XII. međunarodni kulinarski festival “Biser mora” održao se od 06.04. – 9.04.2017.g., u hotelima Supetrus, Supetar, otok Brač u organizaciji SKMER-a , Saveza skuhara mediteranskih i europskih regija. Ovo je jedno od najstarijih natjecanja kuhara od razine učenika srednjih škola pa do masterklase, a uz to ne manjka niti prezentacija, degustacija, majstorskih radionica. Kako je bilo tijekom drugog dana natjecanja pogledajte u kratkoj foto reportaži, a detalje o manifestaciji možete pronaćii na stranicama organizatora SKMER-a ili na Facebook stranici Bisera mora. Prvi dan su se uglavnom takmičili juniori, dok je drugi dan bio posvećen seniorima u kategorijama rižoto, tjestenine, piletina, janjetina i riba, a kako je bilo i kakva su jela pripremali pogledajte u kratkoj foto reportaži ....
Ozbiljnost u kuhanju rižota uz napomenu da su svi rižoti bili dobri.
kandidati smiju donjeti svoja mala pomagala. Suci procjenjuju ne samo izgled i okus jela, već i način kako kandidat kuha jelo.
U kuhanju nema ništa bez sjeckanja - koga čega - kapule i češnjaka ...
Krenimo od tjestenina - takmičarske tagliatele s plodovima mora ...
špageti od škampa i cheri poma s pjenicom od nečega.
Rižoti - svi su bila maštoviti i izvrsnog okusa. Ne znam tko je bio najbolji, ali po meni su svi pobjednici. Rižoto od proljetnih plodova s neobičnom podlogom ...
Albanski crveni rižoto se uskladio s bojama njihove zastave, a po okusu je bio odličan.
Rižoto talijanskog kandidata - Jing - Jang - crni rižoto od sipe i bjeli rižoto od škampi - izvrsno.
Rižoto od divljih šparoga s pjenicom od rotkvica - savršeno ...
Rižoto od plodova mora i mladoga boba ...
Slovenski rižoto od jetrice u umaku od terana.
Evo nam i piletine na sto načina. Takmičari su posebnu pažnju davali prilozima.
U ovoj roladi od piletine pojavila se i kruška ...
a nije nedostajalo ni drugog proljetnog povrća ...
Biser mora
Za ovu piletinu imamo i recept:
Nakon piletine janjetina na sto načina ...
Zanimljivo je da je uz janjetinu često išla riža ...
ali je bilo i brzo grilanog povrća ...
Savršeno pržena janjetina - izvana korica, iznutra rumeno meso ...
Umjetnička interpretacija janječih bržola.
I na kraju riba, meni najdraža natjecateljska kategorija.
Tanjuri su stvarno izgledali izvrsno. Šteta što za svako od ovih jela nemamo i recept.
Koliko se može identificirati - bijela riba uz dodatak povrća i njoka.
Rolada od ribe broj 1 ...
i broj 2 - ali ovdje imamo i file.
Maštovita riblja kombinacija osvjetljena popodnevnim suncem.
Jedna od neobičnih kombinacija - pohana riba sa špinatom, krumpirom i jagodama ...
Hrskavo pržena riba s neobično pripremljenom mrkvom ...
Minimalističko jelo od ribe - izgleda odlično, a bilo je i odličnog okusa.
Riba, riba i
još jedan maštoviti način pripreme i prezentacije ribe ---
a i ovaj je bio poseban ...
a svi su težili nekom od pehara ili još važnije sudjelovati u super finalu, o čemu više drugi put.