Apoksiomenova antička kuhinja, Miomirisi i okusi Lošinja i Gastronomski punktovi Malog Lošinja bili su tema skupa Gastronauta održanog 15.-17. travnja 2015. u Malom Lošinju.  Brojnim predstavnicima medija i promotorima gastronomije glavni domaćin bila je Turistička zajednica Grada Malog Lošinja s 15 ugostiteljskih objekata koji su sudjelovali  u programu Gastronomska šetnja Lošinjom: Restoran Televrin, Restoran Manora, Restoran Eki, Restoran Artatore, Buffet Lošinjsko jidro, Deveron pub, Restoran Za kantuni, Gostonica Baracuda, Restoran Noštromo, Restoran Veli žal, Restoran Diana, Konoba Bora bar, Restoran Punta i Konoba Silvana. Domaćin zajedničkih večera i smještaja Gastronauta bila je Jadranka hoteli d.o.o.  Lošinj hotels and villas sa svojim prekrasnim hotelom Bellevue.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO), dodijelila je ove godine Malom Lošinju treće mjesto u svijetu kroz prestižnu nagradu za izvrsnost u inovacijama u turizmu Ulysses!

Lošinj je po veličini 7. hrvatski otok, smješten na Kvarneru, gdje se pruža smjerom sjeverozapad-jugoistok kroz 31 kilometar. Osim ako se ne dolazi avionom ili jahtom, najlakši način za doći do Lošinja je automobilom odnosno autobusom, a put uz Zagreba traje 4 odnosno 6 sati, ovisno o izboru prijevoza.

No, bilo avionom, bilo autom ili kojim drugim prijevoznim sredstvom, jednom kad se dođe na Lošinj čovjek zaboravi na put i cijeli fokus prebaci na destinaciju i njezinu bogatu ponudu. To naime govorim iz iskustva, jer sam ove godine po ne znam ni sam koji put posjetio Lošinj, no ovaj puta u aranžmanu Kluba Gastronaut. Klub, vođen njegovom predsjednicom Karin Mimicom je proveo tri nezaboravna dana na Lošinju posredstvom TZ Malog Lošinja , Jadranka Hotela d.o.o. i standardnih partnera Kluba: Belje i PP Orahovica, Dukat, Electrolux, Podravka  i Zvijezda.

15.04.2015. u Nerezinama započeo je program „Gastronauta na Lošinju“ silaskom sa trajekta  i okupljanjem u Hotel Restoranu Televrin koji je prezentirao svoju autohtonu kuhinju, a na stolu se našao i fantastičan kolač od ružmarina

mali-losinj-1 

Ovdje su se uz piće - pjenušac Petrač i Rose 2013 i Karizma cuvee 2012, Petrač Gastronauti osvježili i stekli dojam što će ih čekati u slijedeća tri dana pohoda po ovom suncem okupanom otoku.

mali-losinj-2 

 Iza Televrina, a na putu do hotela, Gastronauti su posjetili još dva restorana: Manore i Artatore. Oba su pružila vrhunsku okrepu i dodatno opravdala legendu o ljubaznosti Lošinjana.
Hotel -Restoran Manora, prezentirao se specijalitetima sa svojim ekološki uzgojenim voćem i povrćem, a za Gastronaute su pripremili: Mrkvine kolačiće, Kolač sa čokoladom i tikvicom, Kompot od tikvica sa cimetom i brusnicama, Svinjsku pisanicu sa marmeladom od crvenog luka i ječmenog slada, Mozzarelu punjenu rikulom rajčicom i bosiljkom, Riblji kolačić u tempuri, Povrtni kolačić u tempuri, Riblji mirisni paketić, Mrkvine lizalice i Bruschette sa povrćem i caviarom od rikule i rajčice.

mali-losinj-3 

Lizalice od mrkve:
mali-losinj-4
 
Kolač sa čokoladom i tikvicama
mali-losinj-5 
 
Vinska pratnja: Vrh.graševina 2013, Vina Belje i Mediteran 2011, PZ Svirče.
mali-losinj-6
 
Treća  stanica Gastronatske šetnje Malim Lošinjom bio  je restoran Artatore Janja. Duga tradicija kreiranja okusa koji trajno vezuju uz lokal goste kada ih jednom probaju. Počelo je s juhom od rakovice, a nastavak je u fotografijama i sjecanjima...

mali-losinj-7
mali-losinj-8 

Specijalitete su pratila vina Silvanac zeleni 2013, PP Orahovica i Ivan Dolac 2008, PZ Svirče, a torta sa smokvama je kreirane i iz vrhunske belgijske čokolade koju je počela u Hrvatsku uvoziti Zvijezda.
mali-losinj-9
 
Hotel u koji su Gastronauti smješteni je na razini – svjetskoj – hotel Bellevue sa 5 zvjezdica. Ima čak i stalno zaposlenog nutricionistu te vrt sa začinskim biljem na krovu! Ovom prilikom, a iz razloga što će se ovaj tekst objaviti u web formatu, neću riječima pokušati dočarati atmosferu hotela već ću samo staviti link na njihove stranice koje govore sam za sebe: http://www.bellevuelosinj.com/en.
Nakon osvježenja Gastronauti su krenuli na večeru, tema: Miomirisi i okusi Lošinja. Samo sjećanje na delicije koje su za Gastronaute pripremili restoran Televrin, Za kantuni, Punta, Marina te konobe Silvana i Bora bar, mami osmjeh na lice. Evo menija:
Restoran Televrin  • Rolice od oslića sa slanim srdelama marinirane u otočkom bilju sa keljom • Vrhunska graševina 2013,. Belje
mali-losinj-10
 
Restoran Za kantuni • File orade s mentom s pjenicom od tartufa • Silvanac zeleni 2013., PP Orahovica
Konoba Silvana • Brudet od lošinjskih lignji na palenti s divljim šparogama • Pinot sivi 2013, PP Orahovica
mali-losinj-11

Restoran Punta • Rumpsteak u umaku od zelenog papra s okruglicama od svježeg kravljeg sira • Vrhunski Cabernet Sauvignon 2009., Belje
mali-losinj-12
 
Konoba Bora Bar • Panna cotta s otočnim medom od kadulje • Silvanac jezerac 2011, PP Orahovica
mali-losinj-13
 
Desert lošinjskih kapetana – prirodni sladoled od vanilije s Madagaskara i čokolade iz Dominikane s lošinjskim agrumima • Chardonnay, Vina Belje ledeno vino
Tijekom večere dr.sc. Diana Grgurić i dr. sc. Siniša Fajt otvorili su među Gastronautima temu „Hrana i akustika“  .
mali-losinj-14
 
Feštalo se do dugo u noć, ali kako svakoj priči dođe kraj, tako je došao i prvom danu Gastronauta na Lošinju. Dragi naši – svaka čast! Laku noć, spavanje.

16.04.2015. dan drugi. Buđenje u hotelu sa 5 zvjezdica je uvijek ugodan doživljaj. Osim besprijekorno uređenih soba i cvrkuta ptica koje se igraju blizu terase, čovjek bude svjestan da ga za doručak čeka rapsodija okusa. Evo par sličica sa doručka u hotelu Bellevue:
mali-losinj-15
mali-losinj-16
mali-losinj-17 

Pošto je doručak najvažniji obrok u danu valjalo se dobro najesti, što s obzirom na činjenicu da se nalazimo na Gastronautskom putovanju po Lošinju, možda i nije bila baš najmudrija odluka. Nakon doručka Gelati d'Oro Natura ponudio je Gastronautima fenomenalan prirodni sladoled s otoka Krka.
mali-losinj-18
mali-losinj-19
 
Poslije doručka te posjete Miomirisnom otočnom vrtu, zaredala su se kušanja delicija, popraćena sa vrhunskim vinima Belja i PP Orahovice u restoranima kojih na Lošinju ima taman koliko je potrebno da ih se sve obiđe u trajanju godišnjeg odmora! Prvi na redu bio je buffet Lošinjsko jidro
mali-losinj-20 
i janjetina bez stresa - u juhi, ispod peke, na žvacet i venecijan uz Pošip 2013., PZ Svirče i Vrhunski Pinot crni 2012., Vina Belje.
mali-losinj-21
 
mali-losinj-22

Nakon njega su se Gastronauti uputili na Lošinjsku Rivu – u Deveron pub
mali-losinj-23
kušati njoke od palente u umaku od tartufa, šparoge
mali-losinj-24
 i tagliata od tuna
mali-losinj-25
 uz vrhunski Chardonnay 2013,Vina Belje i Ivan Dolac 2008, PZ Svirče.
 mali-losinj-26

S druge strane rive Restoran Noštromo pripremio je Ribu na boci i Ribu u soli s aromatiziranim maslinovim uljem
mali-losinj-27 
 
Tartar od ribe, Bruskete od rajčice, Rolanu hobotnicu , Mariniranu trilja u lošinjskim citrusima

uz Žlahtinu 2014 i Gospoja crno 201., PZ Gospoja koje je prezentirao Franjo Toljanić
50-ak metara dalje, Gostonica Baracuda
dočekala je Gastronaute
mali-losinj-28 

s Carpacciom od hobotnice, Soparnikom, Sashimi od palamide
mali-losinj-26 

 , Tartarom od palamide, Terrinom od oslića, Pjenicom od škampa, Sirovim škampima
mali-losinj-29 

 , Fileom brancina lešanim u vinu, Brancinom na saur i Crni brudetom od sipe sa palentom
mali-losinj-30
mali-losinj-31 

  uz Žlahtinu 2014 i Misno vino PZ Gospoja.

Restoran Za kantuni
mali-losinj-32 

 bio je sljedeća destinacija sa specijalitetima:  Kozji feta sir s dinjom
mali-losinj-33 

 , Tuna s žara s preljevom od slanih srdela
mali-losinj-34 

  i File brancina u umaku od artičoke
mali-losinj-35 

, Torta od masline, Keksi od badema i Smokva kuhana u crnom vinu
mali-losinj-36 

 uz Pinot sivi 2013, PP Orahovica i Karizma cuvee 2011, Petrač.

Konoba Silvana
 mali-losinj-37

 prezentirala je uz brojne specijaliteti otočke kuhinje
mali-losinj-38mali-losinj-39mali-losinj-40mali-losinj-41
 i čišćenje rakovice
mali-losinj-42 
 
U restoranu Veli žal prezentirao se uz njih i restoran  Dijana.
mali-losinj-43 
 
Restoran Veli žal • Domaća tjestenina s žgvacetom od boškarina i ribanim ovčjim sirom • Frankovka 2012., PP Orahovica
mali-losinj-44 
 
i Restoran Diana • File dimljene tune na rukoli s dresingom od limuna, meda i maslinovog ulja uz Vrhunski chardonnay 2013., Vina Belje.
mali-losinj-45 
 
Nakon uživanja u hrani, a prije večere vrijeme se odvojilo za posjet wellness tretmanima na bazi eteričnih ulja, kratkoj šetnji i nešto dužoj vožnji biciklom. Divota.
 
Uslijedila je Tematska večera Gastronauta - Apoksiomenova antička kuhinja. Dragocjena skulptura grčkog atleta Apoksiomena nađena je na području lošinjskog podmorja i trenutačno gostuje u Britsh Museum u Londonu. Gastronauti su tijekom tijekom jutra posjetili i Palaču Kvarner koja je budući dom Apoksiomena. Tijekom mjeseca svibnja 2015. godine, 17 ugostiteljskih objekata nuditi će domaće specijalitete pripremljene na bazi namirnica i načina pripreme kao u doba antike, sastavljene od čak 2 menija sa 3 slijeda i čašom vina, po atraktivnim cijenama od 115 kuna. Ovdje su njihovi meniji,   a evo što su zajednički pripremili za večeru s Gastronautima:
Restoran Artatore • Namaz od slanutka; Sušena Tuna; Punjene masline; Preljev od slanih srdela • Graševina kvalitetna 0.75,Vina Belje
mali-losinj-46 
Deveron pub • Hobotnica u octu • Graševina 2013, PP Orahovica
mali-losinj-47 
 
Restoran Diana • Ravioli „Diana“ (domaći ravioli punjeni divljim šparogama skutom u umaku od škampi) • Vrhunski Chardonnay 2013, Vina Belje
mali-losinj-48 
Restoran Noštromo • Gratinirani romb na pireu od blitve i divljeg koromača • Silvanac zeleni 2013, PP Orahovica
Buffet Lošinjsko jidro • Pirjani fazan s grožđem i ječmenom kašom, – datulje u kašici od jabuka • Merlot vrhunski 2011,Vina Belje
mali-losinj-49 
 
Restoran Veli žal • Šufigane janjeće tripice • Frankovka 2012, PP Orahovica

Domaćini su Gastronautima pripremili posebno iznenađenje u vidu tradicionalne Lošinjske slastice Krokanta,
mali-losinj-50 

 koju je na isto tako tradicionalan način voditeljica Kluba Gastronaut Karin Mimica, sasjekla mačem
mali-losinj-51mali-losinj-52mali-losinj-53mali-losinj-54 

Po završetku večeri Podravka i Dukat su Gastronautima podijelili darove koji nas još uvijek, sad kod kuće, podsjećaju na prekrasnu večeru na Lošinju.
Malo iza ponoći večera je završila, a san je došao lako na naše oči, naime – jastuci u hotelskim sobama Bellevua su jedni od kvalitetnijih na kojima sam spavao. Evo, dobar podsjetnik, trebati ću kontaktirati gospodina Filipovića, člana uprave Jadranke da mi javi gdje su ih nabavili!

17.04. dan treći, avantura se nastavlja! Posredstvom direktorice TZ Lošinj, gospođe Đurđice Šimičić , Gastronauti su dobili vrhunski razgled Lošinja. Direktorica nas je, usprkos svojim brojnim obvezama, osobno provela po Velom Lošinju i okolici. Tako smo imali prilike posjetiti Edukacijski centar – Plavi Svijet, gdje je Klub Gastronaut čak  posvojio dobrog dupina Santiaga!
mali-losinj-55 
 
Šetnjom do Rovenske uspjeli smo spoznati skrivene kutke tog šarmantnog gradića, a i posjetiti Kulu Veli Lošinj.
Sljedeća Gastronaut stanica bila je Konoba Bora bar
mali-losinj-56 
 
- Crostini i rižoto s vrganjima
mali-losinj-57 

 uz koje se točila Bogdanuša 2012 i Plavac 2013, PZ Svirče.

Josip Buljat snimao je put prema restoranu Punta iz zraka
mali-losinj-58 
 
U Restoran Punta
mali-losinj-59 

Gastronauti su probali Domaće casarecce sa žgvacetom od creske janjetine
mali-losinj-60 

  uz Malvazija 2013 i Teran 2011, Visintin
mali-losinj-61 
 .
mali-losinj-62 
Na putu prema trajektu, Restoran Eki
mali-losinj-63 

 je bio domaćin sa specijalitetima: Namaz od crnih maslina, Kanapei s inćunima
mali-losinj-64 

 , Palačinke punjene povrćem i sirom, Kotlić s tri vrste mesa i kupusom
mali-losinj-65mali-losinj-66 

 , Kolač od rogača, Keksi s lavandom, Torta od ružmarina uz Silvanac zeleni i Frankovka 2012, PP Orahovica. Prvom sljedećom prilikom Gastronauti planiraju posjetiti i Eki maslinik koji je prilagođen da grupe u prirodi mogu također doživjeti sve te specijalitete.
mali-losinj-67 
 
Lošinj je po veličini 7. hrvatski otok, a po gastronomskim užitcima snažno se bori za prvo mjesto. Praznik za nepce i doživljaj koji nas ponovo vraća na Lošinj…ubrzo!