IMG 0772 

'Expatriate' ili kraće 'expat' u engleskom govornom području označava osobu koja privremeno ili trajno borave u drugoj državi čije državljanstvo nema. Obično se odnosi na profesionalce koje njihive tvrtke šalju na rad u inozemstvo Međutim, danas se odnosi i na populaciju mladih koji svoj posao obavljaju uglavnom preko Interneta pa život provode putujići po svijetu zadržavajući se kraće ili dulje u gradovima i zemljama koje im nude zanimljiv život, drugačiji od života u zemljama iz koje su došli. Mnogi od njih putuju sami birući gradove zanimljive prošlosti i ugodne klime, a neki od njih svoju godinu putovanja i daljinskog rada provode organizirano kroz projekt Remote Year - http://www.remoteyear.com/ .  50-80 mladih digitalnih nomada (Remotes) svake godine kreću na putovanje od 12 mjeseci kroz 12 različitih gradova Europu, jugoistočnu Azije i Latinske Ameriku. Jedna od glavnih gradova na njihovom putovanju je i grad Split koji nudi sve ono što digitalne nomade zanima. Dio projekta Remote Year je i prostor WIP (Work In Progress) Cooworking https://www.facebook.com/wipcowork/ na splitskom Žnjanu odmah do samoposluge Tommy. Suvremeno uređeni prostor u kojem se Remotes druže i rade u četvrtak 23.02.2017. bio je mjesto na kojem se održala posebna manifestacija nazvana KONEKT Split. 

KONEKT Split osmislile su i provele Tash Peričić i Alenna Skifić, u suradnji s lokalnim ljudima vezanim uz  američku kompaniju Remote Year, tvrtke 'roditelja' WIP Cooworking prostora u Splitu. I Tash i Alennka su 'fetive' strankinje, Tash novozelanđanka, a Alenna amerikanka, ali obe imaju hrvatske korjene i obje su odlučile živjeti u Dalmaciji. Projekt KONEKT je prva splitsko događanje ovog tipa kojem je osnovni cilj bio povezati splitske Expate i Remote s lokalnim poduzetničkim, ugostiteljskim i kulturnim sektorom. 

U projekt su se uključile i tvrtke Untamed Adriatic, Bokeria, Brasserie on 7, Tratamenat by Pikulece, Olive Tree, chefa Samir Šabića, JVutra Rakija, Sanctuary Cocktail Bar, suši majstor Petera Stoyanova (The Sushi Guy) i Grafičkog studija Mario, a u glazbenom dijelu KONEKT-a nastupili su glazbenik Josip Rogošić, akustični i klasični gitaristi Tom Joseph Law i Vlado Brzović, duo Mia & Joe, te alternativni rock bend Zoe4Lux. Svoje radove i nakit predstavile su Knot Jewellry Brigite i Ivone, prisutna je bila sa svojim brandom mlada fotografkinja Antea Mrčela te 'Artiljerija' Vedrana Urličića i Jane Bonačić. Organizirana je i dobrotvorna aukcija s donacijama lokalnih poduzetnika za sportski program Ženskog doma pri Domu za odgoj djece i mladeži Split. 

Suši majstor Petera Stoyanova (The Sushi Guy) 

IMG 0756

koji je izmislio Dalmatinski suši - više na https://www.facebook.com/peter.stoyanov 

IMG 0757

Atmosfera u WIP Cooworking prostoru. U prvom planu šareni ravioli chefa Samir Šabića.

IMG 0758

Splitski ugostitelji su se predstavili u najboljem svijetlu.

IMG 0759

WIP Cooworking prostor i poruke ljudi koji su u njemu radili.

IMG 0760

Izložba neobičnih svjetiljki 'Artiljerija' Vedrana Urličića i Jane Bonačić

IMG 0761

WIP Cooworking prostor.

IMG 0764

Tash Peričić, organizatorica događanja i gitarista Vlado Brzović

IMG 0768

Stol sa slasticama Brasserie on 7.