Svijeću nade i vjere prve adventske nedjelje 2022.g., zapalili su u bistro baru Splitska Coffee & Co. u Splitu novinari Web portalauz predstavnike turističkih zajednica i Splitsko-dalmatinske županije. Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteransku prehranu i uz podršku novinara dijel znanja i vještine. Zahvaljujući arheolozima, koji modernim tehnologijama otkrivaju stoljećima skrivana nalazišta prepuna tragova, osmišljen je ovogodišnji program manifestacije. Tragovi koji ukazuju na prehranu naših predaka ove godine u centar stavljaju .
Ugledni znanstvenici svake godine kreiraju listu najbolje prehrane na svijetu. Upravo je mediteranski način prehrane po petu godinu zaredom proglašen najboljim načinom prehrane i to u konkurenciji od čak 40 dijeta. Rang listu objavljuje Odjel za zdravlje US News@World Report. Visoko rangirane dijete po njima su sigurne i razumne, a sve u njima potkrijepljeno je znanstvenim tvrdnjama. Podsjetimo kako mediteranski način prehrane ili mediteranska dijeta nije zatvorena i definirana lista namirnica, niti popis jela koji jamče slijed ovog modela prehrane. Upravo to potvrđuju nalazi s arheološkog nalazišta u Starohvarskom polju.
„Mediteranski način prehrane je jako živ i dinamičan model. Veseli nas rekonstrukcija jela naših predaka, ali i kreiranje novih, odnosno trag na modelu prehrane koju i mi ostavljamo budućim generacijama“, kaže nam autorica Gastroadventa u Splitu, Olja Martinić, te dodala: „Ostavljajući svoj trag u beskrajnim veličinama mediteranskog načina prehrane ujedno upozoravamo na sve veću opasnost koju predstavlja zagađenje mikro i nano plastikom.“
Suorganizatori i domaćin paljenja 1. svijeće Gastroadventa u Splitu je Splitska Coffee & Co. uz gastropartnere: Vina Đuzel iz Imotskog, Gastromanija iz Podstrane i ugledni splitski restoran Zrno Soli.
Splitsko-dalmatinska županija, kao i Turistička zajednica SDŽ, podržavaju Gastroadvent u Splitu promovirajući mediteransku prehranu i domaće proizvođače, poduzetnike i turističke djelatnike.
Ovogodišnji poseban partner je Javna ustanova More i Krš za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije, osnovana još 1996. godine. Ustanova obavlja djelatnost zaštite, održavanja i promicanja zaštićenih područja Splitsko-dalmatinske županije u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanoga odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara, te nadzire provođenje uvjeta i mjera zaštite prirode na zaštićenim područja kojima upravlja. Javna ustanova upravlja sa 39 zaštićenih područja na području Splitsko -dalmatinske županije koja su razvrstana u 4 kategorije Posebni rezervat, Spomenik prirode, Značajni krajobraz i Spomenik parkovne arhitekture. Uredbom Vlade RH o proglašenju ekološke mreže, Ustanova upravlja velikim površinama kopna i mora Splitsko-dalmatinske županije.
Grad Split, zajedno s Turističkom zajednicom Grada Splita, ulaže velike napore u pozicioniranje destinacije koja je prirodni spoj povijesti, gastronomije i moderne ponude, a sve u cilju zaštite svih komponenti mediteranske prehrane.
Marijola Milardović Perić je otvorila ovogodišnju manifestaciju:
Šime Kovačević o ovogodišnjem vijencu Gastroadventa:
Snimku cijelog otvaranja manifestacije možete pronaći na poveznici - https://youtu.be/vGG7a0GSotI
Bogata ponuda jela bistroa Splitska Coffee & Co.
Jota moga djetinstva, tako je chef Deni Bobek nazvala ovo jelo koje sadrži: kiseli kupus, grah, krumpir, pancetu i sušena rebra.