0-vodnjanka

Klub Gastronaut je kao prvu gastronomsku destinaciju u 2012. godini izabrao Istru i to Vodnjan, Šišan, Pulu i okolicu Poreča. Glavni domaćini skupa bili su TZ Pula , TZ Vodnjan  te članovi kluba Gastronaut Duško Černjul iz Velanere, Svjetlana Celija iz Vodnjanke, te uljara, sirana i vinarija Agrolagune, a gastronomske teme su bile: kuhanje s lavandom, domaća istarska tjestenina, istarsko govedo boškarin, te ponuda sira, maslinovog ulja i vina Agrolagune.

Program prvog dana druženja u organizaciji TZ Vodnjan bio je posjet polju lavande (kratko upoznavanje s lavandom; kratko predavanje o samoniklom bilju na području Vodnjanštine uz osvrt na povijest – prvi herbariji, farmaceuti iz Vodnjana sve do danas); obilazak crkve Sv. Blaža u Vodnjanu (muzej sakralne umjetnosti; Sveta tijela); posjet uljari uz degustaciju; degustacija vodnjanskog vina u lokalnoj vinariji;  šetnja Vodnjanom do restorana Vodnjanka u kojem je organizirano gastro-enološko druženje na temu  Lavanda i Domaća istarska tjestenina.

1-vodnjankaRestoran Vodnjanka se smjestio u samom centru Vodnjana.

1-vodnjankaDruženje Gastronauta su otvorili Karin Mimica članica uprave kluba Gastronaut i organizator druženja,
novinar radio Pule Budimir Žižuvić, inače novi stanovnik Vodnjana i vlasnica restorana Vodnjanka Svjetlana Celija.

 

Karin Mimica otvara druženje Gastronauta

 

Pozdravna riječ domaćice Svjetlane Celija

1-vodnjankaUz aperitiv ponuđen je mladi istarski sir s mirodijama i masline

1-vodnjankaPrvo jelo je bio tradicionalni istarski pršut, pohani bakalar u tempuri od lavande,sir,mirisna palenta,
masline uz Malvaziju 2011 Franc Arman

5-vodnjankaIstarska maneštra od koromača i mirisnih trava uz Pinot bijeli Pilato ...

1-vodnjanka... uz koju je izvrsno odgovaralo ulje od istarske buže Vodnjanke i Sta. Margarita.


 

Uljar Silvano Puhar govori o maslinovom ulju od istarske buže.

1-vodnjankaTjestenine: Pljukanci u umaku od lavande i Ravioli u umaku od vrganja i tartufa uz Sauvignon Pilato

8-vodnjankaLazanje sa šugom od kobasica uz Teran 2009 Franc Arman

1-vodnjankaProsušeni ombolo na vodnjanskoj misanci i skuti uz Cabernet Sauvignion 2008 Pilato.

1-vodnjankaTorta od lavande i Amareti uz Vin de Rosa Sergio Delton

1-vodnjankaUz večeru su predstavljana vina Franc Arman ...

 

(Vinar Franc Arman predstavlja svoja vina.)

1-vodnjanka ... te vina Pilato.

 

Vinar Eliđo Pilato predstavlja svoja vina.

1-vodnjankaDio personala restorana Vodnjanka zaslužnih za ovako uspješnu večer: nevio, Gabriela i Ivana.

14-vodnjankaSvjetlana Celija nazdravlja dogradonačelniku Serrgu Deltonu njegovim desertnim vinom
Vin de Roas a tu je i vinar Franc Arman.

1-vodnjankaTijekom večeri za muzički ugođaj su bili zadužena braća Mladen i Klaudio Radolović.

 

Braća Mladen i Klaudio Radolović govore o razlici između velike i male roženice.

 

Braća Mladen i Klaudio Radolović uz svirku roženica.

 

Sklad roženice i miha.

 

Sklad glasa braće Radolović, roženice i harmonike.