Domaćin ovogodišnje kongresa FIJET-a (svjetske udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu) 2014. godine bila je Mađarska. Impresije s putovanja prenjeti ćemo vam u 5 slika. Prva je Budapest, druga konji i konjanici, a treća naravno gastronomija - iće i piće.
U Mađarskoj se stvarno dobro jede i to svakako može biti jedan od razloga da posjetite Mađarsku.
Složenci, pite ...
meso na sto načina ...
i naravno kolači, prije svega štrudeli (zavitci).
Od kruha su napravili umjetnost, oblika i okusa,
a kao i našoj Slavoniji, bez dobre kobase obroka neme,
kao niti bez dobrog sira.
Posebna priča u Mađarskoj je ulična hrana. Svako malo, u ponekom parku Budapesta stvori se festival ića i pića s odličnom ponudom ulične hrane: kobasice, pečenke, ...
ili malo složenija zdjela jela na temu piletine.
Tko voli povrće, doći će na svoje ...
a posebno mjesto u ponudi ulične hrane imaju jela iz kotlića,
od slavnog mađarskog mesnog gulaša, ...
do još poznatijeg sekelj gulaša - gulaša s kiselim kupusom.
Kupus i kiseli kupus je svakako jedno od omiljenih mađarskih jela,
toliko omiljeno, da ga ljudi na ulici jedu sirovog, naravno obavezno sjedeći na glavici kupusa (drugačije to ne ide).
Poseban specijalitet jest i sendvič masti i kapula,
a sve to bi to teško išlo bez dobrog vina. Koliko je vino u Mađarskoj bitno ...
pokazuje i reklama - Promisli o vinu - vino je više od samog alkohola ...