Biser mora je najveće kulinarsko natjecanje u Hrvatskoj koje na početku turističke sezone, obično koncem ožujka, u Supetar na otoko Braču dovede nekoliko stotina profesionalnih kuhara, od najmlađih koji se prvi put natječu na međunarodnim natjecanjima, do iskusnih seniora. Kao i svake godine Biser mora  2019. je bio zanimljiva što ćemo i pokazati kroz nekoliko foto reportaža. Juniori i seniori se natječu u nekoliko kategorija: Riba, Janjetina, Piletina, Jaja i Rižoto. i Rižoto. Osim natjecanja važan dio Bisera mora su redionice i prezentacije. Prezentirale su se kuhinje zemalja sudionika, ali je održano i nekoliko  zanimljivih predavanja.

supetar 2019
Već prvi dan sve je započelo nacionalnom prezentacijom Rumunjske kuhinje.

Prezentacija Rumunjske kuhinje:


supetar 2019
Rumunjska delegacija u kojoj je bilo i nekoliko međunarodnih sudaca ...

supetar 2019
predstavili su tipična hladna i topla jela Rumunjske.

supetar 2019
Naresci su vrlo slični slavonskim ...

supetar 2019
kobasice, švargle, špek, aromatizirani meki sir ...

supetar 2019
Jedno od toplih jela su bile rumunjske sarme u slatkom kupusu uz tradicionalnu palentu sa sirom (mămăliga)

supetar 2019
Okus sličan našem, a opet zbog nekih začina različit. U svakom slučaju super.

supetar 2019
Bjeloruska prezentacija šefice Anna Vartiskaya slijedla je odmah nakon Rumunjske. 

Prezentacija Bjeloruske kuhinje:


supetar 2019
Bjeloruska gozba je započela naravno bjeloruskom votkom sa 60 % posto alkohola koja se ispijala uz ...

supetar 2019
kombinaciju šumskih gljiva i mladog luka. 

supetar 2019
Bilo je tu i juha s gljivama ...

supetar 2019
Juha je cjeloviti obrok s puno krumpira i gljiva. 

supetar 2019
Bjeloruski desert su bile palačinke punjene sirom i gljivama. 

supetar 2019
Predavanja je započeo Siniša Anđelić, suvlasnik pivovare LAB Split – Craft Brewery koji stoje iza brenda Barba, koji je osim priče o pivu ponudio i desetke boca  iz asortimana 13 Barbinih craftova (Barba, Punica, Englez…).

Prezentacija piva Barba:

 

supetar 2019
Predavanje na temu 'Sljubljivanje hrane i vina' održala je profesorica iz Novog Sada doc.dr.sc.Snježana Gagić koja se bavi znanstveno-istraživačkim radom iz oblasti restoraterstva, gastronomije i hotelijerstva.

supetar 2019
Predavanje je bilo posebno zanimljivo, ...

supetar 2019
a naročito u dijelu tabličnog uparivanja vina i hrane. Pri tome se kod vina uzima u obzir šećer, voćnost, hrast, tanini, kiseline i alkohol, a kod hrane masnoća, tekstura, gorrčina, slanoća, slatkoća i kiseline.

Snježana Gagić, sljubljivanje hrane i vina:


supetar 2019
O slavonskim i podunavskim vinima je govorio sommelier Damir Zrno, prezentirajući svoj izbor vina iz vinogorja Baranje, Erduta, Feričancima i Đakova.

Damir Zrno o graševini:



Održan i okrugli stol Gastronomija kao inspiracija turističke fotografije. Ja sam ga moderirao, pa nemam svojih slika (slika i tekst su sa stranica ŠKMER-a). Svoja viđenja o tome su iznijeli književnik i publicist Veljko Barbieri, profesionalni fotograf Prof. Pero Dragičević, Karin Mimica iz Svjetske organizacije turističkih novinara i pisaca o turizmu (FIJET), splitski grafičar i fotograf Boris Kragić, jedan je od pionira turističke fotografije.

“Često su upravo fotografije pokretači da negdje krenemo na put, a imaju i terapeutski utjecaj; osjećamo okuse, širi se njima i dobre osjećaje. Kuhar napravi lijepo jelo, objavi na društvenim mrežama, a gosti tagiraju destinaciju. Tako se kompletan marketing pojednostavljuje. a takva fotografija, pored profesionalnih fotki, donosi veliki plus za promociju gastronomije nekog kraja” – istaknula je Karin Mimica.

Dragičević je, pak, istaknuo, kao u SAD i nekim europskim zemljama fotografiranje hrane u restoranu je kršenje autorskih djela i time se obezvrjeđuje rad profesionalnih fotografa koji u snimanje jela ulažu puno vremena te koriste mnoštvo skupe tehnologije kako bi dobili kvalitetnu fotografiju.

Barbieri je istaknuo kako je kod nas povezivanje hrane i destinacije još u povojima i neadekvatno.

“Čime se mi to predstavljamo svijetu… s 4-5 fotografija hrane u turističkim publikacijama, kao što su pašticada i brujet. Druge europske zemlje su otišle puno dalje i na fotografijama spajaju povijesni, ambijentalni i gastronomski dio. Mi smo tu još zaostali”- rekao je između ostalog Barbieri.

supetar 2019

Organizirana je i promocija nove knjige Veljka Barbierija “Veliki kuharski kanconijer” s više od 300 recepata, kojom na neki način sažima sve ono što je do sada radio.

Barbieri o svojoj novoj knjizi:

supetar 2019
U okviru promocije čitani su i zanimljivi odlomci iz knjige.

Odlomak iz Barbierijeve knjige:


supetar 2019
Kaštelanski vinar Ivana Kovača Matele iz vinarije Matela je stigao sa svojim proizvodima i vinskom pričom. 

supetar 2019
Bili su tu kaštelanski crljenci i plavci koji zorno dočaravaju vinarsku povijest njegovog kraja, pa će se uskoro ta priča zaokružiti u Matelinim vinogradima jer planira zasaditi 11 autohtonih kaštelanskih vinskih sorti od kojih je većina nestala vremenom.

supetar 2019
Kaštelanska su vina sigurno raspoložili sve prisutne.

supetar 2019
Crnogorska prezentacija kao i uvijek je krenula vinima Plantaže ...

supetar 2019
a uz izvrstan njeguški pršut ...

supetar 2019
služila su se i zanimljiva jela od riječnih riba - dimljeni krap u marinadi i



supetar 2019
i pastvu na podgorački način koja je bila izvrsna.

supetar 2019
I na kraju prezentacija Albanije. 

supetar 2019
Mladi albanski kuhari iz škole Quendra per edukim kulinar su pripremili ...

supetar 2019
meso s mladim lukom,

supetar 2019
janjetinu sa začinima, 

supetar 2019
mesne okruglice u ukusnom umaku,

supetar 2019
ljetno jelo od paprike i 

supetar 2019
janjeće sarmice od vinove loze u umaku od jogurta. Neobično i ukusno.

Osim službenih kulinarskih događanja Biser mora je poznat i po izvrsnoj zabavi, muzici i plesu:
Tamburaši:


Kalambera - najbolji plesač među ribarima i najbolji ribar među plesačima:


U završnoj večeri pjevala su 4 tenora:


4 teneora su se super uklopili u kuharski svijet: