvo profesorice Gordane Zvjerković. Korišteni su dijelovi masline koji ostaju nakon održavanja maslinika, uz podršku Regionalnog centra čistog okoliša.

gastroadvent 2018 2 10

2018. - Adventski vijenac koji je izradila Cvjećarnica Riva iz Splita je bio u znaku češnjaka.

gastroadvent 2019 4 12

2019. - Gastroadventski vijenac je izrađen od  kamena, a izradili su ga polaznici Klesarske škole iz Pučišća na Braču koja obilježava 110 godina postojanja. Za izradu kamenog vijenca korišten je kamen Maslinica iz Pučišća kojeg je darovala firma - OK Stipe Pučišća.

gastroadvent 2020 1 1

2020. - Vijenac od morske pjene simbolično i na nedoslovan način simulira morski svijet nastao od odbačenih stvari i plastike. Na kotač bicikla, koji se možda nekada vozio uz obalu,naša istaknuta kiparica Nives Čičin Šain, nadogradila je imaginarno polje morske salate, dodala svjetlucave ježeve čije su bodlje čavli i male meduze. Svijeće su od rabljenih čaša koje su, okrenute naopako u vrhu dobile žaruljicu i nakon partija doživjele novi smisao. Ugrađen im je mali senzor da se upale daljinskim upravljačem primjereno vremenu u kojem živimo. U kolopletu od prozirnih boca je i grupa lelujavih vlasulja i jedan muzgavac s unutarnjim svjetlom. Tema Gastro adventa - Mediteranska prehrana, nadahnula je Nives da na umjetnički način pošaljemo poruku : “Čuvajmo naše more i život u njemu koji mnoge hrani i svojom ljepotom i doslovno.“

Gastroadvent 2021 2

2021. - Autorica ovogodišnjeg vijenca za Gastroadvent u Splitu je umjetnica Tonka Alujević koja je kazala: „Stara dalmatinska rič šalvaomine, točno precizira, bolje od pojasa ili koluta za spašavanje, kako se radi o maritimnome predmetu koji služi za spas Čovika koji se iz raznoraznih razloga naša bespomoćan u moru i u smrtnoj je opasnosti….“

 

gastroadvent 2022 1 2

2022. - Prema ideji Šime Kovačevića pod vodstvom profesorice Magde Maver, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari, a cilj je obilježiti 50 godina od kada su Pakleni otoci zaštićeni spomenik prirode u kategoriji značajnog odnosno zaštićenog krajolika.

gastroadvent 2023 vjenac 4

2023. - Za izradu ovogodišnjeg adventskog vijenca zaduženi su članovi kluba Opleti! iz I. gimnazije Split. Opleti! je pokrenut kao projekt financiran od strane Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, a osnivačice su profesorice Marina Kukoč, Petra Ljubičić i Josipa Vujčić. Nakon sudjelovanja na Festivalu izvrsnosti u Saloni 2021. godine profesorice su, na prijedlog ravnateljice Dobrile Gotovac Stipaničev, aktivnosti odlučile nastaviti u sklopu školskog kluba za kukičanje, pletenje i umjetnost pod istim nazivom – Opleti! Ekipi se pridružila i profesorica Dijana Ligutić o čijem umijeću kukičanja najbolje svjedoče agrumi adventskog vijenca. Klub broji dvadesetak članova, a glavna zadužena voditeljica je profesorica Marina Kukoč koja je i prije projekta usavršila vještinu izrade kukičanih lutki koristeći se amigurumi tehnikom. Profesorica nam je pojasnila ikonografiju ovogodišnjeg adventskog vijenca – sve je u znaku rogača, samoniklog mediteranskog drva. Grane rogača pletene su u vijenac, svijeće su na postolju drva rogača, a plodovi ga krase kao ukras među kukičanim narančama, smokvama i grožđem. Naći će se tu i kukičanih listova koje su spretne ruke uklopile u mediteranski vijenac i čipkaste pahulje koje je iskukičala učenica Dali Lešnjak. Kod kukičanja je bitno strpljenje, ono razvija motoriku i kreativnost, poziva nas da usporimo, koncentriramo se i smanjimo stres. Profesorica Petra Ljubičić pobrinula se za dostavu svježeg bračkog rogača koji je zamirisao u I. gimnaziji i inspirirao ekipu za rad.