Domaćin kongresa FIJET-a (svjetske udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu) 2014. godine bila je Mađarska. Impresije s putovanja prenjeti ćemo vam u 5 slika. Prva je bila Budapest, druga konji i konjanici, treća iće i piće, a četvrta paprika i keramika u pokrajini Kalocsa. Kalocsa je pokrajina na jugu Mađarske poznata po izvrsnoj paprici, ljutoj i slatkoj, ali isto tako i po ručno bojanom porculanu i keramici.
Paprika slatka, ljuta, jako ljuta ...
u pokrajini Kalocsi u kojoj se paprika i svakodnevni život, jako, jako ljube.
U okviru prizvodnog pogona izvrsne mađarske paprike nalazi se ...
i muzej paprike ...
u kojumu su vjerno dočarani ručni načini proizvodnje paprike.
Prikazan je među ostalom i postupak nizanja paprika u vjence.
U oviru imanja je i polje parike,
ali i poučni dio koji zorno prikazuje koliko sve vrsti paprike postoje. Ima ih ukupno 34 ...
uglavnom varijanti paprike uzgojenih u pokrajini Kalocsi i Szegedi. Meni je najsimpatičnija Kalocsai D 601.
Nakon branja paprika se suši,
i melje, te u manufakturnom pogonu pakira.
Najbolji način sušenja paprike je na zraku, nanizana u vjence.
Kako se vjenci rade zorno nam je pokazala gospođa s farme,
koja se rado slikala sa svima koji su to htjeli.
Osim po paprici, Kalocsi je poznat i po izrsnom češnjaku,
a posebno i po neobičnom kolorističkom crtežu ...
koji se njeguje u brojnim manufakturama porculana.
Rad na jednom porculankom tanjuru najprije zahtjeva ...
crtanje predloška,
i onda koloriranja, pa pečenje.
U Kalocsi tvornici za prizvodnju porculana,
njeguju posebno lijepe crteže,
na opće oduševljenje turista, koji za nekoliko desetaka Eura mogu kupiti krasan suvenir koji će ih podsjećati na Mađarsku i pokrajinu Kalocsa.
Porculan je i visoko umjetnički proizvod, kako nam je pokazao muzej porculana u velikoj tvornici porculana ...
Posebne tehnike, posebni stilovi,
posebna ljepota.
I na kraju mali odmak od paprika i porculana. Nagradno pitanje je ''Da li bi princeza osjetila zrno graška ispod ovakvih jastuka iz pokrajine Kalocsa?''