gastroadvent 2020 1 1


Gastroadvent u Split jedinstvena je manifestacija koja predstavlja fuziju nutricionizma, gastronomije i turizma.Višegodišnji predan rad na prikupljanju znanja i vještina , dolazi do sviju i u sve dijelove svijeta,kroz sliku, pero i glas predanih novinara, koji će i ove neobične godine ,donijeti svjetlo u grad podno Marjana.

Kako se 2020 godine obilježava jubilarna 10-ta godišnjica važnog priznanja prehrani Mediterana ,veliku pažnju posvećujemo moru i plodovima .Sredozemno more ili Mediteransko more je more Atlantskog oceana površine oko 2.5 milijuna km² i povezuje sve zemlje izvorne mediteranske prehrane .

Prije deset godina, točnije 16. studenog 2010. godine mediteranska je prehrana uvrštena na popis nematerijalne UNESCO-ve zaštićene baštine.
Stoga ovogodišnji gastroadventski vijenac također posvećujemo moru i njegovom očuvanju.

Vijenac od morske pjene simbolično i na nedoslovan način simulira morski svijet nastao od odbačenih stvari i plastike. Na kotač bicikla, koji se možda nekada vozio uz obalu,naša istaknuta kiparica Nives Čičin Šain , nadogradila je imaginarno polje morske salate, dodala svjetlucave ježeve čije su bodlje čavli i male meduze. Svijeće su od rabljenih čaša koje su, okrenute naopako u vrhu dobile žaruljicu i nakon partija doživjele novi smisao. Ugrađen im je mali senzor da se upale daljinskim upravljačem primjereno vremenu u kojem živimo. U kolopletu od prozirnih boca je i grupa lelujavih vlasulja i jedan muzgavac s unutarnjim svjetlom. Tema Gastro adventa - Mediteranska prehrana, nadahnula je Nives da na umjetnički način pošaljemo poruku :“Čuvajmo naše more i život u njemu koji mnoge hrani i svojom ljepotom i doslovno.

Ekologija i kompetitivnost u gastronomiji i turizmu budući su projekt splitske Turističko ugostiteljske škole.Pod vodstvom ravnatelja g Ive Bilića Turističko-ugostiteljska škola Split je imenovana Regionalnim centrom kompetitivnosti u ljeto 2018. godine.

Važna uloga RCK je poveznica s lokalnom zajednicom, a očitovat će se dva kroz dva cilja:

1) Projektima s vrtićima i osnovnim školama u stvaranju navika kod mladih i poticanju promišljanja o turizmu, a s druge strane kao promociju naših zanimanja,

2)Sudjelovanje u lokalnim (regionalnim) manifestacijama, stvaranje navika kod stanovništava o koristi i važnosti brige o gostu-turistu. Navedeno se ostvaruje i dugogodišnjom suradnjom na projektu Gastroadvent u Splitu.

Raskošan gastroadventski stol sa jelima pripremljenim i posluženim po važećim epidemiološkim mjerama djelo je osoblja restorana Makarun .

Poticanje zastupljenosti ribe u jelovniku već godinama se zalaže HGK Hrvatska gospodarska komora koja već desetak godina provodi projekt „Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi.“ Cilj projekta je pridonijeti povećanju potrošnje lokalnih proizvoda ribarstva (10 kg u Hrvatskoj, 20 kg u EU), postići njihovo odgovarajuće vrednovanje te izgraditi i podići kulturu konzumacije ribe u Hrvatskoj, a sve putem podizanja svijesti potrošača o važnosti i ulaganjima u održivo ribarstvo, o visokoj nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti hrane podrijetlom iz lokalnog uređenog ulova ili uzgoja, kao i o važnosti da je proizvod koji konzumiraju iz sustava sigurnosti hrane dobro poznatih, visokih standarda. Ovaj projekt je od posebnog značaja što ističe predsjednik Joze Tomaš ,a potvrđuje i suradnjom sa Gastroadventom u Splitu.

Ribu Jadranskog mora približio je i partner Gastro ribarnica Brač koja redovitim kampanjama ribu čini dostupnijom, a svojom profesionalnošću jamči sigurnost i izvornost. . U deset vlastitih ribarnica u regiji, pored svježe ribe, u ponudi je bogat izbor zaleđenih, sušenih, mariniranih, slanih i delikatesnih proizvoda. Navedene namirnica prisutne su u restoranima i domaćinstavima kao i marinirane kozice, marinirane inćune i slane inćune. Novitet su i prve pljeskavice od jadranskih kozica i škampa, koje su postigle zapažen uspjeh na tržištu. Na krilima tog uspjeha stvorena je ideja za pljeskavicu od jadranske ribe, točnije od četiri vrste bijele ribe od koće i dvije vrste plave ribe.

U okiru Gastroadventa predstavljen je i projekt pod nazivom Mediteranska prehrana – MD.net, je projekt financiran iz europskog programa Interreg Mediterranean i ukupna vrijednost mu je 3,7 milijuna EUR, kojeg provodi Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije. U projektu sudjeluje 14 projektnih partnera iz 9 država s područja Mediterana, a koji je usmjeren na rješavanje popularizacije mediteranske prehrane. Glavni cilj projekta je jačanje istraživanja u ovom području u skladu s UNESCO-ovom Konvencijom o mediteranskoj prehrani, s ciljem podizanja kvalitete prehrane i života u 9 zemalja projektnih partnera, kao i promoviranja mediteranske prehrane, koja je prepoznata kao zlatni standard pravilne prehrane, kao i njeni dalekosežni povoljni učinci na zdravlje.

Inovativni prehrambeni proizvodi koji su osmislili učenici predstaviti će se na Gastroadventu 2020., pilikom čega će biti organizirano ocijenjvanje svih proizvoda u svrhu proglašenja najboljeg, koji će temeljem daljnjih projektnih aktivnsoti ići na međunarodno predstavljanje u Seville-u (Španjolska) 2021.godine.
5 škola koje su uključene u projekt su:

1. Srednja škola „Brač“ Supetar;
2. Srednja škola Hvar;
3. Osnovna škola Petra Hektorovića Stari grad;
4. Srednja škola „Antun Matiješević Karamaneo“ Vis;
5. Srednja škola „Braća Radić“ Kaštel Štafilić.

 

gastroadvent 2020 1 2
Ovogodišnji Gastroadvent u Splitu osmislila je nutricionistica Olja Martinić, a podržali su je Podravke, Eva sardine, restoran Makarun, hotel Brig, Centaurusa, Splitsko - dalmatinske županije, grad Split i TZ Splita, RERA i Intereg projekt i Hrvatska gospodarska komora.

Nutricionistica Olja Mratinić i vlasnici restorana Makarun, domaćini paljenja prve gastro adventske svijeće 2020. g.

Kiparica Nives ČiČin-Šain i njezin maštoviti vijenac od otpada iz mora koji vas uvodi ...

u jedan novi svijet mašte ...

morskih bića i 

morske pjene, a sve je kiparica osmislila i napravila od plastičnog morskog otpada upozoravajući ako ne bude mora i života u njemu, neće biti niti nas.

Domaćin paljenja prve svijeće je bio restoran Makarun, koji je naravno zatvoren u skaldu s novim epidemiološkim mjerama. Svijeća se palila na otvorenom uz pridržavanje nošenja maski i održavanja distance,

a župan Blaženko Boban koji s esvake godine rado odazove ovoj manifestaciji je odlučio u skladu s preporukama stožara ovaj put biti prisutan samo virtualno.

Posljednje pripreme, predstavnica RERE Ana Buličić Krespi, autorica manifestacije nutricionistica Olja Martinić i voditeljica Marijola Milardović Perić.

Olja Martinić prvi put
 

Olja Martinić drugi put
 

Olja Martinić treći put
 

Alijana Vukšić TZ Split

Alijana Vukšić TZ Split
 

Joško Stella TZ Splitsko - dalmatinske županije
 

Jozo Tomaš Gospodarska komora Split
{youtubea1JIer56sLQ{/youtube} 

Ana Buličić Krespi RERA Split
 

Josip Barac suvlasnik restorana Makarun
 


Župan Blaženko Boban se javio virtualno video linkom:

 
 


I na kraju je uslijedilo paljenje prve adventske svijeće ...


šibicama od 1 metra kako bi se zadovoljile sve epidemiološke mjere  ...


...

{youtube}VDFEp8cnTE4/youtube} Predstavljanje Srednja škola „Antun Matiješević Karamaneo“ sa Visa sa svojim inovativnim proizvodima od rogača ...


napravljenih od plodova stabla rogača starog 2000 godina.


Ovogodišnji sponzor manifestacije je i tvrtka Centaurus ...

sa svojim proizvodima od ribe. 

Mariola Milardović Perić o pripremljenim jelima prvog ovogodišnjeg ghastroadventa
{youtube}XVGBjAOh0tY{/youtube} 


Predstavnici Podravke i njihova jela od Eva sardine i povrća.

Mišel Tokić kuhar Podravke jednog od sponzora manifestacije
 

Posebna jela od ribe i ribljih prerađevina pripremio je ugledni Chef Michel Tokić iz Podravke čije znanje i umijeće kuhanja sa EVA proizvodima preporučujemo posebno onima koji su zanemarili konzumiranje ribe a žele nadoknaditi vitamine D skupine.Eva salata od skuše i svježeg povrća


Košarica s tunom i avokadom 


Mediteranske tortilje od tune s dinjom


Kanape sendviči Mediterana 


Mini burger od tune


Talentirani Chef restorana Makarun Ivan Planinić odabrao je maštovita jela

...


Makaruni po recepturi iz Žrnova sa špinatom u morskom umaku od kozica i škampiSalata od hobotnice na način Makaruna


Carpacio od kozica


Dimljena skuša sa viškim kaparima i zlatnom jabukom.

U skladu s epidemiološkim mjerama, hranu nismo kušali na događanju, već smo degustacijski izbor odnjeli kući, kao što može bilo tko drugi naručiti. U ooj neobičnoj sitaciji restorani su zatvoreni, ali zato možete naručiti i u svom domu probati ova izvrsna jela restorana Makarun. ja bih posebno istaknuo i preporučio makaruniepo recepturi iz Žrnova sa špinatom u morskom umaku od kozica i škampi. Ova je godina bila neobična, ali je Olja sve držala pod konbtrolom.
Posebno nas je sve oduševio maštoviti vijenac kiparice Nives Čičin-Šain ...