18. izdanje Biser mora bilo je najveće do sada. Preko 500 ljudi bilo je na smještaju s preko 1500 noćenja iz 30 zemalja, čime je označen početak turističke sezone na Braču. Podijeljeno je 274 medalja u 22 natjecateljske kategorije, a tisuću posjetitelja sudjelovalo je na 28 master classova i prezentacija te prvom sudačkom seminaru.
Na ovogodišnjem Biseru mora bila su 32 člana međunarodnog stručnog žirija te 120 gostujućih ocjenjivača. Manifestaciju je posjetilo oko tri tisuće ljudi, a objave s događanja koje je ŠKMER organizirao uz potporu 30 partnera i potpornih institucija, pogledalo je preko 100.000 pratitelja u nepunih tjedan dana od održavanja manifestacije.
Sudionici Bisera mora stigli su iz Albanije, Australije, Austrije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Francuske, Indonezije, Irske, Italije, Jordana, Kanade, Malte, Mauricijusa, Nizozemske, Njemačke, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, Švedske, Švicarske, Turske, Ukrajine i Velike Britanije.
Na Biseru mora 2023. prvi dan je bio posvećen timskim školskim natjecanjima kuhara srednjih i visokih ugostiteljskih škola. Prijavilo se 41 timova iz 20 zemalja , najviše u povijesti festivala. Održana su i juniorska natjecanja konobara te dvočlanih timova u kategoriji Chef’s table (konobar i kuhar), gdje su srednjoškolci, a po prvi put i strukovni nastavnici, odmjerili znanje i vještine u pripremi jela i posluživanju gostiju.
Drugi i treći dan natjecateljski dan održana su pojedinačna natjecanja juniora (do 22 godine) i seniora kuhara u kategorijama:
- piletina
- janjetina
- rižito
- riba
- moderno
- vege tjestenina
- desert
i konobara u kategorijama:
- priprema tartar bifteka i
- flambiranje slastica
a održan je ponovo i Chef’s table (konobar i kuhar).
Na natjecanjima je bilo i veselo. Neki timovi su doveli i muziku kao potporu svojim natjecateljima
Evo i nekih od natjecatelja:
Mladi talijanski chef ...
i njegovo jelo.
...
Teško je sagledati sva natjecanja, a kako su meni posebno zanimljivariba i rižita, evo nekoliko uspješnih realizacija ovih jela, zajedno s receptima, pa probajte napraviti i sami.
RIBA
RIŽOTO
TJESTENINA
a evo i jednog zanimljivog vegetarijanskog jela:
Trećeg i završnog dana Bisera mora održana su finalna natjecanja kuhara, a pet vrhunskih chefova koji su se pokazali najboljima u seniorskim kategorijama, odmjerili su snage u „black boxu”.
Black box . Zadatak natjecatelja je da se snađu s namirnicama koje su dobili netom prije natjecanja, te osmisle i skuhaju tri slijeda: predjelo, glavno jelo i desert.
U finalnom natjecanju sudjelovali su:
- Box1 Dragutin Mandić - drugoplasirani
Box 2 Bane Kockarević
Box 3 Petar Vlak- pobjednik
Box 5 Matko Bukovec - trećeplasirani
Box 6 Darko Jokić
Box1 Dragutin Mandić - drugoplasirani i njegovo jelo
Box 2 Bane Kockarević i njegovo jelo
Box 3 Petar Vlak - pobjednik
Pobjednik je opisao što je pripremio:
"Za predjelo sam pripremio crnu tjesteninu kozicama i plavim atlantskim rakom koji se naselio u Jadranu, pa iako invazivan, posve je ukusan. Glavno jelo bio je filetirani romb kojeg sam ispekao uz confitirane rajčice i ljutiku te poslužio uz kremu od poriluka – što je ustvari poprilično jednostavno. Masnoća romba i emulzija od maslinovog ulja i limuna dala je završnu notu ovom jelu svojom kiselošću. Desert je bio od pate a chouxa, francuskog tijesta koje najčešće koristimo za princes krafne ili, recimo, eklere, a sve uz kremu od vanilije te gelove maline i jagode. Dakle, jedan svježi sezonski proljetni desert, što i jest moja kuharska filozofija - od jednostavnih i sezonskih namirnica izvući maksimum“
Box 5 Matko Bukovec - trećeplasirani. Matko je šef kuhinje restorana Laganini na Palmižani gdje je naslijedio svog mentora Hrvoja Zirojevića
Box 6 Darko Jokić
Napomena: Dijelovi teksta su iz službenih ŠKMER-ovih izvještaja s Bisera mora 2023.