Klub Gastronaut je kao prvu gastronomsku destinaciju u 2012. godini izabrao Istru i to Vodnjan, Šišan, Pulu i okolicu Poreča. Glavni domaćini skupa bili su TZ Pula , TZ Vodnjan te članovi kluba Gastronaut Duško Černjul iz Velanere, Svjetlana Celija iz Vodnjanke, te uljara, sirana i vinarija Agrolagune, a gastronomske teme su bile: kuhanje s lavandom, domaća istarska tjestenina, istarsko govedo boškarin, te ponuda sira, maslinovog ulja i vina Agrolagune.
Program prvog dana druženja u organizaciji TZ Vodnjan bio je posjet polju lavande (kratko upoznavanje s lavandom; kratko predavanje o samoniklom bilju na području Vodnjanštine uz osvrt na povijest – prvi herbariji, farmaceuti iz Vodnjana sve do danas); obilazak crkve Sv. Blaža u Vodnjanu (muzej sakralne umjetnosti; Sveta tijela); posjet uljari uz degustaciju; degustacija vodnjanskog vina u lokalnoj vinariji; šetnja Vodnjanom do restorana Vodnjanka u kojem je organizirano gastro-enološko druženje na temu Lavanda i Domaća istarska tjestenina.
Program prvog dana druženja u organizaciji TZ Vodnjan bio je posjet polju lavande (kratko upoznavanje s lavandom; kratko predavanje o samoniklom bilju na području Vodnjanštine uz osvrt na povijest – prvi herbariji, farmaceuti iz Vodnjana sve do danas); obilazak crkve Sv. Blaža u Vodnjanu (muzej sakralne umjetnosti; Sveta tijela); posjet uljari uz degustaciju; degustacija vodnjanskog vina u lokalnoj vinariji; šetnja Vodnjanom do restorana Vodnjanka u kojem je organizirano gastro-enološko druženje na temu Lavanda i Domaća istarska tjestenina.
Restoran Vodnjanka se smjestio u samom centru Vodnjana.
Druženje Gastronauta su otvorili Karin Mimica članica uprave kluba Gastronaut i organizator druženja,
novinar radio Pule Budimir Žižuvić, inače novi stanovnik Vodnjana i vlasnica restorana Vodnjanka Svjetlana Celija.
Karin Mimica otvara druženje Gastronauta
Pozdravna riječ domaćice Svjetlane Celija
Uz aperitiv ponuđen je mladi istarski sir s mirodijama i masline
Prvo jelo je bio tradicionalni istarski pršut, pohani bakalar u tempuri od lavande,sir,mirisna palenta,
masline uz Malvaziju 2011 Franc Arman
Istarska maneštra od koromača i mirisnih trava uz Pinot bijeli Pilato ...
... uz koju je izvrsno odgovaralo ulje od istarske buže Vodnjanke i Sta. Margarita.
Uljar Silvano Puhar govori o maslinovom ulju od istarske buže.
Tjestenine: Pljukanci u umaku od lavande i Ravioli u umaku od vrganja i tartufa uz Sauvignon Pilato
Lazanje sa šugom od kobasica uz Teran 2009 Franc Arman
Prosušeni ombolo na vodnjanskoj misanci i skuti uz Cabernet Sauvignion 2008 Pilato.
Torta od lavande i Amareti uz Vin de Rosa Sergio Delton
Uz večeru su predstavljana vina Franc Arman ...
(Vinar Franc Arman predstavlja svoja vina.)
... te vina Pilato.
Vinar Eliđo Pilato predstavlja svoja vina.
Dio personala restorana Vodnjanka zaslužnih za ovako uspješnu večer: nevio, Gabriela i Ivana.
Svjetlana Celija nazdravlja dogradonačelniku Serrgu Deltonu njegovim desertnim vinom
Vin de Roas a tu je i vinar Franc Arman.
Tijekom večeri za muzički ugođaj su bili zadužena braća Mladen i Klaudio Radolović.
Braća Mladen i Klaudio Radolović govore o razlici između velike i male roženice.
Braća Mladen i Klaudio Radolović uz svirku roženica.
Sklad roženice i miha.
Sklad glasa braće Radolović, roženice i harmonike.
Druženje Gastronauta su otvorili Karin Mimica članica uprave kluba Gastronaut i organizator druženja,
novinar radio Pule Budimir Žižuvić, inače novi stanovnik Vodnjana i vlasnica restorana Vodnjanka Svjetlana Celija.
Karin Mimica otvara druženje Gastronauta
Pozdravna riječ domaćice Svjetlane Celija
Uz aperitiv ponuđen je mladi istarski sir s mirodijama i masline
Prvo jelo je bio tradicionalni istarski pršut, pohani bakalar u tempuri od lavande,sir,mirisna palenta,
masline uz Malvaziju 2011 Franc Arman
Istarska maneštra od koromača i mirisnih trava uz Pinot bijeli Pilato ...
... uz koju je izvrsno odgovaralo ulje od istarske buže Vodnjanke i Sta. Margarita.
Uljar Silvano Puhar govori o maslinovom ulju od istarske buže.
Tjestenine: Pljukanci u umaku od lavande i Ravioli u umaku od vrganja i tartufa uz Sauvignon Pilato
Lazanje sa šugom od kobasica uz Teran 2009 Franc Arman
Prosušeni ombolo na vodnjanskoj misanci i skuti uz Cabernet Sauvignion 2008 Pilato.
Torta od lavande i Amareti uz Vin de Rosa Sergio Delton
Uz večeru su predstavljana vina Franc Arman ...
(Vinar Franc Arman predstavlja svoja vina.)
... te vina Pilato.
Vinar Eliđo Pilato predstavlja svoja vina.
Dio personala restorana Vodnjanka zaslužnih za ovako uspješnu večer: nevio, Gabriela i Ivana.
Svjetlana Celija nazdravlja dogradonačelniku Serrgu Deltonu njegovim desertnim vinom
Vin de Roas a tu je i vinar Franc Arman.
Tijekom večeri za muzički ugođaj su bili zadužena braća Mladen i Klaudio Radolović.
Braća Mladen i Klaudio Radolović govore o razlici između velike i male roženice.
Braća Mladen i Klaudio Radolović uz svirku roženica.
Sklad roženice i miha.
Sklad glasa braće Radolović, roženice i harmonike.