Plovdiv je drugi grad po veličini u Bugarskoj , grad povijesti i kulture smješten na obalama rijeke Maritsa koji će 2019.g. postati i europska prijestolnica kulture. Polovinom rujna 2016.g. Plovdiv je dobio posebno priznanje Međunarodne ugruge turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET) - Zlatnu jabuku za poseban doprinos turizmu. Zašto je Plovdiv dobio ovako značajno priznanje može se vidjeti i iz ovog foto putopisa - Plovdiv u četiri slike. U četvrtom i zadnjem dijelu bavimo se Plovdivom regijom dobre hrane.
Plovdiv obiluje dobrim restoranima, od malih pečenjarnica, do finih restorana s jelima složenim po svim zakonima moderne gastronomije. Najprije malo o cijenama. U prosjećnoj turistički orjentiranoj pečenjarnici najskuplje jelo je biftek od 350 g koji dođe cca. 30 lev što odgpvara 114 kn, dok je velika porcija čevapčića u lepinji 46 kn, ali napomena je da se radi o restoranu u samom centru turističkog Plovdiva.Malo dalje, cijeli ručak, od predjela, preko glavnog jela do kolaća doći će vas 20-ak leva što je oko 80-ak kuna.
U finom restoranu 280 g težak Pepper Steak dođe oko 102 kn, a 300 g težak odrezak od Black Agnus goveda 175 kn.
S druge strane u Kapani kavu možete popiti za 0,2 leva što je 0,76 kn
a u uličnoj pečenjarnici (skara znači roštilj) okruglice od mesa (ćufte) dođu 1,4 leva što je oko 1,5 kn.
Uličnih roštilja ima na sve strane, a za razliku od turskih roštilja bugarski ne prezaju od domaće svinjetine. Cijena kompletnog obroka je 2,5 leva što je manje od 10 kn. Ako vam ulična prehrana ne smeta (a imate i jednu plastičnu stolicu sa strane) u Plovdivu možete jesti po istim cijenama kao u Tajlandu, pa je pitanje zašto letjeti 10 sati ako se želite hraniti na ulici?
Grad je pun restorana, očito se priprema na to što će Plovdiv 2019.g. biti europska prijestolnica kulture.
Tipičan obrok u jednom od restorana (Amsterdam Restaurant) - za predjelo salata sa zapečenim sirom i krutonima,
glavno jelo, pileća prsa s povrćem na maslacu i
desert rapsodija od čokolade.
U malo boljim restoranima, kao što je 'Shtaslivci pod tepeto' blizu antičke opere kuhari se i malo više trude, bar prezentacijski.
Predjelo opet salata od sira s bazilikom,
glavno jelo zapečeni svinjski odrezak punjen sirom,
i za desert pita u karamelu od meda,
i sve to naravno uz izvrsna vina.
Svugdje se dobro jede, a posebno dobra atmosfera je bila u Manastiru Sv. Nedjelje ...
Uz izvrsnu manastirsku rakiju ...
odlično je pasao slana pita od sira i slatke baklave.
Vinarija i butik spa hotel Todoroff također imaju dobru kuhinju.
Predjelo od ribanog celera i mrkve,
glavno jelo pastrva,
a kolač umjetnička kreacija od sira i karamela ...
i što je još važnije uz izvrsna vina vinarije Todoroff.
I na kraju, paralleno uz oproštajnu večeru u prostorima Park hotela St.Petersburg odvijalo se i vjenčanje ...
zaljubljenih i veselih mladenaca ...
uz još veselije svatove ...
a niti hrane nije nedostajalo.
Za to vrijeme veselo je bilo i na završnom druženju FIJET-ovaca. Ipak je Plovdiv dobio zlatnu jabuku.