gastroadvent 2020 2 1

 

Gastroadvent u Splitu jedinstvena je manifestacija koja predstavlja fuziju nutricionizma, gastronomije i  turizma. Višegodišnji predan rad na prikupljanju znanja i vještina, dolazi do svih i u sve dijelove svijeta, slikom, perom i glasom predanih novinara koji će i ove, neobične godine, donijeti svjetlo u grad podno Marjana. Kako se ove godine obilježava jubilarna 10. godišnjica važnog priznanja prehrani Mediterana, veliku pažnju  posvećujemo moru i njegovim plodovima. Sredozemno ili Mediteransko more je more Atlantskog oceana površine oko 2.5 milijuna km² koje povezuje sve zemlje izvorne mediteranske prehrane Prije deset godina, točnije 16. studenog 2010. godine mediteranska je prehrana uvrštena na popis  nematerijalne UNESCO-ve zaštićene baštine.  

Tijekom ovog mjeseca posebnu pažnju posvećujemo ribi i proizvodima od ribe. Takva jela opskrbljuju organizam važnim nutrijentima. Proizvodi od ribe dobar su izvor cinka (Zn,) mikronutrijenta velike važnosti koji povoljno utječe na metabolizam makronutrijenata i ugljikohidrata te na sintezu proteina.  Ima značajnu ulogu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa kao i za normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Od posebne je važnosti konzumirati dovoljno ribe, kamenice, oštriga, rakova, tuna, školjki.

Vijenacod morske pjene simbolično i na nedoslovan način simulira morski svijet nastao od odbačenih stvari i plastike. Na kotač bicikla, koji se možda nekada vozio uz obalu, naša istaknuta kiparica Nives Čičin Šain, nadogradila je imaginarno polje morske salate, dodala svjetlucave ježeve čije su bodlje čavli i male meduze. Svijeće su od rabljenih čaša koje su, okrenute naopako u vrhu dobile žaruljicu i nakon partija doživjele novi  smisao. Ugrađen im je mali senzor da se upale daljinskim upravljačem primjereno vremenu u kojem živimo.“ Navodi Nives ČŠ.

Ekologija i kompetentnost u gastronomiji i turizmu budući su projekt splitske Turističko ugostiteljske škole. Pod  vodstvom ravnatelja, g. Ive Bilića, Turističko-ugostiteljska škola Split je imenovana Regionalnim centrom  kompetentnosti u turizmu u ljeto 2018. godine.   Ideja o nastanku Regionalnog centra kompetentnosti (dalje: RCK) nastala kao  potreba unaprjeđenja ljudskih potencijala u turizmu, a u ovoj se školi razvija 10-tak godina. Prije 7 godina model takvog centra je prezentiran u Ministarstvu turizma, izvorno kao ideja razvoja kvalitetnih škola u turizmu. Ishodišni model je bila Splitsko-dalmatinska županija s 15-tak škola (najviše u Hrvatskoj) koje školuju za barem jedno od zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva (u cijeloj Hrvatskoj je oko 100 škola), a osnovni cilj je bio (i ostao) da učenici završetkom obrazovanja imaju bolje izlazne kompetencije te da su one ujednačene u svim školama. Važna uloga RCK je poveznica s lokalnom zajednicom, a očitovat će se kroz dva cilja: 

1) Projektima s vrtićima i osnovnim školama u stvaranju navika kod mladih i poticanju promišljanja o turizmu, a  s druge strane kao promociju zanimanja u turizmu, 

2) Sudjelovanje u lokalnim (regionalnim) manifestacijama, stvaranje navika kod stanovništva o koristi i važnosti brige o gostu-turistu. Navedeno se ostvaruje i  dugogodišnjom suradnjom na projektu Gastroadvent u Splitu. 

                                        

Za poticanje zastupljenosti ribe u jelovniku zalaže se i HGK -  Hrvatska gospodarska komora koja već desetak godina provodi projekt „Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi.“ Cilj projekta je pridonijeti povećanju potrošnje lokalnih proizvoda ribarstva (10 kg u Hrvatskoj, 20 kg u  EU), postići njihovo odgovarajuće vrednovanje te izgraditi i podići kulturu konzumacije ribe u Hrvatskoj,  a sve putem podizanja svijesti potrošača o važnosti i ulaganjima u održivo ribarstvo, o visokoj  nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti hrane podrijetlom iz lokalnog uređenog ulova ili uzgoja, kao i o  važnosti da je proizvod koji konzumiraju iz sustava sigurnosti hrane dobro poznatih, visokih standarda. Ovaj  projekt je od posebnog značaja što ističe predsjednik Joze Tomaš, a potvrđuje i suradnjom s Gastroadventom u  Splitu.

Ribu Jadranskog mora približio je i naš partner Gastro ribarnica Brač koja redovitim kampanjama ribu čini dostupnijom, a svojom profesionalnošću jamči sigurnost, dostupnost i izvornost.  Vlastiti brend Amare prenesena je „ljubav iz mora“, a objedinjuje ručno čišćeno meso jadranskih kozica, koje je sinonim kvalitete te neizostavna namirnica restorana i domaćinstava te marinirane kozice, marinirane inćune i slane inćune. Novitet su i prve pljeskavice od jadranskih kozica i škampa, koje su postigle zapažen uspjeh na tržištu. Na krilima tog uspjeha stvorena je ideja za pljeskavicu od jadranske ribe, točnije od četiri vrste bijele ribe od koće i dvije vrste plave ribe.

Projekt pod nazivom Mediteranska prehrana – MD.net, je projekt financiran iz europskog programa Interreg Mediterranean i ukupna vrijednost mu je 3,7 milijuna EUR, kojeg provodi Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije. U projektu sudjeluje 14 projektnih partnera iz 9 država s područja Mediterana, a usmjeren je na  popularizaciju mediteranske prehrane. Glavni cilj projekta je jačanje istraživanja u ovom području u skladu s UNESCO-ovom Konvencijom o mediteranskoj prehrani, s ciljem podizanja kvalitete prehrane i života u 9 zemalja projektnih partnera, kao i promoviranja mediteranske prehrane, koja je prepoznata kao zlatni standard pravilne prehrane, kao i njeni dalekosežni povoljni učinci na zdravlje.

Inovativni prehrambeni proizvodi  koji su osmislili učenici osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije predstavit će se na Gastroadventu u Splitu, a kojom prilikom će biti organizirano  ocjenjivanje svih proizvoda u svrhu proglašenja najboljeg, koji će temeljem daljnjih projektnih aktivnosti otići na međunarodno predstavljanje u Seville-u (Španjolska) 2021.godine.

Škola uključene u projekt su:

  1. Srednja škola „Brač“ Supetar;
  2. Srednja škola Hvar;
  3. Osnovna škola Petra Hektorovića Stari grad;
  4. Srednja škola „Antun Matiješević Karamaneo“ Vis;
  5. Srednja škola „Braća Radić“ Kaštel Štafilić.

Posebnost ovogodišnjeg Gastroadventa je da se odvija u čudnok ozračju zaštite od Corona virusa, pa je manifestacija virtualno streamana suvremenom opremom.

 

gastroadvent 2020 2 2
Sve je bilo organizirano potpuno u skladu s epidemiološkim mjerama, mali broj sudionika, nošenje maski, veliki razmak između ljudi, videoprenos uživo ...

gastroadvent 2020 2 2
Župan Blaženko Boban daje izjavu za medije i podršku Gastroadventu ...

gastroadvent 2020 2 2
Srednja škola Brač sudjeluje u projektu pod nazivom Mediteranska prehrana – MD.net, financiranim iz europskog programa Interreg Mediterranean ...

gastroadvent 2020 2 2
Predstavili su prvo od jela koje će raditi njihova učenička zadruga 'Lumbrela' ...

gastroadvent 2020 2 2
šalšu s varenikom ... 

gastroadvent 2020 2 2
a za one koji ne znaju varenik je nešto posebno - ukuhani mošt koji se nekad radio u svim bračkim kućama, a iz zaborava ga je izvadila nutricionistica Olja Martinić, autorica i ovogodišnjeg Gastroadventa. Više o vareniku na Oljinim stranicama - https://najbolja.net/tajna-izrade-varenika/https://najbolja.net/tajna-izrade-varenika/

Mariola Milardović Perić otvara manifestaciju
 

Olja Martinić autorica manifestacije
 

Karmela Vrandečić - Srednja škola Brač
 

Aneta Jelenčić i Karmela Vrandečić - Srednja škola Brač
 

gastroadvent 2020 2 2
Ravnatelj Turističko - ugostiteljske škole Ivo Bilić se javio virtualno i pričao o Regionalnim centrom  kompetentnosti u turizmu

Župan Blaženko Boban
 

gastroadvent 2020 2 2
Drugu adventsku svijeću upalili su novinari radio postaja ...

gastroadvent 2020 2 2
naravno daljinski uz pomoć suvremene tehnologije.

Virtualno paljenje 2. adventske svijeće Gastroadventa u Splitu
 

Olja Martinić o povezanosti njenih najdražih projekata - varenika i Gastroadventa
 

gastroadvent 2020 2 2
Ovogodišnju manifestaciju je podržala i Podravka ...

gastroadvent 2020 2 2
Sve je bilo organizirano potpuno u skladu s epidemiološkim mjerama, mali broj sudionika, nošenje maski, veliki razmak između ljudi, videoprenos uživo ...

gastroadvent 2020 2 2
I na kraju nekoliko nestvarnih pogleda na gastroadventski vijenac koje nam je sugerirala autorica vijenca kiparica Ines Čičin Šain  - pogled odozdo ...

gastroadvent 2020 2 2
 ...

gastroadvent 2020 2 2
 ...

gastroadvent 2020 2 2
Vijenacod morske pjene simbolično  simulira morski svijet nastao od odbačenih stvari i plastike. 'Stvarno je poseban, jedinstven i čaroban', kazala nam je i nutricionistica Olja Martinić