biser 2024 radionice 2

Jedno od događanja Bisera mora 2024. bilo je predavanje i prezentacijsku radionicu na temu „Kako novi alati umjetne inteligencije mogu pomoći u kulinarstvu i gastronomiji?“ koje se održalo u četvrtak 21.3.2024.g. u 10.30 sati, a predavači su bili Darko Stipaničev, profesor Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, i Mirta Stipaničev, nutricionistica i voditeljica softverskih projekata tvrtke Versuni, Austria.

Radilo se o edukaciji koja je na ovom najvećem kulinarskom festivalu i natjecanju u regiji došla kao dio EU projekta Kuhinja Znanja (UP.02.3.1.03.0137.) udruge Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) za jačanje društvenoga poduzetništva koju su  su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

Radionica je dala naglasak na alate i tehnike su već danas mogu praktično koristiti i koji mogu biti od velike koristi, ne samo kuharima, u području kulinarstva, već i ostalim stručnjacima u području gastronomije. Naglasak je bio kako danas praktično koristiti kao novu generaciju ‘korisnih i pametnih pomagača’. 

Nakon kratkog uvoda o umjetnoj inteligenciji, generativnoj umjetnoj inteligenciji i velikim jezičnim modelima, predstavljeni su općeniti alati generativne umjetne inteligencije temeljeni na velikim jezičnim modelima, kao što su ChatGPT tvrtke OpenAI, Googlov Gemini i Microsoftov na primjerima iz kulinarstva. U nastavku predavači su se koncentrirali na četiri područja u kojima umjetna inteligencija može biti posebno korisna:

  • Prvo od njih je odabir recepata prema različitim kriterijima, od sastojaka do nutrijentnog balansa iz velikih baza recepata, od kojih neke sadrže i milion recepata.
  • Drugo područje je kreiranje recepata iz izabranih sastojaka, koristeći specijalizirane alate umjetne inteligencije kao što su TasteGPT, ChefGPT, MealBot. Posebno mjesto u tome ima kreiranje recepata koje se temelji na percepciji mirisa i okusa, koja se bavi proučavanjem i razumijevanjem senzorskih spojeva i mehanizama koji pridonose okusu, mirisu , teksturi i cjelokupnoj percepciji okusa hrane i pića. Ovo multidisciplinarno područje obuhvaća kemiju, biologiju, psihologiju i prehrambenu tehnologiju kako bi se istražilo kako se spojevi okusa stvaraju, međusobno djeluju i kako ih ljudi percipiraju. Alati kao što je Foodpairing, Flavor Bible, Flavor Matrix pomažu kuharima napraviti idealne kombinacije namirnica i sastojaka.
  • Treći dio je bio posvećen alatima umjetne inteligencije koji se koriste kod kod planiranja i vođenja kuhinjskog inventara.
  • U četvrtom, zadnjem dijelu spomenuti su i alati umjetne inteligencije koji se mogu koristiti kao virtualni pomoćnici u kuhanju i obuci mladih kuhara. Svaka od tema ilustrirana je i brojnim primjerima.

Zaključak prezentacije je bio da alati umjetne inteligencije, koliko god napredni bili, ipak su samo alati, pomagači čovjeku, ali onaj tko savlada njihovo korištenje i zna kako ih i kada pametno koristiti, od njih može imati i veliku pomoć.

Cijelu prezentaciju možete pronaći na ovoj poveznici >>> Prezentacija Kako novi alati umjetne inteligencije mogu pomoći u kulinarstvu i gastronomiji a u nastavku nekoliko fotografija i videa.


Predavanje je počelo kratkokim uvodom o motivaciji.


Prezentacija različitih alata Umjetne inteligencije.




Mirta Stipaničev je pričala o AI alatima za kreiranje recepata temeljenim na percepciji aroma.


I na kraju demostracija što Generativna Umjetna inteligencija kaže kada joj postaviš pitanje: Daj mi recept za jelo koje nikada do sada nije skuhano, koje ne postoji niti u jednoj kuharici. Micxrosoft Copilot je bio najkreativniji i predložio Zvjezdane krokete od svemirske bundeve.