Grand Gourmet je međunarodno natjecanje konobara, barmena, barista i restorana, koje se događa 8. put, koje organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija uz uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Turističke zajednica grada Splita, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko dalmatinske županije, Hrvatske gospodarske komore te brojnih partnera.
Osim natjecanja tijekom trodnevnog događanja održavaju se i različiti Master Class-ovi i radionice vezane uz ugostiteljstvo. Ovogodišnji Grand Gourmet 2022. pratimo s dvije reportaže. Ova je posvećena natjecanjima, a druga radionicama.
Natjecanja su u kategorijama:
- Chef’s table, nadmetanje dvočlanih timova konobara i kuhara u pripremi jela i posluživanju,
- natjecanje konobara u sinkroniziranom posluživanju
- natjecanje konobara u pripremi tatarskog bifteka,
- natjecanje konobara u posluživanju sireva i
- natjecanje barista u svojim kategorijama.
Posebno je zanimljivo natjecanje Chef’s table. Dvočlani timovi od kuhara koji osmišljava menu u četiri slijeda (juha, toplo predjelo, glavno jelo i desert) i konobara koji pripremi stol, prezentira i poslužuje jela, te ih sljubljuje s odgovarajućim vinom. Za stolom su "manekeni", uglavnom sponzori i sudionici Grand Gourmenta, a suci sa strane procjenjuju koja je ekipa najbolja
Važan dio je i priprema stola.
Konobari se u ovom dijelu dosta trude.
Nama je dopao stol ekipe Vinko Miletić i Lovre Odak - Turističko ugostiteljske škole u Splitu. Nakon aperitiva Campari orange ili Pelinkovac Antique, poslužili su:
Juhu od muškatne buče s hrskavim kuglicama palente.
Tart od gljiva, sotirane bukovače na maslacu, creme fraiche i ukiseljena mrkva uz Žlahtinu PZ Gospoja iz 2021.
Pačja prsa na kremi od celera, salata s vinaigretteom od anisa, ukiseljena cikla uz Pinot crni Galić iz 2019. i ...
Slatka jesen - biskvit od mrkve i oraha, krema od sira, coulis od kruške, kruška, crumble s orasima, grožđe i šipak, te na kraju za digestiv Viljamovka ili Teranino.
Srednja strukovmna škola Blaž Jurjev Trogiranin iz Trogira ponudila je na je:
kao glavno jelo piletinu Trogir, ...
a u natjecanju restorana, zanimljiv je bio Chef's Table restorana Čingi lingi čarda koji je poičeo ...
srnećim karpacciom, ...
nastavio srnećim medaljonima i ...
završio rižom na mlijeku od badema uz brojne dodatke.
Konobari su se natjecali i u posluživanju sireva ...
...
a zanimljivo je bilo i natjecanje u pripremi tartar bifteka.
...
I na kraju natjecanje barista u pripremi kave ...
u pripremi vrhuskog napitaka od kave.