XII. međunarodni kulinarski festival “Biser mora” održao se od 06.04. – 9.04.2017.g., u hotelima Supetrus, Supetar, otok Brač u organizaciji SKMER-a , Saveza skuhara mediteranskih i europskih regija. Ovo je jedno od najstarijih natjecanja kuhara od razine učenika srednjih škola pa do masterklase, a uz to ne manjka niti prezentacija, degustacija, majstorskih radionica. Kako je bilo danas tijekom prvog dana natjecanja pogledajte u kratkoj foto reportaži, a detalje o manifestaciji možete pronaćii na stranicama organizatora SKMER-a ili na Facebook stranici Bisera mora. Danas su se natjecali u kategorijama ribe i rižito, a centralni dio dana bio je namjenjen natjecanju učenika srednjih kuharskih škola. Grand prix su dobili učenici Srednje gostinske in turistične šole iz Radovljice, Slovenija u sastavu Miha Demšar, Klementina Košir i Damijan Kožuh, ali u biti svi su bili pobjednici. Što su mladi kuhari kuhali pogledajte u foto-reportaži zajedno s kratkim presjekom ostalih najvažnijih današnjih događanja.
Biser mora uz natjecanje obično prati i prezentacija i degustacija proizvoda. Ovu su godine to bili sirevi Puđa ...
Proizvodnja mini salata Ankice Delić.
Mlade klice suncokreta, ječma, kukuruza, slanutka ... možet i svake subote kupiti na splitskom pazaru.
Proizvodnja aromatizirane soli iz Slovenije predstavila je neobične soli s okusima dimljene paprike, jastoga, vina cabernet sauvignion, mediteranskog bilja ... koje u normalnoj prodaji koštaju od 7,5 do 10 EUR-a po bočici od cca. 10 dkg.
I ove su godine ukrajinci prikazali njihove slatke kreacije ...
Uskrsni rog izobilja ...
i svadbena torta ...
s jestivim šećernim makovima.
Paralelno s natjecanjima idu i kuharske radionice. Nakon demostracije pripreme orzota s jadranskim kozicama i sušenim rajčicama Konobe Mario iz Rogoznice, Anil Grover iz Indije prezentirao je pripremu curry-a od janjetine i ovčetine ...
na veliko zadovoljstvo sudaca koji su sudili od ranog jutra.
Slijedeće je bo Kotanyi Show - ovaj put mini pice pripremljene u tavi od vodenog tjesta.
Posebnu degustaciju je pripremio restoran Boko iz Gevgelije Makedonija.
U centralnom dijelu prezentacije bila je gibanica punjena ajvarom, ...
a za slatko jelo prezentirano je slatko od lubenice, slatko od divljih smokava i slatko od pitomih smokava sa slike ...
na posebno zadovoljstvo vlasnika Konobe Toni iz Dola i predsjednice TZ Split Alijane Vukšić.
Restoran Vodenica iz Beograda prezentirao je jedan od specijaliteta koji nudi u svom restoranu ...
Leskovačku mučkalicu uz kajmak i čvarke ...
a to je opet izazvalo oduševljenje kuhara Igora pl.Živanovića i predsjednika SKMER-a Željka Nevena Bremeca.
I na kraju takmičenje mladih kuhara iz ugostiteljskih škola. Natjecatiteljima smiju pristupiti samo suci, a mentori se moraju držati daleko. Na slici učenici iz Radovljice koji su dobili Grand Prix između 12 ekipa.
Trenutak koncentracije mladih kuhara iz Makedonije
i još jedne mlade ekipe.
A sada malo učeničkih kreacija koje vizualno izgledaju jako maštovito. Nismo ih kušali pa ne znamo kakav je bio okus, to je bila privilegija samo sudaca - ostali mogu uživati samo u izgledu jela.
Predjelo od sirove ribe.
Maštovito panirani škampi.
Predjelo pobjedničke ekipe učenici Srednje gostinske in turistične šole iz Radovljice - jelo se zove Šetnja po livadi (Walking Across Meadow) a sastoji se od dimljene pastrve, pjenom od tartar sosa s hrenom, na salati od ajdove kaše uz mariniranu ciklu u umaku od malina.
Maštovito predjelo u boci.
Predjelo od tempura povrća s mrežom od sira.
Rižoto s inčunima.
Ovo nije slatko, ovo je predjelo.
Kao glavna jela nudilo se svašta, s obzirom da namirnice nisu bile određene, ali su se najviše pripremali janjeći kotleti na sto načina.
Janječi kotleti ...
Janječi kotleti ...
Janječi kotleti ...
Janječi kotleti ...
Janječi kotleti ...
Ovo nisam uspio detektirati, ali izgleda dobro.
Okruglice od iznutrica ...
Zarolana meso s milion dodataka.
I napokon ribe ...
a posebno maštovito je izgledala punjena lignja,
I na kraju slatko. Autori iz srednje škole u Podgorici su ovo jelo nazvali Ljubavno gnijezdo, ali što je u njemu nismo doznali.
Čokoladni lava kolač.
Što volim crveno ...
a pogotovo u kombinaciji sa žutim i zelenim.
Danas je bilo i nekih drugih događanja, od majstorske radionice u izradi jadranskih sushia i najecanja splitskih kuharskih timova, ali o tome u slijedećoj reportaži.