Svijeću na našem gastroadventskom vijencu ove su nedjelje zapaliti novinari portala zajedno s ekskluzivnim gostima kao i predstavnicima turističkih zajednica i Splitsko-dalmatinske županije. Treće druženje u znaku je splitskih voda i bijelog luka u splitskim adventskim receptima, sve kako bismo ukazali na važnost njihove konzumacije u prevenciji i liječenju mnogih bolesti.
GASTOADVENT U SPLITU - (NI)JE LUK I VODA
'Da čitav svijet izgori ostala bi jedino voda, a u njoj bi ležala klica novoga života.' - Seneka
'Voda je izvor i osnovica svekolikog života na zemlji, preduvjet čovjekovog biološkog opstanka' rečenica je kojom započinje knjiga Vode Splita autora dr. sc. Stanka Piplovića. Znanstvenici istražuju postojanje potoka, život u moru, bunare, cisterne i fontane, lječilište koje je obilježila sumporna voda ali naša je regija nadaleko poznata po Dioklecijanovom akvaduktu dugom devet kilometara savršene konstrukcije na kojoj nam mogu pozavidjeti i najmoderniji projektanti, a koja dovodi vodu od izvora rijeke Jadro do blizine palače. Split je grad voda (morska voda, termalne vode, izvorske vode, kišnice...) i to ga određuje geografski ali mu predviđa dobru gospodarsku i turističku budućnost.
Najpriznatija svjetska futurologinja prehrane Morgaine Gaye predviđa novi trend u prehrani ljudi, a to je upravo voda. Ozbiljni znanstvenici istražuju vodu, kako je obogatiti i nutritivno poboljšati te učiniti što korisnijom u zdravstvenom smislu.
Bijeli luk ili češnjak (allium sativum) je biljka vrlo jakog i jetkog okusa koji potječe od bioaktivnih organskih sjedinjenja zaslužnih za zdravstveni karakter ove namirnice. Sumporni spojevi obilježje su organoleptičkih svojstava a isti su jamac velike blagodati bijelog luka pod uvjetom da je uzgojen na kvalitetnom tlu. Najbolja podloga su tla koja su blizu izvora termalnih voda sa sumporom.
Znanstveno su potvrđena farmakološka svojstva bijelog luka i klasificirana su u sedam skupina. Najpoznatija su:
- stimulira cirkulaciju te djeluje antihipertenzivno, antiarterosklerozno, antikolesterično; unosom bijelog luka pospješujemo nastanak H2S u organizmu
- antimaligno djelovanje, posebno na probavni sustav i reguliranje intestinalne flore
- antibiotsko, antiseptičko, antimikotsko djelovanje i djelovanje protiv svih nametnika u probavnom sustavu
- sadrži selen i sumpor koji detoksiciraju, a posebno je dragocjen selen koji može za sebe vezati teške metale i takav spoj napušta organizam.
- sumporni spojevi (posebno allicin) štite od stresa i djeluju antioksidativno
Stoga je kao najpriličnije mjesto za paljenje Treće adventske svijeće odabran upravo Muzej grada Splita. Već dvorište gotičko renesansne palače u kojem je smješten ovaj Muzej vodi nas u prošlost, a u trodimenzionalnom prizoru Poklonstva kraljeva iz 17.stoljeća možemo i osobno sudjelovati.
Prizor Božićnog jutra vraća nas u dvadesete godine 20. stoljeća, u tinel splitske građanske obitelji s jelkom ukrašenom originalnim ukrasima. U tinelu je dječak koji upravo otvara darove, a na stolu su slastice uz prošek, mandulati i rafioli, neizostavne delicije Božićnih blagdana.
U tisućljetnoj kući koja je dio Muzeja sudjelovat ćete svim osjetilima u Badnjoj večeri jedne težačke obitelji iz Velog Varoša. Na kominu je panj badnjak, a na stolu su suhe smokve, orasi i bademi.
U svečanoj gotičkoj dvorani Muzeja akademska kiparica Ljubica Dragojević Buble za ovu je prigodu napravila i postavila uz jelku Malu betlehemsku obitelj.
Restoran „Perivoj“ je ovogodišnji partner Gastroadventa u Splitu koji u nedjelju dočekuje svoje goste sa svećanom trpezom:
• Pljukanci s bakalarom i raštikom
• Pšenica sa dimljenim kozicama i pedočama
• Fuži s kozicama, češnjakom i chilijem
• Gregada
• Pašta fažol na brudet
na način kako ih priprema poznati splitshi chef Braco Sanjin.
Za slast na kraju posebno za ovu priliku potrudila se slastičarnica Dolcemania koja je pripremila autohtone dalmatinske torte (Splitsku, Kaštelansku, bračku Hrapoćušu, Imotsku, Skradinsku i Šoltansku tortu).
Makar nam se predviđa budućnost u vodi, u vinu je istina pa su uz jela restorana Perivoj služena i vina Rukatac Pilač (Vrgoračko vinogorje), Pošip Krolo (Dalmatinska zagora)
Plavac Violić (Pelješac)
Ova posebna autohtona vina uz ova jela spojili su sutručnjaci Vino.like agencije koja se bavi vinskim edukacijama, konzaltingom i distribucijom vina kroz vinoteku Wine Box, s naglaskom na male vinare i autohtone vinske sorte Dalmacije. Dalmacija je riznica autohtonih vinskih sorti koje su slabo poznate pa je posao Vino.like agencije upravo pomoći malim vinarima u pozicioniranju u restoranima i hotelima. Ovo je peta godina kako Vino.like radi na tome.
Tijekom trajanja manifestacije jela od bijelog luka po promotivnim cijenama moći ćete probati i kod ostalih naših partnera: konoba Lučac, Movi, Pizzerija Galija, Bokerija, Bakra-Steak & Pizza Bar, Zora Bila, hotel Marvi, Hotel Vestibul, Hotel Park, Restoran ZOI, Brasserie on 7, Apetit restoran.
Joško Stella predsjednik TZ Splitsko-dalmatinske županije:
Braco Sanjin chef restorana Perivoj:
Slastičarnica Dolcemania je pripremila autohtone dalmatinske torte:
Siniša Koceić iz Vino.like:
I pri kraju Olja Martinić autorica Gastroadventa:
U ime Muzeja grada Splita skupu se obratila i Branka Brekalo:
Paljenje treće adventske svijeće Gastroadventa u Splitu 2018:
Služena su vina Rukatac Pilač (Vrgoračko vinogorje), Pošip Krolo (Dalmatinska zagora)
Plavac Violić (Pelješac). Ova posebna autohtona vina uz ova jela spojili su sutručnjaci Vino.like agencije