gastroadvent 4 0

Svijeću četvrte adventske nedjelje zapalili su novinari radio postaja, predstavnici turističkih zajednica grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.


Četvrto druženje u znaku je čarolija bijelog luka i najmoćnijih splitskih voda, a to je morska voda. Morskim putem dolaze nam u posjet gusari iz Omiša (kulturno-povijesna udruga „Omiški gusari“) koji su zasigurno uživali u jelima s češnjakom.

GASTOADVENT U SPLITU - (NI)JE LUK I VODA

Split je grad voda (morska voda, termalne vode, izvorske vode, kišnice...) i to ga određuje geografski ali mu predviđa dobru gospodarsku i turističku budućnost. More i plodovi mora temelj su prehrane stanovništva gradova uz more, pa tako i Splita. Ribe, rakovi, glavonošci, školjke, darovi iz dubine mora tijekom cijele godine redovita su ponuda na splitskoj Peškariji ispod koje se nalaze čuveni izvori termalnih voda.

Gotovo sve recepture spajaju bijeli luk i plodove mora koje objedinjuje i maslinovo ulje.

Bijeli luk ili češnjak (allium sativum) je biljka za koju ESCOP striktno navodi indikaciju –prevencija arteroskleroze. Svi mehanizmi djelovanja ljekovitog bijelog luka nisu u potpunosti otkriveni ali je nesporno da je je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka sa najširim spektrom dobrog djelovanja na ljudsko zdravlje.

Čuveni Plinije je opisao češnjak kao lijek za 61 bolest i zdravstvenu smetnju.

Danas pouzdano i potvrđeno češnjaku znamo.
- stimulira cirkulaciju te djeluje antihipertenzivno, antiarterosklerozno, antikolesterično; unosom bijelog luka pospješujemo nastanak H2S u organizmu
- antimaligno djelovanje, posebno na probavni sustav i reguliranje intestinalne flore
- antibiotsko, antiseptičko, antimikotsko djelovanje i djelovanje protiv svih nametnika u probavnom sustavu
- sadrži selen i sumpor koji detoksiciraju, a posebno je dragocjen selen koji može za sebe vezati teške metale i takav spoj napušta organizam.
- sumporni spojevi (posebno allicin) štite od stresa i djeluju antioksidativno

Češnjak se koristi kao mladi luk kada se jedu zeleni nadzemni izdanci, a zreli češnjak je u obliku osušenih glava sa režnjevima. Rasprostranjena je upotreba i granuliranih dehidriranih češnjaka. Od češnjaka se pripremaju ljekovita ulja kao i medni pripravci. Nalazimo izolirane i standardizirane aktivne tvari češnjaka u obliku dijetetskih pripravaka. Posebno se ističu ekstrakti ljekovitih kapi češnjaka koje mogu biti u kombinaciji s još nekom ljekovitom biljkom.

Sjeckanjem češnja češnjaka oslobađa se ljekoviti alicin ali se njegova učinkovitost kuhanjem gubi. Alicin uništava viruse i bakterije a najvažnije je da bakterije ne mogu postati otporne na alicin.

Konoba-pizzerija Galija je ovogodišnji partner Gastroadventa u Splitu koji je u nedjelju dočekala svoje goste sa sljedećom trpezom:

1. Štrudel od bakalara s tostiranim češnjakom
2. Bijela pizza s češnjakom
3. Slane fritule s majonezom od češnjaka
4. Kravlja skuta s dresingom od češnjaka i domaćom marmeladom od suhih smokava
5. Ravioli s lososom i kozicama u bijelom umaku od češnjaka
6. Savur od tune
7. Roastbeef na podlozi od rikule s pestom od češnjaka
8. Bijela tortica s crnim češnjakom

Uz jela osmišljena samo za ovu priliku odabrana su i prigodna vina, pa je Emil Novak (vinski vitez) predstavio vina koja se sljubljuju s bijelim lukom Maraština – Perišin
Pošip – Perišin Opol – Matela Plavac Mali – Matela Crljenak - Putalj.

Zazabavu se pobrinuo legendarni pizzajol iz Galije, Mlađo Tudor.


Pizzerija, restoran Galija ...


je bila domaćin ...


paljenja četvrte adventske svijeće - svijeće ljubavi.


Domaćin Dario Marijan je dočekao goste pjenušcem, 


a među uzvanicima su bili i župan Blaženko Boban i predsjednik gradskog vijeća grada Splita Igor Stanišić.

Otvaranje manifestacije paljenja četvrte svijeće Mariola Milardović Perić


Župan Blaženko Boban.

Predsjednik gradskog vijeća grada Splita Igor Stanišić.


Predsjednica TZ Split Alijana Vukšić


Predsjednik TZ županije Joško Stela.


Vlasnik restorana Dario Marijan.


Autor Gastroadventa nutricionistica Olja Martinić.


Četvrtu svijeću su upalili radijski novinari.



Za blagdansku trpezu se pobrinula chef Anisia Čulić i


njena mala kuhinjska ekipa.

Chef Anisia Čulić.



Tema je bio češnjak, pa su i jela bila u tom duhu.

Bogati gastroadventski stoj restorana pizzerije Galija:



Bez luka je jedino bio izvrstan domaći pršut.


Kravlja skuta s dresingom od češnjaka i domaćom marmeladom od suhih smokava


Ravioli s lososom i kozicama u bijelom umaku od češnjaka


Savur od tune


Roastbeef na podlozi od rikule s pestom od češnjaka


Štrudel od bakalara s tostiranim češnjakom


Slane fritule s majonezom od češnjaka


i naravno bijela pizza s češnjakom


pečena naravno u krušnoj peći pizzerije Galija.


i za kraj bijela tortica s crnim češnjakom.

Vinski vitez Emil Novak o kaštelanskim vinima



Uz jela osmišljena samo za ovu priliku odabrana su i prigodna vina, pa je Emil Novak (vinski vitez) predstavio vina koja se sljubljuju s bijelim lukom Pošip – Perišin, Maraština – Perišin,  Opol – Matela, Crljenak - Putalj i Plavac Mali – Matela.


Posebni gosti događanja su bili omiški gusari.


Predstavnice TZ grada Splita predsjednica Alijana Vukšić i Marijana Pivalica s vlasnikom restorana Dariom Marijanom.


Sve goste je oduševila prigodna gastronomska ponuda Galije.


Mak je na dijeti pa umjereno konzumira.


Marijana Pivalica, Dario Marijan i njegova kćer Željana Marijan voditeljica restorana.


Uspomena na paljenje četvrte svijeće uz autoricu gastroadventa Olju Martinić.


Gošće uz omiškog gusara.


i bez njega, a poseban detalj ...


su bile cipele.

Mlađo Tudor i Vjeruj u ljubav.



Blagdanska kreacija Marijane,


Pizzerija Galija radi na istom mjestu već 38 godina i kako su nam domaćini pokazali 


raditi će i još toliko godina.