Biser mora 2024 je okupio vrhunske profesionalne kuhare i konobare, kao i polaznike 37 srednjih ugostiteljskih škola i učilišta te strukovne nastavnike koji će se tijekom tri naredna dana natjecati u brojnim kategorijama. Osim njih, u Supetar su stigli međunarodni kulinarski suci, renomirani chefovi i stručni voditelji cooking showova, master clasova i drugih događanja vezanih uz promociju turističko-ugostiteljske struke. Ove godine na festivalu je preko 600 sudionika iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Indije, Italije, Makedonije, Malte, Mauricijusa, Nizozemske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije i Turske.
U nastavku foto reportažom nastojimo dočarati kakva su sve kreativna jela osmislili i pripremili mladi natjecateljui. Neke dijelove tekstova smo prenjeli iz službenih izvještaja ŠKMERa s Bisera mora 2024.
Svi suci natjecanja Biser mora 2024.
Natjecanje mladih učenika srednjih škola ...
koji s velikom ozbiljnošću pristupaju izazovima natjecanja,
a sve to uz pomno praćenje svojih kolega.
Atmosfera na natjecanju:
U timskom natjecanju sudjeluju dva kuhara koji moraju pripremiti predjelo, glavno jelo i desert.
Jedan od turskih timova iz Unye vocational and technical Anatolian high school ...
Evo i njihovog recepta, ...
a i konačnog izgleda jela.
Atmosfera na natjecanju je uvijek užurbana - radi se paralelno s nekoliko posuda za kuhanje.
Evo i nekoliko maštovitih kreacija. Tartar od pastrve s kavijarom od pastrve.
Riblji mozaik uz julienne povrće i majonezu s koprom slovenskog tima iz Bleda.
Aćim Hodžić i Darko Jokić iz Crne Gore ...
su pripremili nesnu roladu naziva Žabljačka mesada ...
a evo i recepta.
Maštovita i oku ugodna predjela nekih od natjecatelja ...
a i glavnih jela ...
...
...
a ne kraju evo i nekoliko maštovitih deserta ...
...
Na Biseru mora se takmiće i majstori skulptura od šećerne paste, pa evo i nekih od njihovih uradaka ...
...
...
...
a evo i nekoliko maštovitih svadbenih torti ...
...
Jedan dio natjecanja bila je vještina kulinarskog rezbarenja voća i povrća. Stručno se takvo natjecanje naziva karving (engleski fruit and vegetable carving). Ova vrsta natjecanja obuhvaća različite tehnike rezbarenja voća i povrća u dekorativne oblike, što je popularno u svečanostima.
Natjecanja su se nastavila uz maksimalnu posvećenost natjecatelja ...
i koncentriranost natjecatelja ...
i dobru organiziranost,
do konačnog opuštanja kada se jelo preda sucima.
Turističko ugostiteljska škola iz Splita pripremila je dva zanimljiva jela - Vilalac 24 kao glavno jelo ...
uz njegov recept i
Feštu od janjetine i biži ...
uz dugi popis namirnica koje su se koristile,
a evo i njihovog deserta: Dekonstrukcija savijače od jabuke,
uz recept.
Neki su stvarno studiozno pristupili. Za ovo jelo nazvano 1910 Balotin piletina ...
Autori su detaljno osmislili vizualni identitet jela,
ali i detaljnu analizu načina pripreme.
Evo još jednog maštovitog jela na temu piletine čiji naziv nismo zapisali, ali smo ...
snimili detaljni plan izrade ovog kompleksnog jela čiji je glavni dio Piletina quenelle u dvije teksture s glazurom ...
...
Kako sam veliki ljubitelj rižota, meni su posebno bila zanimljiva natjecanja u pripremi rižota. Evo jednog s kozicama i tunom.
Rižoto s kozicama i koromačem.
Rižoto s kozicama i karpačom od kozica
Rižoto od dagnji s neidentificiranim pohanim dodatkom na vrhu.
Rižoto od morskih plodova.
Rižoto od pileće jetrice i ohlađenih pečenih paprika Lovre Odaka.
Za ovaj imam i recept ...
...
Rižoto od cikle i umaka od plavog sira Stefana Maneva iz Makedonije koji ima samo 17 godina ...
Evo i njegovog recepta.
Rižoto od sipe sa šparogama i mahunama. Autora ne znamo, ali ...
imamo recept.
Zanimljiv turski rižoto. Zoive se Rižoto od tikvica, ali za dekoraciju ima i super morske plodove: dagnje, lignje, kozice ...
a evo i recepta.
Ovaj rižoto ima dugi naziv u kojemu su nabrojani svi sastojci: Rižoto od karpača od škampi, tostiranih pinjola i pistača, gela od citrusa, marinirane cikorije i lardo slanine ...
Evo i recepta,.
Marin Vučković je pripremio izvrsni Rižoto od divljači prema slijedećem ...
receptu.
I na kraju jedan rižoto u kojem se nije štedilo na posipu. Radilo se o rižotu od piletine prema ...
slijedećem receptu. Što je bilo u posipu nije zabilježeno u receptu.
Zadnjeg dana natjecanja došli smo i do finalnog natjecanja. Pet finalista koji su se pokazali najboljima u seniorskim kategorijama, odmjerilo je " snage" u „black boxu” – kuhanju s namirnicama koje im je netom pred natjecanje dodijelio stručni žiri. U finalu, odnosno Kupu Bisera mora, našli su se kuhari:
Goran Filipov iz Sjeverne Makedonije koji je bio drugoplasirani,
Patrik Prnjak iz Pule,
Ivaniuk Aliaksei iz Bjelorusije,
Bračanin Josip Vrsalović koji je bion trećeplasirani i
Petar Vlak, prošlogodišnji (2023.), a odlukom međunarodnog žirija i ovogodišnji (2024.) pobjednik Bisera mora.