Otok Brač je od 28. svibnja do 1. lipnja 2021. ponovo bio domaćin Bisera mora najvećeg, kuharskog natjecanja i festivala gastronomije u regiji koji okuplja stotine sudionika iz zemlje i inozemstva. Po 16. put organiziraju ga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz suradnju i potporu Turističke zajednice i Grada Supetra te strukovnih organizacija, a ovaj put uz posebne mjere zaštite od koronavirusa.
Osim samog natjecanja u različitim kategorijama Biser mora 2021. je organizirao niz master classova renomiranih chefova i stručnjaka iz HoReCa sektora. O svemu što se događalo u naše dvije foto reportaže.
Napomenimo da se Biser mora 2021. organizirao u sklopu provedbe projekta "Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split", UP.03.3.1.05.0002 , financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, a nositelj projekta je Turističko - ugostiteljska škola Split.
Glavni događanje Bisera mora su svakako natjecanja učenika ugostioteljskih škola ali i kuhara iz regije. Već prvog dana Bisera mora 2021. započela su natjecanja kuharski timovi ugostiteljskih škola iz Trsta, Zaboka, Splita, Trogira i Dubrovnika.
Kao i svake godine kuharski timovi škola su se dobro pripremili, pa su suci imali težak zadata. U nastavku slike nekoliko natjecateljskih timova i njihove kreacija u pripremi tri slijeda. Pobjedu je odnjela Ugostiteljska škola Opatija.
Mladi kuhari su već na razini profesionalaca. Ozbiljnost i usredotočenost na ono što rade odlikovalo je sve sudionike.
...
...
...
...
...
...
...
Zadatak je bio napravioti tri slijeda: predjelo, glavno jelo i desert. U nastavku su neke od učaničkih kreacija.
Mene je vizualno dojhmila ova prezentacija jela od ribe. Malo remek djelo, bar vizualno.
...
Šumska rapsodija.
...
...
...
Tartar od šparoga i uštipci s mladim lukom - Sinj
...
...
Kod ove ekipe je posebno zanimljiv način prezentiranja pržene ribe.
Juniori su se natjecali i u kategoriji rižota. Talijani su doveli jaku ekipu mladih kuhara za ovaj dio natjecanje: Silvio Babich, Andrea Benussi, Giovanni Fatigati, Massimiliano Godina, Solvio Lambre, Masrio Denis Vizantie a uz njih su se natjecali i naši mladi kuhari: Andrea Bukarica, Karlo Šoštarić i Sara pešec. Svi su pokazali kako se rade vrhusnki rižoti, a evo i nekoliko njihovih kreacija i recepata:
Andrea Benussi - Rižoto sa crvenim kozicama iz Mazare del Vallo mariniranih u rumu sa svojim bisqueom i mirepoix-om od mladih tikvica.
Sastojci ovog rižota.
Silvio Babich - Rižoto od tune i šparoga s mekanim žumanjkom.
...
Massimiliano Godina - Crni rižoto od sipe s kremom od kruške Pettorine i julienom od sipe mariniranom u rumu.
...
Giovanni Lorenzo Fatigati - Rižoto sa sabljrkom, šafranom, kremom od bufala, šparogama i karameliziranim lukom.
...
Seniori su se natjecali u različitim kategorijama: rižoto, riba, janjetina, piletina, tjestenina, deserti i moderna kuhinja, pa evo i nekoliko njihovih kreacija.
Karlo Fantini ...
i njegov rižot,
a evo i njegove tjestenine i
modernog jela.
Tjestenina Briani Furlania.
Riba Bošjana Volka.
Riba Anite Samardioske.
U finalno natjecanje i kuhanje u tzv. Black Box-u kada kuhari ne znaju koje će namirnice dobiti su ušlo pet kuhara. Darko Jokić iz Crne Gore, Boštijan Volk iz Slovenje, Brian Furlani Galantea iz Trsta, Milka Atanasova iz Makedonije i naš Karlo Fantini.
Black Box.
Centaurus se pobrinuo i za svježe kamenice.
Pobjednik Bisera mora 2021 je tršćanski kuhar Brian Furlani Galantea (21) i
njegova kreacija.
Drugo mjesto je pripalo Darku Jokiću iz Crne Gore.
Jokićev slijed.
Treće mjesto pripalo je Boštjanu Volku iz Slovenije.
Boštijanova jela.
U Black box natjecanju sudjelovao je i Karlo Fantini.
Sudjelovala je i Milka Atanasova iz Crne Gore, pobjednica među natjecateljima juniorima.
Svečano proglašenjke pobjednika.
Ove godine natjecatelji Bisera mora osvajali su jedinstvene medalje od bijelog bračkog kamena Dine Jakšić Pavasović, slikarice iz duge loze otočkih klesara.