Biser mora je najveće kulinarsko natjecanje u Hrvatskoj koje na početku turističke sezone, obično koncem ožujka, u Supetar na otoko Braču dovede preko 300 profesionalnih kuhara. Ove godine 13. Biser mora se održao od 21. do 25.ožujka, kao i uvijek u Hotelima Svpetrus uz veliku podršku turističkih zajednica Splitsko - dalmatinske županije i grada Supetra i u organizaciji Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) sa sjedištem u Splitu i međunarodnim članstvom. ŠKMER je udruga profesionalnih kuhara nastala iz Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija koji je osnovao lani preminuli chef Miro Bogdanović sa skupinom svojih prijatelja kuhara i istomišljenika. Ove se godina održala i izložba fotografija Mira Bogdanovića koju je pripremio fotograf Boris Kragić. Natjecanje se održalo u nizu kategorija, od tjestenine, rižota, ribe, piletine, janjetine , vege, deserta, do finalnog natjecanja kod kojeg su finalisti vidjeli dodjeljene namirnice tek na natjecanju. Natjecali su se učenici srednjih i viših ugostiteljskih škola, ali i vrsni, renomirani kuhari iz 19 zamalja:
1. HRVATSKA
2. BOSNA I HERCEGOVINA
3. CRNA GORA
4. SLOVENIJA
5. MAKEDONIJA
6. SRBIJA
7. ITALIJA
8. UKRAJINA
9. SLOVAČKA
10. MAĐARSKA
11. BUGARSKA
12. FRANCUSKA
13. MALTA
14. INDIJA
15. JAPAN
16. ALBANIJA
17. TURSKA
18. AUSTRIJA
19. BJELORUSIJA
Značaj Bisera mora je i u tome, što natjecanja prate edukacije, master classove, prezentacije nacionalnih kuhinja pojedinih zemalja sudionica i tvrtki sponzora vezanih uz kulinarstvo i ugostiteljstvo, kao i predstavljanje turističkih atrakcija otoka Brača, posebno tematskim prezentacijama autohtonih proizvoda.
Kako je bilo na Biseru mora 2018. prikazati ćemo kroz nekoliko foto reportaža:
1. Biser mora 2018 - natjecanje
2. Biser mora 2018 - natjecanje u kuhanju rižota
3. Biser mora 2018 - radionice
4 .Biser mora 2018 - prezentacija Centaurusa
5. Biser mora 2018 - finalno natjecanje
6. Biser mora 2018 - bračka večera
Krenimo s regularnim natjecanjima, vrsnim kuharima, njihovim jelima, a za neke od njih i receptima.
Natjecanje se paralelno održavalo u 8 kuharskih boksova u velikom broju kategorija.
Strogi suci, vrsni kuhari detaljno su pregledavali i komentirali,
a mladi kuhari sa svojim mentorima ...
pažljivo slušali i upijali sve savjete sudaca.
Okružje u kojem se kuhalo je posebno i inspirativno - u pozadini je supetarski poluotok i naše plavo more. Problem je jedino bio u tome što je danima puhala jaka bura (treća marčana bura)
Cijeli sudački zbor sastavljen od međunarodnih vrsnih kuhara ...
i neka od maštovitih jela natjecatelja ...
...
...
...
...
Mladi chef Žana Marić ...
na temu piletine,
a evo i recepta.
Mladi chef Dragutin Mandić
i njegovo jelo na temu piletine,
a evo i recepta.
Ravioli na podlozi od mješane salate mladog chefa Dejana Pivca,
a evo i recepta.
Janjetina u umaku od ružmarina mladog chefa Toni Vučetića,
a evo i recepta.
Mladi chef Kristijan Rojnica u pripremi
jela od grdobine.
jelo se službeno zove: 'Rep grdobine, škampi i školjke u pjenici ulja od levantinke i berikiranog vina Pošip na toverskemu kupusu (raštici)',
a evo i recepta.
'Trilja s holandskim umakom i cvjetačom' mladog chefa Tim Guadagnini iz Bleda,
a evo i recepta.
'Marinirani file oslića' mladog chefa Darka Jokića,
a evo i recepta.
'Flambirani brancin s pireom od cvjetaće, raviola od špinata s divljim češnjakom i pjenom od ružmarina' mladog chefa Luke Štajnera iz Ljubljane.
a evo i recepta.
'Poširani file pastrve' mladog chefa Mihe Demšara,
a evo i recepta.
'Komarča s divljim zeljem' chefa Antonia Vodanovića,
a evo i recepta.
'Poširana riba' chefa Radovana Budzaka iz Slovačke,
a evo i recepta.
'Dimljena pastrva u umaku od maslaca i limuna' chefa Davida Sazakovskog,
a evo i recepta.
'File bijele ribe na francuskom pireu' chef Oleksandera Ubiralova,
a evo i recepta.
Grdobina s kremom od mrkve, na žalost ne znamo kojeg chefa,
ali evo recepta.
I na kraju nekoliko umjetničkih jela, autore i recepte na žalost nemamo ...
...
...
a posebno je bila zanimljiva ova minimalistička kreacija.
Impresivna je bila i prezentacija deserta od šumskog voća s tekućim dušikom ...
...
...
A za kraj nekoliko slika natjecatelja ...
sudaca ...
pa opet natjecatelja ...
sudaca i sponzora.
Posebna radionica pripreme bureka (više u reportaži o radionicama)
opet suci u trenutku ocjenjivanja jela ...
i natjecatelji s mentoricom iz Crne Gore.
Mlade kuharice iz Albanije.
Dva suca i Karin Mimica.
I još sudaca, međunarodnih i domaćih ...
...
...
a u jakom timu su bili i sponzori - jedan od njih je bio Kotanyi ...
a sve su to vbrlo aktivno pratili i mediji.
I na kraju dvije grupne slike sudaca i pobjednika ...
... Vidimo se na Biseru mora 2019.