Biser 2018 1 44

Vrlo važna događanja na Biseru mora 2018 bile su radionice. Sva tri dana natjecanja 21. - 23.3.2018. od 10 sati ujutro do 19 sati na sentralnom prezentacijskom mjestu, ali i u drugim salama Hotela Supetrus održavale su se brojne radionice i prezentacije. Neke od njih zabilježili smo u ovoj foto reportaži.


Sve je počelo Okruglim stolom “Gastronomija kao nematerijalna baština u funkciji turizma” koja je okupila stručnjake s područja turizma, proizvodnje ekološke hrane i gastronomije (Jelenu Petrov, iz RERE, Dragana Kostadinovića iz UHPA-e, Natašu Vušić iz Gospodarske komore, Karin Mimica iz udruge Gastronauti, Dijanu Katica iz Udruge za turizam i ruralni razvoj i Ivu Cvitanića iz TZ Supetar). Sudionici su mahom iskazali problem nedostatka nacionalne strategije za promociju domaće gastronomije, manjak ekoloških proizvoda, kao i slabu promociju u svijetu domaće gastronomije.


Slijedeće veliko događanje je bilo otvaranje foto izložbe o Miru Bogdanoviću koji je 2006.g. i pokrenuo natjecanje Biser mora.

O izložbi Mira Bogdanovića.Otvaranju izložbe i kratkom sjećanju na Mira nazočili su i svi ugladnici koji su došli na otvaranje Bisera mora 2018.


Fotografije su bile fotografa Borisa Kragića koji je Mira pratio od početka.

Vlasnik hotela Supetrus Marion Duzich govori o Miru Bogdanoviću.Prva prezentacija je bila restorana Taverna Riva iz Bola.


Chef restorana je kuhao ...


prezentacijski rižoto od janjetine ...


koji je mirisima i okusima otoka Brača razveseli sve prisutne.


Posebno mjesto među prezentacijama imao je Nijaz Hadžiabdić - Slatki s radionicom Rapsodija sarajevskog bureka.


Uz pomoć kolega i kolegica održao je pravu radionicu izrade bureka i pita. Naglasio je da je burek uvijek s mesom, a sve ostalo sa sirom, zeljem, bučom su pite.


Sve naravno počinje razvlačenjem tijesta ...


posebnom napravom za razvlačenje tijesta ...

Umijeće izrade bureka.slijedi punjenje mesnim nadjevom i ...

Umijeće izrade bureka.


naravno pečenje. Bureci su bili toliko dobri da su vrlo brzo nestali.


Maštovita jela visoke kuhinje prezentirao je chef Sokol Prenga sa svojom ekipom mladih albanskih kuhara ...


Prvo je bilo riblje jelo sa srdelama ...


izuzetno lijepo aranžirano, ...

 
...


a niti ostala jela nisu zaostajala koloritom i ukusom.
Kristian Kozmić je 


je prezentirao knjigu Primorski pijat 2 ...


i prezentaciju ilustrirao pripremom jednog od jela iz knjige - puru s domaćim istarskim kobasicama.


Već samim rezanjem mirisnih kobasica privukao je pozornost prisutnih ...


a kada su kobasice zacvrčale svi su se okupili oko ...


mirisnog i ukusnog Kristianovog jela.


Jadran Grančić je demostrirao izradu suchi-a i sachimi-a ...


s prvoklasnom jadranskom tunom iz Centaurusa.

Umijeće rezanja tune Jadrana Grančića.I sachimi ...


i suchi su bili izuzetno dobri, a nije nedostajalo niti priloga.


U Master classu je bila Bugarska kuhinja ...


s prezentacijom pohanih pečenih paprika punjenih sirom ...


...


Ljubiša Stojanović je uz Kotany pripremio Medaljone telećeg filea s umakom od smrčaka i šparoga servirane s glaziranom ciklom u medu.


U duhu prave radionice Ljubiša je demostrirao sve korake, od pripreme namirnica, 


preko kuhanja ...


do slaganja tanjura.


Chefovi iz Crne Gore su upriličili prezentaciju svojih suhomesnatih proizvoda, sireva i uštipaka, te poslovično uz obilje hrane poslužili bogati asortiman vinarije Plantaže. 


Radi se o pogonima u kojima se preko pola stoljeća proizvode vina do sorti s Ćemovskog polja, kraške kotline s 2.310 hektara vinograda u blizini Skadarskog jezera i tridesetak kilometara od Jadranskog mora.

Prezentacija Crne Gore.Bilo je svega i slanog i ...


slatkog od suhih šljiva.


Vrijedne učenice iz Ukrajine su demostrirale vještinu izrade jestivog cvijeća od hostija ...


uz ručno bojanje jestivim bojama ...


Njihovi cvjetovi su stvarno remek djela ...


...


 Treći put na Biser mora stigao je indijski chef Anil Grover. Taj međunarodni kulinarski sudac, a nekada predavač kulinarstva i ove je godine za publiku skuhao “jelo s potpisom Indije”. Radilo se o dobrano začinjenoj piletini s grčkim jogurtom.


 Grover je kratko objasnio kako se jelo priprema: “Marinirao sam prvo piletinu u indijskim začinima, a nakon toga smo stavili jogurt te obilje drugih začina koji su specifični za našu indijsku kuhinju. Kasnije sam sve dekorirao đumbirom kako bi se dobila jaka svježa nota”.


Mišljenja o njegovom jelu su bila podijeljena. Nekima se i nisu svidjeli jaki okusi te daleke zemlje pojačani s puno đumbira, a neki su bili oduševljeni pa su se s kuharom i slikali.


Prezentaciju narodnih jela imao je i beogradski splav restoran “Vodenica”, poznat i pod nadimkom “najbolja kafana na vodi”. Stigli su sa svojom domaćom šljivovicom koja je posebno privukla goste iz Zapadne Europe, a bio je tu golemi lonac leskovačke mućkalice, brdo čvaraka i lepinja s kajmakom, kao i hrpe gibanice i baklava koji su brzo planuli. “Mi smo riblji restoran koji prvenstveno nudi autentičnu dunavsku hranu. Restoran nosi ime po 400-ak godina starim hrastovima gredama iz jedne stare vodenice koje su ugrađene u naš splav” – rekao je vlasnik Nebojša Živanović.


Izvrsna leskovačka mučkalica u loncu ...


i na tanjuru.


Čvarci s lukom ...


Slane pite na način Vodenice, 


niti slatke nisu nedostajale.


Zagrebačka tvrtka Haby predstavila je neuobičajeni roštilj i kuhinju na otvorenom pod nazivom OFYR. Radi se o nizozemskom proizvodu na kojem možete istovremeno kuhati i peći gotovo sve vrste hrane; jaja, gljive, povrće, voće, palačinke, ribu, a posebice je prikladan za meso. 


Ovaj roštilj i kuhalo na drva težak je oko 120 kilograma, dizajniran je da traje desetljećima, a ne treba ga prati, niti posebno održavati. 


“Zahvaljujući specijalnoj leguri čelika od koje je izrađena, okrugla ploča za pripremu hrane zagrije se na temperaturu od 250° do 300°C što je optimalna temperatura za pripremu hrane. Dovoljno je samo održavati vatru bez razmišljanja o njenoj jačini i bez bojazni da će vam se hrana zalijepiti ili pregorjeti. OFYR je dizajniran da donese toplinu, hranu i prijateljstvo na otvoreni prostor, a uz to je praktičniji i elegantniji od tipičnog roštilja” – uvjerili su nas domaći zastupnici OFYR-a prilikom “pokazne vježbe” koji su upriličili uz obilje mesa i povrća sa žara na radost predstavnika medija.


Mladi albanski kuhari su imali i posebnu prezentaciju albanske kuhinje ...


Slatka bučnica ...


Zelene rajčice s parprikom punjenom sirom ...


Pilav s povrčem i mesom patke.


Meso u toču (nešto kao naša pašticada).

Biser 2018 1 63
Mladi kuhar s dalekog istoka iz splitskog restorana Zero  je predstavio ...


Zero style sukiyaki piletinu.


koja je bila posebnog okusa dalekog istoka,


Prezentiralo se i umijeće pečenja posebnog kruha ...


koje je uz mortadelu na kockice sve oduševilo.


Prezentirano je i umijeće izrade ukrasa iz voća i povrća ...


vještom rukom majstorice.


Prezentirani su i Paško likeri. Radi se o brendu mediteranskih voćnih likera koje proizvodi firma ŠM-Čubrić d.o.o. iz Zmijavaca u Imotskoj krajini. 


U proizvodnji se drže tradicionalnih tehnologija i receptura, a likere, za koje su bili nagrađivani u Berlinu i Londonu, rade od voća s dalmatinskih otoka, te imotske loze.


...


Sve je počelo Okruglim stolom Gastronomija


I na kraju nekoliko slika sudaca, takmičara i posjetilaca ovogodišnjeg Bisera mora.


...


...


...


...


...


...


Zajednička slika organizatora. U prvom planu nositelji organizacije bračni i kulinarski Željko Neven Bremec i Alma Harašić Bremec