IKKER 1 0

U organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), okupilo je u makarskom hotelu ‘Miramare’ deset kuharskih prvaka iz Italije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Srbije i Makedonije na petom izdanju Interregionalnog natjecanja kuhara regije – IKKER 2018. Na natjecanju su se borili za naslov Najboljeg kuhara regije u 2019. godini.

Ove su se godine natjecali:

- Damir Tomaš

- Drago Mandić

- Milica Bušković Šoškić

- Mile Bošković

- Peter Bracho

- Vladimir Jež

- Jadran Grančić

- Josip Vrsalović,

- Čedo Trifunovići i

- Jernej Rac.

Naslov najboljeg kuhara u regiji pripao je slovaku Peter Brachu, šefu kuhinje hotela Liptovski dvor. Drugo mjesto je osvojio prošlogodišnji pobjednik Damir Tobaš, šef kuhinje makarskog hotela Meteor i pobjednik prošlogodišnjeg IKKER-a 2018., a treće mjesto Čedomir Trifunović, kuhar elitnog hotela Splendid iz Crne Gore u kojem su odsjedali Madonna i The Rolling Stones, pobjednik prošlogodišnjeg Bisera mora u Supetru na Braču. U pojedinačnim kategorijama najbilji su bili: u medijskom predstavljanju Jadran Grančić, chef hotela Park, Split, u filentiranju brancina Damir Tomaš, a u boxu nabolje je kuhao Jernej Rac iz Slovenije. 

Najprije foto reportaža s natjecanja, a u nastavku i popratna događanja i završna večer u organizaciju kugara iz Albanije.

IKKER 2019
Ukupni pobjednik slovak Peter Brachu, šefu kuhinje hotela Liptovski dvor. 

IKKER 2019
Kuharski box pobjednika ...
IKKER 2019
u kojem je bila i prenosna pečnica.

< IKKER 2019
Filigramski rad na dekoraciji predjela.

IKKER 2019
Pobjednički slijed - juha, predjelo i glavno jelo.

IKKER 2019
Juha:
Kremasta juha od janjetine uz ovčji sir, korjenasto povrće, krumpire i biljke
odnosno na engleski (uz recept):

Creamy lamb soup, baked lamb, sheep cheese croquette, root vegetable, potato, herbs

Ingredients:  lamb shoulder-100g, root vegetables(carot,celery, onion, garlic): 250g
Basic ingredients: vegetable oil-0,2, salt, 
Added ingredients: lamb broth-0,5 l, sheep chees 80g, potatoes: 200g, cream-0,5l, breadcrumb-80g

Directions: Roast on vegetable oil the onion, garlic and meat. Add 1/2 of potatoes and pour the broth. Cook till
it´s soft. Bake the meat in grill. Add the cour cream to the base and mix it smoothly.
Steam the carrot and the celery and then roast on the butter. Sheep cheese wrap in three-layer
wrapping and fry. Slice 2/2 of potatoes and fry.


IKKER 2019
Predjelo:
Pečena terina od mljevenig mesa sa smokvama, sporo kuhanim žumanjkom jaja, pireom od jabuka i tartufima
Na engleski (uz recept):

Roasted terrine from a minced meat with figs, sous vide egg yolk, apple puré, truffle

Ingredients: minced meat 300g, egg-6pc, pistachios-30g

Basic ingredients: salt, sugar 25g, smooth flour 150g

Added ingredients:  fig jam-50g, smoked bacon-40g, truffle 12g,  butter-100g, apple 3pc

Directions: 3/4 of roe-deer minced meat flavor with salt and wild pepper, add 1 egg, bacon, pistachios,

form to rectangle, divide into 3 equal parts and leave to stand. From the remaining 1/4 meat
prepare the forcemeat (meat, egg and cream). Prepare a dough from smooth flour, 1
egg and butter. Spread the dough and put it to the form. The form with the dough smear with forcemeat. Then put one of three parts prepared minced meat. Smear with forcemeat again and smear by fig jam. Add second part of minced meat, smear by forcemeat and smear by fig jam..
Add third part of minced meat and fold by the dough. Bake on 180°C about 15 minutes. 4 pcs .Prepare caramel, add apples and lettuce. Then mix.

 

 

IKKER 2019
Glavno jelo:
Biftek s guščjom jetrom, dimljenim pireom, pralinama od vrste kupusa (borecole) s jabukama i crnim vinom, grilanim lukom, i goveđim umakom 

Beef fillet with foie gras, smoked potato puree, borecole praline with apple in red wine, onion BBQ, beef demiglace.

Ingredients: Beef tenderloin-400g, red wine-0,1l, onion.5pc

Added ingredients: foie gras-160g, borecole, fresh mushrooms 100g, potatoes-350g demiglace, spices: badian

Directions: Model the meat to desired shape. Prepare the forcemeat (meat, egg, salt) and mix till
smooth. Steam the borecole and dry. Cover foie gras by borecole, sweat with forcemeat and put on the meat. Cover the meat by borecole leaf and bake to inside temperature of 54°C. Boil potatoes in
salted water. Smoke boiled potatoes, sieve and soften by butter. Boil the apple in red wine with sugar and badian. Fill the apple to borecole leaf - to shape of
praline (then boil about 2 minutes). Split the onion and bake on grill to dark, add oil and flavor.
Reduce the demiglace and flavor it.

Dva kratka filma pobjednika:




IKKER 2019
Damir Tomaš, šef kuhinje makarskog hotela Meteor i pobjednik prošlogodišnjeg IKKER-a 2018.

IKKER 2019
Precizna izrada predjela - Makarske manistre.

IKKER 2019
Još samo malo dodataka, ...



IKKER 2019
a pripreme mesa više nema bez mjerenja temperature.

IKKER 2019
Priprema makarske manistre - posebnog jela Damira Tomaša.

IKKER 2019
Juha:
DEKONSTRUKCIJA JANJETINE SA BIŽIMA
Za 4 osobe
Janjetina 0,12 kg
Janjeći temeljac 0,2 l
Juha od graška 0,5l
Korjenasto povrće 0,10 kg
Maslac 0,1 kg
Menta listići
Od janjećih kostiju i korjenastog povrća skuhamo temeljac. Tim temeljcem zalijevamo grašak od kojeg skuhamo gustu juhu. Meso janjetine kratko popečemo na tavi te isjećemo na tanke fetice, štapiće mrkve kratko glaziramo na maslacu te s njom ukrasimo juhu. Pri karju dodamo listiće mente

IKKER 2019
MAKARSKA MANISTRA
Mljeveno meso 0,2 kg
Suha slanina 0,05 kg
Jaja 3 kom
Brašno 0,2 kg
Umak od gljiva 0,3 l
Parmezan 0,1 kg
Maslac 0,1 kg
Krema od mrkve 0,1 kg
Od brašna, jaja i vode zamjesimo tjesto pustimo da odmori. Meso dinstamo te povežemo sa kremom od mrkve, prohlađenom smjesom punimo tjesto te oblikujemo. Kuhamo kratko u slanoj vodi, te dovršimo tjesteninu u umaku od gljiva. Od brašna parmezana i maslaca napravimo crumble s kojim posipamo tjesteninu.

IKKER 1 16
BIFTEK NA PAŠTICADU
Biftek 0,6 kg
Crno vino 0,003 l
Umak za pašticadu 0,3 l
Krumpir 0,2 kg
Žumance 1 kom
Parmezan 0,05 kg
Tikvice 0,3 kg
Odležano meso bifteka ostavimo u komadu, popečemo sa svih strana i pustimo da odmori, krumpir očistimo i izdubimo, kratko prokuhamo. Od ostatka krumpira skuuhamo pire kojeg povežemo sa žumancem, parmezanom i muškatnim oraščićem. Pečemo ih na 200c oko 20 min. Tikvice sjećemo na duge tanke trake te ih pečemo na grillu i zarolamo.

IKKER 2019
 Treće mjesto ukupno Čedomir Trifunović, kuhar elitnog hotela Splendid iz Crne Gore u kojem su odsjedali Madonna i The Rolling Stones, pobjednik prošlogodišnjeg Bisera mora u Supetru na Braču.

IKKER 2019
Čedomir je imao posebno zanimljivu prezentaciju.

IKKER 2019
Juha:
Krem juha od divljih sparoga sa tortelinama punjenim jagnjetinom
Sotirane sjemenke suncokreta
Ponudjene namirnice: 1. Jagnjece meso-0.400kg , 2. Korijenasto povrce-0.800kg
1.-Divlje sparoge-0.380kg
2.-Brasno-0.340kg
3.-Jaja-4kom(0.240kg)
4.-Koziji krem sir0.120kg
5.-Suncokretove sjemenke-0.050kg
Priprema: U pripremljeni fond od korijenastog povrca prokuvati divlje sparoge, Dok se sparoge kuvaju Jagnjetinu pripremiti pa prosotirati za torteline,zaciniti pa u sveze tijesto od brasna i jaja oblikovati i napuniti torteline. Torteline obariti u slanoj vodi pa servirati u dnu tanjira,naliti ispasiranom krem juhom i preliti sotiranim suncokretovim sjemenkama.

IKKER 2019
Predjelo:

Mljeveno meso u jagnjecem crijevu
Krompir punjen pikantnom kremom sa jajima
Umak od piva, senfa i mirodjije

Ponudjene namirnice: 1. Mljeveno meso-0.900kg, 2. Jaja-3kom(0.160kg)
1.Pivo-0.300L
2.Senf-0.080kg
3.Krompir-0.440kg
4.Mirodjija-0.005kg
5.Jagnjece crijevo-0.050kg
Priprema: Jagnjece meso pripremiti pa puniti u crijevu. Za to vrijeme peci krompir sa korom, kada je krompir pecen izvaditi mu jezgro i u blenderu sa jajetom i cili paprikom izraditi glatku masu. Masu vratiti ponovo u krompir i servirati sa mesom. Uz jelo posluziti lupani sos od piva, senfa i mirodjije.


IKKER 2019
Glavno jelo:

Biftek sa preklopom od ljesnika
Lece u sosu od crnog vina
Umak od Javora
Sotirana bundeva na puteru sa zacinskim biljem

Ponudjene namirnice:1. Biftek(juneci file)0.900kg 2.Crno vino0.500L

1. Lece-0.250kg
2. Ljesnik-0.100kg
3. Liker od javora-0.120L
4. Bundeva-0.180kg
5. Puter-0.050kg

Priprema: Pripremljeno meso peci u rerni, Lece postaviti da se kuva sa crnim vinom, zaciniti i ostaviti da se obari. Bundevu oblikovati pa sotirati na autrebovanom puteru. Meso pred kraj prekriti opnom od ljesnika i dopeci. Sve servirati zajedno sa umakom od javorovog likera.


IKKER 2019
Jadran Grančić - najbolji u komunikaciji.

IKKER 2019
Krem janjeći jus s graškom i (tuber melanosporum) tartufom, okruglice od janjetine i kukuruzne krupice
0,600kg Janjetina s kostima
0,120kg Grašak
0,080kg Kukuruzna krupica
0,020kg jaje
0,500kg Korjenasto povrće
0,080l Vrhnje punomasno
0,020kg Tartufi (TUBER MELANOSPORUM) Sol
Papar
0,060l Maslinovo ulje
Janjetinu obarimo, da se višak janjeće arome ostrani, dodati korjenasto povrće i janjetinu te kuhati dok janjetina ne pusti aromu, u taj jus ubaciti grašak i od toga napraviti kremasti velute, ostatak janjećeg mesa pomješati s kukuruznom krupicom te od toga napraviti janjeće kuglice, na kraju dodati naribani melanosporum tartuf te jedan dio ostaviti za serviranje.. Servirati toplo.. !

IKKER 2019

Predjelo:  Mljeveno meso kuhano u vakuumu, listovi kelja, krema od rajčice, jaje kuhano u ulju (Confit).
0,130 kg Mljeveno meso
1 kom Jaja
0,050kg Kelj
0,080kg Nezačinjeni temeljac od rajčice Sol
Papar
Maslinovo ulje
Emulgator
0,020kg Kavijar od balsamičnog octa Mikro bilje
Mljeveno meso pomiješamo sa začinima te ga umotamo u list kelja, kuhamo do željene mjere, Umak od rajčice začinimo te ga emulgiramo u kremu, toplog serviramo, jaje kuhamo u vakuumu i maslinovom ulju na 55C stupnjeva te ga kasnije smiksamo u confit kremu, serviramo toplo te dodamo kavijar od balsamičnog octa.

Glavno jelo (čiju sliku nažalost nemamo, ali imamo recept) je bilo: Biftek kuhan (vakum) kratko zaprečen, umak od cimeta, anisa i crnog vina, krema od celera, pečena mrkva

0,150kg Biftek
0,06l Crno vino
0,100kg Celer
0,050kg Mrkva
0,025l Sok jabuke
0,002kg Sojin lecitin 0,025kg Punomasno vrhnje Sol
Papar
Šećer Maslinovo ulje Anis
Cimet
Biftek isporcioniramo te ga kuhamo na 55C stupnjeva nakon toga ga odmorimo da se meso uravnoteži s temperaturom..
Od crnog vina napravio umak s aromom anisa i cimeta, celer prokuhamo te ga smiksamo u kremastu smjesu..
Mrkvu također skuhamo te je lagano zapečemo zajedno s biftekom na grill tavi te glaziramo umakom ad vina i začina, serviramo toplo te završimo pjenom od soka jabuke..


IKKER 2019
Milica Bušković Šoškić

IKKER 2019
Juha: Jagnječa kisela čorba
Potrebne namirnice za 4 osobe:
Jagnjeće meso – 0,4 kg
Ulje – 0,1l
Crni luk – 0,04kg
Šargarepa – 0,04kg
Grašak – 0,1kg
Celer korijen -0,04kg
Peršun korijen – 0,04kg
Biber - 0,001kg
So – 0,004kg
Lovorov list – 1kom
Pšenično brašno – 0,05kg
Limun-1kom
Neutralna pavlaka-0,04l
Peršunov list – ¼ vezice
Način pripreme:
Na zagrijanoj masnoći izdinstati sitno sjeckan crni luk i korijenasto povrće,kada je povrće uvenulo dodati meso i prodinstati dok se ukusi ne povežu.Naliti sa vodom dodati lovorov list i kuvati dok meso i povrće ne omekšaju za 80% a zatim čorbu zapržiti.Čorbu kuvati na laganoj temperaturi dok se meso i povrće skroz ne skuvaju i dok se ne izgube ukusi i mirisi brašna .Čorbu začiniti sa solju i biberom i zakiseliti sa limunovim sokom.Čorbu servirati u adekvatan topao tanjir i dekorisati.

IKKER 2019
Predjelo: Hrskave mesne knedle na podlozi od cicvare

Potrebne namirnice za 4 osobe:
Mljeveno meso – 0,4kg
Praziluk – 0,1kg
Mozzarela – 0,2kg
Jaja – 4kom
Mlijeko-0,1l
Pšenično brašno – 0,3kg
So – 0,004kg
Maslac – 0,1kg

Način pripreme:
U odgovarajućoj posudi staviti mljeveno meso,jaja,prezlu,začine,sitno sjeckan praziluk i zamijesiti mesno tijesto i ostaviti ga da malo odstoji da se sastojci povežu.U odgovarajući tiganj sipati vodu i mlijeko,staviti sir,kajmak i maslac i pustiti da prokuva kada prokuva dodati brašno i napraviti cicvaru.Od mesnog tjesta formirati loptice i u svaku lopticu staviti po komadić mozzarela sira.Mesne knedle panirati na bečki način i pržiti u dubokoj masnoći dok ne dobiju zlatno žutu dukat boju.Vaditi ih iz masnoće na poseban tanjir na koji smo prethodno stavili salvetu.Na odgovarajućem toplom tanjiru staviti cicvaru a zatim servirati hrskave mesne knedle.


IKKER 2019
Glavno jelo: Taljata od bifteka zalivena sosom od crnog vina i suvih šljiva
Kako je meni ovo bilo jedno od najdražih jela evo i recepta:
Biftek – 0,8kg
Ulje – 0,03l
So – 0,004kg
Biber – 0,002kg
Grašak – 0,2kg
Svježi karfiol – 0,3kg
Neutralna pavlaka – 0,01l
Maslac – 0,05kg
Crno vino – 0,1l
Način pripreme:

Meso od bifteka obraditi,začiniti i staviti u frižider do primjene.Od krompira pripremiti pire,od graška glatku kremu.Skuvati palentu,karfiol oprati i ispohovati na bečki način a zatim ispržiti.Pripremiti sos od crnog vina i suvih šljiva.Biftek opeći sa svih strana i izrezati na taljatu.Servirati na toplom tanjiru.

IKKER 2019
xx

IKKER 2019
Dragutin Mandić

IKKER 2019
Janjeća juha

Normativ za 4 osobe:

Janjetina: 0.5kg
Korjenasto povrće: - Mrkva: 0.20kg
- Korjen celer: 0.05kg
- Kapula: 0.1kg
- Češnjak: 0.05kg
- Persin: 0.05kg
Brašno: 0.2kg
Pršut: 0.05kg
Mikro bilje: 0.01kg
Začini: Sol, Papar, Maslinovo ulje

Postupak:
Janjetinu i pršut stavimo u teću, dodamo vodu i pustimo da kuha. Povrće popržimo u tavi da pojaca miris i dodamo janjetini. Od brašna, vode i malo soli napravimo tijesto i pustimo da odstoji. Kad su meso i povrće dovoljno kuhani, odvojimo dio, sameljemo i napunimo tjesteninu.


IKKER 2019
Rolano predjelo

Normativ za 4 osobe:

Mljeveno meso: 0.3kg
Jaja: 3kom
Lisnato tijesto: 0.25kg
Umak od šljiva: 0.4l
Mrkva: 0.2kg
Mlada kapula: 0.2kg
Gljive: 0.2kg
Začini: sol, papar, slatka paprika, majčina dušica, soda, mljeveni češnjak, limunov sok, ocat, maslinovo ulje, mikro bilje.

Postupak:
Mljeveno meso začinemo, zarolamo u foliju i pustimo da odstoji. Gljive sameljemo i napravimo "duxielles". Razvaljamo lisnato tijesto, namažemo jajem, dodamo duxielles od gljiva, meso. i zarolamo. namažemo jajem i stavimo peci 20 min na 180 stupnjeva. serviramo sa salatom od verdure i umakom od šljiva.

 

IKKER 1 33
Čokoladni biftek

Normativ za 4 osobe:

Biftek: 0.8kg
Umak od čokolade (baza deminglase) : 0.6l
Brokula: 0.3kg
Krumpir: 0.5kg
Mlijeko: 0.2l
Maslo: 0.1kg
Začini: sol, papar, muškatni oraščić, maslinovo ulje, mikro bilje,

Postupak:
Biftek mariniramo i pustimo da odstoji. Brokulu blanširamo i sotiramo na maslacu. Krumpir skuhamo i napravimo pire. Umak od čokolade reduciramo do kraja, Biftek ispečemo i serviramo.


IKKER 2019
Mile Bošković

IKKER 2019

Jagnjeći konsome sa tartufima i jastogom

Potrebne namirnce:

Jagnjeće meso sa kostima – 0,3 kg
Šargarepa – 0,06 kg
Celer korjen – 0,02 kg
Crni luk – 0,03kg
Paškanat – 0,020 kg
Lovorov list – 1 kom
Biber u zrnu – 0,004 kg
So – 0,004 kg
Bjelanca – 3kom
Meso jastoga – 0,80 kg
Tartufi – 0,010 kg
Mikro bilje – 0,010 kg
Maslinovo ulje – 0,005 kg 

Priprema: U lonac staviti meso, kosti, pripremljeno korijenasto povrće, naliti vodom i kuvati. Začiniti i bistriti sa bjelancima. Procijediti.
Meso jastoga isjeći na pravougaonike, lagano začiniti i opeći na vrućem tiganju, da dobije rumenu boju.
Serviranje: U odgovarajućem tanjiru serviti prvo meso jastoga, zatim posloziti auštehovano korijenasto pvrće, naliti sa vrućim konsomeom. Dekorisati sa mikro biljem i tartufima.


IKKER 2019

Fagottini punjeni sa mljevenim mesom, baby spanaćem, u sosu od parmezana
Potrebne namirnice:
Brašno – 0,160 kg
Jaja – 4 žumanca (zadata namirnica)
Mljeveno meso – 0,06 kg (zadata namirnica)
Baby spanać – 0,100 kg
Praziluk - 0,04 kg
Krem sir – 0,03 kg
Bob – 0,05 kg
Parmezan sir – 0,05 kg
Pršuta – 0,020 kg

Priprema: Od brašna, žumanaca i soli zamijesiti tijesto za pastu.
Na tiganju na ulju propžiti praziluk, meso, začiniti. Prohlađenom mesu dodati izblendan baby spanać sa krem sirom.
Razviti tijesto, i napunti nadjevom. Pripremiti sos od parmezana. Skuvati fagottine. Dehidrirati pršutu. Skuvan bob sotirati na puteru sa limunovim sokom.
Serviranje: Na tanjiru prvo servirati sos, a potom posložiti fagottine predhodno sotirane na puteru. Potom serviamo bob. Ukrasiti mikro cvećem, biljem, aromatizovanim uljem, i pršutom.


IKKER 2019
Biftek sa orasima i bagremovim medom u omotu od heljde, duo cvekla, sotirana repa, sos medun
Potrebne namirnice:
Biftek – 0,720 kg
Orasi – 0,05 kg
Med – 1 kašika
Heljdine kore – 0,05 kg
Cvekla – 0,300 kg
Crveni luk – 0,050 kg
Prokelj – 0,02 kg
Demiglas – 0,04 kg
Vino medun – 0,020 ml
So – 0,004 kg
biber – 0,002 kg
Priprema : Obrađen biftek začiniti i na tiganju na vrelom ulju opeći. Premazati medom, uvaljati u orahe, heljdinu koru, i spreman je za dopijecanje u pećnici.
Od kuvane cvekle napraviti pire, ostatak cvekle auštehovati sotirati. Pripremljenu repu i luk takođe auštehovti, blanširati, pa sotirati. Prokelju odvojiti listove, potom blanširati, sotirati.
Pripremiti sos od temeljca i vina.
Serviranje:
Na odgovarajućem tanjiru prvo servirati pire od cvekle, potom dopečen biftek iseći, staviti na sredinu tanjira. Ostalo sotirano povrće poslžiti da bude lijepa kompozicija. Servirati i sos. Dekorisati sa mikro biljem i mikro cvijećem.

IKKER 2019
Vladimir Jež

IKKER 2019
Juha: Čorba od jagnjećeg mesa

IKKER 2019
Predjelo: Ćuftice sa kozijim sirom u listu kelja sa pireom od krompira, salsom od pečenog paradajza i glavno jelo (čiju slikamo nemamo): Juneći medaljoni sa cveklom i sosom od crvenog vina

IKKER 2019
Josip Vrsalović

IKKER 2019
Juha: Janjeća juha s hrenom
0,5 kg janjetina
0,2 kg kapula
0,2 kg mrkva
1,5 l janjeći temeljac
0,07 kg maslac
0,03 kg oštro brašno
0,1 l mlijeko
0,02 kg hren
sol, papar
Janjetinu, mrkvu i kapulu staviti u janjeći temeljac da kuha.
Kad mrkva bude kuhana stavimo je u posudu dodamo dio mljeka i maslaca te izblendamo da dobijemo pire.
u drugu posudu otopiti maslac, dodati oštro brašno i hren te podliti mljekom, pustiti da zakuha te podliti janjećom juhom.
juhu serviramo u tanjur, dodajemo pire od mrkve i komadiće janjetine.

IKKER 2019
Predjelo: Krumpirovi valjušci

0,5 kg miješano mljeveno meso
3 kom. jaja
0,4 kg krumpir
0,2 kg brašno
0,1 l suncokretovo ulje
0,2 kg kapula
0,8 l janjeći temeljac
sol,papar
slatka mljevena crvena paprika
muškatni oraščić
mljeveni klinčić
u lonac sa vodom stavimo kuhati krumpir.
Nasjeckanu kapulu stavimo dinstati, u jednu posudu odvojimo dio mljevenog mesa te dodamo dio dinstane kapule i 1 jaje posolimo popaprimo dodamo crvene paprike te pravimo oblike kuglica za pečenje.
u lonac sa dinstanom kapulom dodajemo mljeveno meso te dinstamo i podljevamo sa janjećim temeljcem, kad dobijemo umak od mesa sve zajedno izblendamo sa štapnim mikserom te propasiramo, a propasirano meso ostavimo sa strane.
kad su krumpiri gotovi ogulimo ih te istisnemo, dodamo brašno,2 jaja sol, papar, muškatni oraščić te napravimo krumpirovo tijesto kojeg razvaljamo i punimo propasiranim mesom i kuhamo te stavljamo u umak.
Na tanjur serviramo krumpirove valjuške i pečene mesne okruglice.

a glavno jelo je bio: Wild beef 
1,2 kg biftek
0,5 l crno vino
0,2 l janjeći umak
0,25 kg palenta
0,1 kg suhe smokve
0,2 kg krumpir
0,2 kg prokulice
sol,papar
cimet,začinsko bilje, klinčić, muškatni oraščić, vanilijin šećer

Biftek očistiti začiniti sa soli,paprom,začinskim biljem,te staviti u pećnicu na pečenje.
krompir narezati na tanke ploške te ga staviti u peć zajedno sa biftekom.
u uzavrelu vodu stavimo dio janjećeg umaka, posolimo, popaprimo dodamo začinsko bilje te skuhamo palentu.
suhe smokve staviti u crno vino te kuhati, dodati vanilijin šećer, kad smokve budu mekane izmiksati sve zajedno.
prokulice skuhati u slanoj vodi.
Sve zajedno servirati i preliti janjećim umakom.


IKKER 2019
Jernej Rac

IKKER 2019
Juha: 

Lamb soup with vegetables

Ingredients for 4 persons:
• 200 g lamb
• 200 g vegetables
• Salt
• Pepper
• Thyme
• Marjoram
Preparation:
Prepare and clean vegetables, then cook in water. At the same time also cook lamb that is chopped in smaller cubes. When all is prepared, put the soup through soup-strainer. Separate vegetables and meat in one bowl then cover with soup that went through soup-strainer.


IKKER 2019
Predjelo: 

Meat ball filled with Feta cheese, fried vegetable rolls, sauce Hollandaise

Ingredients for 4 persons:
• 200 g of minced meat
• 3 eggs
• 200 g Feta cheese
• 200 g vegetables
• 10 g Filo pastry
• 100 ml of white wine
• 50 g onion
• Oil
• Salt
• Pepper
Preparation:
Mix minced meat with spices and shape in a form of a ball. Then fill the ball with Feta cheese and roast. Vegetables are to be sautéed, add spices; then place the vegetables onto Filo pastry, roll it and then fry in oil. Put yolk in a kettle, add wine, salt and pepper and stir over - not over direct heat; stir it over steam.

 

Glavno jelo (čiju sliku nemmo):

Beef steak with roasted peach, foie gras, wine sauce and pea purée
Ingredients for 4 persons:
• 600 g fillet of beef (4 slices a 150 g)
• 4 halves of peach
• 200 g liver of goose
• 150 ml of red wine
• 50 g sugar
• 400 g peas
• Salt
• Pepper
• 100 g Butter
Use salt and pepper to spice up the beef steak, then roast to medium level. Peaches sliced in halves should also be roasted. Cook peas in salted water; when cooked, add butter and mash until the level of purée. For the sauce use sugar; caramelize it, add red wine and cook to get a reduction of it.


IKKER 2019
Strogi međunarodni žiri sastavljen od 9 vrsnih chefova kontrolirao je svaku radnju kuhara, ...

IKKER 2019
a Alma je stigla napraviti i prekid za kavu pod prekrasnim makarskim suncem, ...

IKKER 65
dok je cijela obala makarske rivijere na dan natjecanja bila posebno mistična ...

IKKER 66
...
IKKER 67
...