Gastroadvent 2021 4 1


Novinari radio postaja, uz predstavnike partnera projekta, zapalit će četvrtu svjeću na gastroadventskom vijencu koji je ove godine izradila umjetnica Tonka Alujević. Uz začinsko bilje Mediterana, vijenac je u formi pojasa odnosno koluta za spašavanje, preciznije šalvaomine, a Tonka nam poručuje kako je riječ o „maritimnome predmetu koji služi za spas Čovika koji se iz raznoraznih razloga naša bespomoćan u moru i u smrtnoj je opasnosti. A to je točno ona zdravstveno-politička pozicija u kojoj se trenutačno nalazimo.“

Gastroadvent u Splitu jedinstvena je manifestacija koja desetljećima promovira mediteransku prehranu fuzijom nutricionizma, gastronomije i turizma. Zahvaljujući angažmanu i sudjelovanju predanih novinara, koji će i ove godine donijeti svjetlo u grad podno Marjana, uporno dijeli znanstvene spoznaje utkane u gastronomske vještine. Filozofija manifestacije je postojeće prednosti prenositi sugrađanima i ponuditi gostima.

Mediteranska prehrana ili mediteranska dijeta nije zatvorena i definirana lista namirnica niti popis jela koji jamče slijed ovog modela prehrane. To je vidljivo na načinu na koji je UNESCO opisao mediteransku prehranu 2010. godine, kada je istu prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu: „Mediteranska prehrana predstavlja skup vještina, znanja, praksi i tradicija u rasponu od polja do stola, uključujući usjeve, žetvu, ribolov, konzerviranje, preradu, pripremu i, posebno, potrošnju hrane. Mediteransku prehranu karakterizira prehrambeni model koji je ostao nepromijenjen tijekom vremena i prostora, a sastoji se uglavnom od maslinovog ulja, žitarica, svježeg povrća i voća, umjerenih količina ribe, mlijeka i mesa te brojnih začina te umjerena konzumacija vina, uz poštivanje navike pojedinih zajednica.“

„Danas znanost, ali i protagonisti, ne govore o mediteranskoj prehrani već o načinu mediteranske prehrane koji nije samo lista hrane i jela. Navedeni pojam obuhvaća puno širi spektar, pa i ovo naše druženje to pokazuje“, kaže nam autorica Gastroadventa u Splitu, Olja Martinić.

Partneri ovogodišnje manifestacije su:

Splitsko-dalmatinska županija, kao i TZ SDŽ, podržavaju Gastroadvent u Splitu, na taj način promovirajući mediteransku prehranu i domaće proizvođače, poduzetnike i turističke djelatnike.

Turistička zajednica grada Splita ulaže velike napore u pozicioniranje destinacije koja je prirodni spoj povijesti, gastronomije i moderne ponude, a sve u cilju zaštite svih komponenti mediteranske prehrane. 

Grad Split je odlučan u podršci projektima koji su na korist njegovih stanovnika i zahtjevnih gostiju i to uz mudrost iskustva i nove tehnološke mogućnosti.

Za poticanje zastupljenosti domaćih proizvoda već godinama se zalaže HGK Hrvatska gospodarska komora koja od 1997. godine provodi nacionalni projekt “Kupujmo hrvatsko“. Cilj projekta je pridonijeti povećanju potrošnje lokalnih proizvoda i na taj način poduprijeti gospodarstvo. Ovaj projekt je od posebnog značaja što ističe direktor Joze Tomaš, a potvrđuje i suradnjom s Gastroadventom u Splitu. 

JU RERA S.D. se, u sklopu projekta MD.net, za potrebe uspostave inovativnih prehrambenih proizvoda odlučila na suradnju sa osnovnim i srednjim školama sa područja Splitsko-dalmatinske županije te dionicima koji se bave proizvodnjom ili plasmanom mediteranskih prehrambenih proizvoda i promocijom mediteranskog načina života. Projekt MD.net usmjeren je na razvojne mogućnosti i rješavanje problema vezano za popularizaciju mediteranske prehrane. Mediteranska prehrana je dio mediteranskog identiteta upisana u UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine. Cilj projekta je jačanje istraživanja u ovom području u skladu s UNESCO-ovom Konvencijom o mediteranskoj prehrani, s ciljem podizanja kvalitete prehrane i života u 9 zemalja projektnih partnera, kao i promoviranja mediteranske prehrane, koja je prepoznata kao zlatni standard pravilne prehrane, kao i njeni dalekosežni povoljni učinci na zdravlje. Osim želje da se što veći broj ljudi uključi u MD.net projekt kako bi im se približila važnost mediteranske prehrane u svakodnevnom životu, kao i utjecaj iste na njihovo zdravlje, dodatni cilj projekta je da se kroz proces dodjele Med Diet Declaration loga uspostavi standard u klasifikaciji mediteranskih područja. Konačni cilj dodjele Deklaracije je pozicioniranje Splitsko-dalmatinske županije kao poželjne mediteranske gastronomske regije. 

Gastroadvent 2021 4 2Predstavnici domaćina, sponzora, grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije uz novinare radioi postaja upalili su svijeću ljubavi na manifestaciji Gastroadvent u Splitu.

 

Mariola Milardović Perić otvara četvrtu nedjelju Gastroadventa u Splitu 2021.g.

 

Alijana Vukšić
 TZ Split
 

Joško Stella TZ Splitsko - dalmatinske županije

 

Mate Paštar RERA Split
 

Jasmina Kruščić  Chop Grill restoran

 

Chef Ivan Nikolić Chop Grill restoran

 

Salvador Mandarić - vinarija Rizman

 

Matea Dorčić - pročelnica Splitsko - dalmatinske županije
 

Novinari radiopostaja pale 4. adventsku svijeću sreće

 


Gastroadvent 2021 4 3

Paljenje četvrte adventske svijeće ljubavi.

Gastroadvent 2021 4 4
Gastroadventski stol na temu pršuta i začinskog bilja, zajedno sa svojim timom, osmislio je i pripremio glavni kuhar Chops Grilla Ivan Nikolić (na slici), sous chef Toma Tripalo kao i Pastry Chef Filip Jurčević

 

 

Gastroadvent 2021 4 5

Klasične hladne plate pršut/sir s domaćim džemom od smokava i ukiseljenim povrćem.


Gastroadvent 2021 4 6

Voće umotano u pršut i zapečeno, posluženo s burrata mozarellom.

Gastroadvent 2021 4 7

Karamelizirani pršut s mladim sirom i bovbićastim voćem.

Gastroadvent 2021 4 8

Mol omotan pršutom sa sušenom marelicom u sredini uz rižoto od blitve i mediteranskog bilja.

Gastroadvent 2021 4 9

Hobotnica s demi-glace umakom od smokve i prahom od pršuta.

Gastroadvent 2021 4 10

Špageti Terra Mare (kozice, pršut, chili, kapare, masline).

Gastroadvent 2021 4 23

Domaći makaruni s pršutom i tartufima.


Gastroadvent 2021 4 11

I naravno najveći specijalitet Chops Grilla meso odležano i marinirano meso ...

Gastroadvent 2021 4 12

Biftek omotran pancetom i punjeni teleći striploin odrezak s pancetom i sirom.

Gastroadvent 2021 4 13

Biftek Wellington ...

Gastroadvent 2021 4 14

preliven demi glace umakom.


Gastroadvent 2021 4 15

Pileće rolice s pršutom i mladim špinatom.

Gastroadvent 2021 4 16

Fritule s poršutom.

Gastroadvent 2021 4 17

Čokoladna torta Chops Grill.

Gastroadvent 2021 4 18

Slastice Chops Grilla

Gastroadvent 2021 4 19

 Bakin kolač s malinama i bademima.

Gastroadvent 2021 4 20

Ovog puta, suputnik ozbiljnim gastronomskim zalogajima bila su Rizman vina. Filozofija vinarije Rizman utemeljena je na dugogodišnjoj vinogradarskoj tradiciji, ali i ekološkom pristupu u vinogradu i podrumu. „Tim ekološkim certifikatom dajemo legitimitet onom izvornom i autohtonom čemu težimo.Još od pradjeda Rizmana, kojega ni peronospora nije zauvijek otjerala s ognjišta i koji se vratio i ponovo zasadio lozu u dolini Neretve, neumorno pričamo priču o skladu čovjeka i prirode, kamena i loze. Pričamo priču o održivosti, o sjajnom potencijalu autohtonih dalmatinskih i hrvatskih sorti, o vlastitim ekološkim vinogradima iz najmlađeg hrvatskog vinogorja Komarna.“

Gastroadvent 2021 4 21

Pošip i Rusula Rizman vina.

Gastroadvent 2021 4 22

I sve to u posebnom blagdanskom ambijentu Chops Grilla.