Prošli vikend na Braču su se održali jubilarni 10. brački "Dani varenika". Ovu jubilarnu manifestacija na otoku Braču gdje se varenik održao stotinama godina inicirala je nutricionistica Olja Martinić (http://www.najbolja.net).
Organizator ovogodišnjeg događanja uz Obrt Olja bio je Grad Supetar ,Općina Bol i TZ Bol, a ovogodišnji partneri su bili Poljoprivredna zadruga Supetar I Poljoprivredna zadruga Bol.
Cilj manifestacije je turistima predstaviti stare, tradicionalne dodatke jelima, kao i recepte pojedinih jela , preživjelih samo u rijetkim domaćinstvima našega otoka. Na taj način se pokušavaju spasiti od zaborava stare, tradicionalne načine pripremanja hrane i umaka istovremeno organizirajući zanimljivu manifestaciju na koju na se uvijek odazove velik broj turista koji u to vrijeme borave na otoku Braču.
U okviru predviđenog programa prezen je i postupak zaštite varenika koji je u tijeku. Prvi dio događanja se odvijao u hotelu Osam u Supetru. Posebno zanimljivo je bilo predstavljanje inicijative o zaštiti varenika koju je pokrenula PZ Supetar. Postupak zaštite je prezentirao dr. Ljubenko. Diskutirano je i umijeće pripreme varenika (o čemu pripremamo posebni članak), te značaj varenika kao sastojka „Hrapaćuše“. Posebno je zanimljivo bilo predstavljanje varenika proizvedenog od plavca malog uzgojenog u Planom, općina Trogir ;proizvođač OPG Sirotković Irena. Od slijedeće godine OPG Sirotković će komercijalno nuditi veću količinu kontreolirano proizvedenog varenika. Uz to su predstavljanje vina KAIROS vinarije „Vinski dvori“.
Drugi dan događanja je bio u Bolu. U hotelu Elaphusa održana su predavanja o vareniku, a posebno zanimljiva je bila prezentacija jela i ugostitelja Bola koji se odigrala u organizaciji TZ Bola na gradskom trgu uz prisustvo velikog broja boljana i turista kojih u Bolu još uvijek ima (hotel Elaphusa je bio pun).
Manifestaciju Varenik kao i do sadaš iroko podžana od vjernih štovatelja varenika koji su se ujedinili u njegovom očuvanju i nesebičnoj promociji. Uz hotele Zlatni rat, Svpetrus hotele ; vinariju Jako vino i vinariju Vinske dvore čaroliju varenika u svojim jelima ponudili su : Santo, Dalmatino, Ranč, Pumparela, Vusio, Taverna Riva,Vagabundo. Tijekom održavanja manifestacije sniman je i edukativni film o povijesti varenika i njegovim nutritivnim svojstvima. Ne zaboravite da je varenik poznat i kao "brački afrodizijak" - vidi - http://www.morsko-prase.hr/2011new/index.php/pisanje-mora-mainmenu-26/eseji-o-kuhanju-mainmenu-40/12587-9-braki-dani-varenika-2014.
nakon čega je slijedilo kušanje varenika.
Posebno zanimljiv je bio varenik OPG Sirotković, koji je ove godine proizveden u probnoj količini, a slijedeće godine će ga biti u dovoljnim komercijalnim količinama.
Jela s varenikom prezentirali su i brački restorani - Konoba Žiža ...
je prezentirala grdobinu s kozicama u umaku s varenikom,
te kao slasticu svježe smokve s varenikom.
Zanimljiva je bila i prezentacija konobe Lukin koja je ponudila ...
ragua od janjetine u posteljici od sira.
Hotel Osam je predstavio kruške s preljevom od varenika,
i tjesetninu sa školjkama i kozicama uz dodatak varenika.
Posebno mjesto je imala i bračka torta Hrapaćuša restorana Toni iz Dola koja je nezamisliva bez varenika,
a zanimljiva je bio i slanutak s hobotnicom restorana Paluta kojem je varenik davao poseban okus.
"Dani varenika" su se nastavili u Bolu. Tko zna kako Zlatni rat izgleda ljeti sada ga ne bi prepoznao.
U centru mjesta u organizaciji TZ Bol bolski ugostitelji su za sumještane i goste prezentirali jela s varenikom. Na prvom mjestu su bili Srednja ugostiteljska škola Bol, čiji štand je posjetio i načelnik Bola Tihomir Marinković.
Učenici i nastavnici škole su pripremili brojna slasna jela s varenikom ...
...
...
Restoran Vagabundo ...
je pripremio cvjetove od bifteka pokapane varenikom.
Taverna Riva ...
je poslužila ragu od kunića s varenikom uz domaće njoke. Varenik se inače super slaže s divljači.
Restoran Santo je prezentirao ...
brudet na način Santo koji se sprema s varenikom ...
i prhu pitu s varenikom.
Restoran Topolino se prezentirao ...
s raguom od hobotnice s varenikom.
Restoran Pumparela se prezentirao ...
rižotom s kozicama i varenikom i
posebno spećenim kruhom.
I na kraju sve to ne bi bilo niti upola tako dobro da nije bilo izvrsnog vina Stina vinarije Jako vino.
Sve su to pažljivo pratili stanovnici Bola i gosti ...
a našla se tu i bračka klapa za potpuni ugođaj.
Odgovorni trio - Markito Marinković - direktor TZ Bol, Olja Martinić - nutricionistica i Tihomir Marinković - načelnik općine Bol.
I na kraju još nekoliko slika Zlatnog rata na kraju sezone ...
...