XI. međunarodni kulinarski festival “Biser mora” održao se od 07.04. – 10.04.2016., u hotelima Svpetrvs, Supetar, otok Brač. 24 satna natjecanja kuharskih škola i seniora, masterklase, prezentacije, degustacije. Kako je bilo na popratnim događanjima i što se sve moglo naučii pogledajte u foto reportaži, a o manifestaciji više možete saznati na stranicama organizatora SKMER- ili na Facebook stranici Bisera mora.
Konoba Kopačina iz Donjeg Humca prezentirala je jedno od svojih jela od janjetine ...
Pečene janječe nožice s mladim krumpirom i povrćem.
Željko Neven Bremec je prezentirao Primerbu ...
idealni proizvodi zarestorane.
pri tome mu je pomagao kolega Garry Filbey iz Engleske ...
zajedno su kuhali Primerba juhu.
Restoran Artičoke iz Jelse ...
je prezentirao klasičnu hvarsku gregadu ...
od različitih vrsta riba,
što je posebno prijalo vatrenim crvenokosama.
Posebno je bila zanimljiv Cooking Show s prezentacijom školske ekipe iz Bleda Slovenija ...
Tema je bila kako prezentirati jela.
Slovenski majstor Jože Zalar ...
i njegova mlada ekipa ...
prezentirali su suvremeno prezentiranje jela.
Matematika i zlatni rez je i ovdje ušla na velika vrata.
U demostracijskom dijelu tema je bila ...
dimljena pastvra ...
servirana u biorazgradivom, ekološkom posuđu Duke grupe (www.dukegroup.sl)
Mladi slovenski kyhar.
Jednu od zanimljivijih Master klasa je održao kuhar japanskog veleposlanstva u Zagrebu Amano Yuhei na temu japanska kuhinja i tuna ...
Amano je u majstorskoj radionici pokazao kako se pravilno reže tuna za sushi i sashimi ...
...
a bilo je i za degustaciju.
U drugom dijelu se umijeće izrade sashimija je pokazao i japanski ambasador Keiji Ide.
Grci su održali Master Class radionicu na temu tradicionalne grčke slastice ...
tanke kore ...
slatka punjenja, za prste polizati.
Jedna od zadnjih prezentacija je bila prezentacija odležanih steak-ova Creekstone u organizaciji Velpro-a i chefa Alme Čatlaka.
Tendelon, Rib Eye, Tomahawk, Coulotte, Flank, samo su neki od prezentiranih steak-ova. Svi su proizvedeni od Black Agnus goveda hranjenih kukuruzom minimalno 140 dana, odležali 21 dan i spremni za upotrebu 60 dana ako se drže u vakumu.
Steak-ovi su idealno pasali uz pre od batata, povrće i salatu.
Ekipa prezentacije Velpro-a ...
Chef-ovi odgovorni za ove delicije.
Poljska ekipa u sinhronom posluživanju ...
i na kraju dvije crvenokose - Marijana i Dobrila.