Gastroadvent u Splitu je jedinstvena splitska manifestacija po zamisli nutricionistice Olje Martinić tijekom koje se u četiri adventske nedjelje promoviraju splitski restorani s ponudom adventskih jela uz promociju zdrave mediteranske prehrane i mediteranskog načina života. Ove je godine manifestacija bila pod geslom "Neka ocean diše" motiviranim 3. UN konferencijom iz Nice i Evropskim paktom o oceanima koje imaju za cilj obnovu zdravlja mora i oceana. Danas je upaljena 3. svijeća radosti Gastroadventa 2025. U adventskom ugođaju splitskih Prokurativa svijeću mira su upalili novinari radio postaja, a gastronomski tim Adventa na Prokurativama pripremio je vrhunsku gastronomsku ponudu u morskom stilu.

Slogan „Neka ocean diše“ preuzet je kao inspiracija misijama 3. UN konferencije iz Nice i Europskog pakta o oceanima, čiji je cilj obnova zdravlja mora i oceana. U morima koja „dišu“, u vrhovima dubina, krije se bogatstvo povijesti, biološke raznolikosti i mudrog gospodarenja.

U središte našeg ovogodišnjeg druženja stavljena je posidonija, alge i plodovi mora. More nas hrani i nezamjenjiv je dio vrhunske gastronomije. Osim što je izvor hrane, more je i lijek. Tradicionalna prisutnost morskih plodova u mediteranskoj prehrani nadopunjuje se rastućim interesom za primjenu algi u modernoj gastronomiji. Morske biljke, sve prihvaćenije u kulinarstvu, često se nazivaju i hranom budućnosti.

Alge su vrijedan izvor joda, željeza, bakra, cinka i drugih važnih nutritivnih sastavnica, osobito korisnih sportašima. Samo biljke iz čistog i očuvanog mora koje diše primjerene su za prehranu ljudi. U ekosustavu zdravog mora sudjeluju i rak samac, hlapovi te ribe koje se hrane algama, doprinoseći našoj prehrani i zdravlju.

Multimedijalna izložba „Vrhovi dubina – podvodna baština Splitsko-dalmatinske županije“, postavljena u Staroj gradskoj vijećnici, donosi eksponate s više od četrdeset podvodnih arheoloških lokaliteta te potvrđuje važnost mora i nužnost njegova očuvanja.

Ovogodišnji Gastroadvent posvećen je inspirativnim jelima pripremljenima od poznatih i manje poznatih namirnica koje more daje. Suradnja s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu dodatno naglašava važnost znanstvenog pristupa održivom gospodarenju morem. Podržali su ga:

  • Turistička zajednica Grada Splita
  • Splitsko-dalmatinska županija
  • Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije
  • Javna ustanova More i krš
  • Sardina d.o.o . Postira
  • Institut za oceonografiju i ribarstvo u Splitu

Zlatni partner manifestacije je Hrvatska udruga privatnih brodara koja okuplja brodare poniknule iz Jeseničkog krila, kolijevke hrvatske male brodarske tradicije, gdje se stoljećima njeguje život vezan uz more, plovidbu i vještinu upravljanja drvenim i čeličnim brodovima. Najstarija i najbrojnija nacionalna organizacija brodovlasnika okuplja više od 250 članova, čime predstavlja najglasniji i najvažniji oslonac hrvatskog obalnog brodarstva — sektora koji danas broji oko 450 brodova na Jadranu i nosi identitet pomorstva, ribarstva i kruzing turizma. Kao zlatni partner Gastroadventa ove će ih godine ugostiti sve četiri nedjelje, otvarajući važne teme za budućnost našeg mora i života uz njega — od odgovornog i pravilnog sidrenja, preko pametne i održive plovidbe, do sustava sigurnih luka koje čuvaju naše brodove, obalu i ekosustav. More je njihov dom, posao, baština i odgovornost — a njihov moto „Ploviti se mora“ danas nosi novo značenje: ploviti se mora, ali u skladu s morem koje treba čuvati.

Partneri manifestacije su:

Adriatic Queen – Zajedno s manifestacijom kroz sva četiri adventska okupljanja unositi će tradiciju, snagu mora i autentičan okus Mediterana.

Carlsberg Croatia – Donator napitaka Twist ISO i Somersby, uz naglasak na novi izotonični proizvod koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Ljekarne SDŽ – Podržavaju događanje gel-kremom Centella, nježnom formulom koja obnavlja, umiruje i hidratizira sve tipove kože.

Vinarija Enosophia – Moderna slavonska vinarija iz Feričanaca, prepoznata kao kuća Frankovke i nositelj suvremene vinske priče ukorijenjene u slavonskom terroiru.

Kako je bilo na paljenju druge svijeće u Splitu dočarati će vam, kao i svake godine, naša foto reportaža. 

 
U bajkovitom ambijentu splitskih Prokurativa upaljena je treća adventska svijeća radosti.

Na početku službenog dijela o centralnoj temi Gastroadventa je govorila autor manifestacije nutricionistica Olja Martinić:


 
U ime Turističke zajednice grada Splita govorila je Ana Sičenica. 

 
Zlatni partner manifestacije je Hrvatska udruga privatnih brodara u čije ime je govorio Ante Roguljić.

 
Skupu se obratila i Jelena Tabak u ime udruženja ugostitelja, 

 
a meni treće adventske svijeće Gastroadventa u Splitu je poredstacvio mladi chef Ivan Colić.

 
Na kraju je inspirativni govor, kao i uvijek, održao župan Blaženko Boban,

 
pa su novinari radio postaja upalili treću adventsku svijeću radosti.

Cijeli službeni dio manifestacije je sniman i prikazan na Youtubu u realnom vremenu, a cijelu snimku možete vidjeti i ovdje:



Centralna tema paljenja treće svijeće je bila crvena alga iz roda Gelidium čiji 3D print vidite na slici ...


zahvaljujući trudu suradnice na projektu Petre Bošnjak i autorice manifestacije nutricionistice Olje Martinić.


Izgled žive alge iz roda Gelidium. Petrin 3D print je vrlo vjerno oponaša.


Red crvene morske alge - Gelidium ima više vrsta koje većinom žive u zoni mlataranja valova. Većina oblika ovog roda sadržava u svojim staničnim opnama zlatne količine hladetinaste tvari od koje se preparira vrijedan proizvod agar-agar

 
Na našoj jadranskoj obali postoji vrsta Gelidium capillaceum (Pterocladiella capillacea) na slici koji ima 10 – 15 cm visoku perasto razgranatu steljku i u sebi sadrži znatan postotak agara. 

Agar agar se sastoji od polisagarida agarose (oko 70%) i agaropektina koji se dobivaju iz crvenih morskih algi roda Gelidium. Nema bjelančevina ni masti, a bogat je djelatnim vlaknima.  Glavne komponente su smjesa dva polisaharida – agarose i agaropektina. Ne sadže bjelančevine ni masti, a bogat je dijetetnim vlaknima. Agar-agar nema okusa, mirisa ni boju. U laboratorijima se koristi kao hranjiva podloga za uzgoj bakterijskih ilin biljnih struktura, jer stvara kruti gel, a u gastronomiji se koristi za zgušnjavanje.
Dobrobit agar agara za zdravlje su brojne. Nabrojiumo samo neke: 
- Zbog visokog sadržaja vlakana (oko 80%) može poboljšati probavu i djelovati kao laksativ.
- Može pospješiti sitost i pomoći u mršavljenju.
- Može doprinjeti zdfravlju kostiju i anemiji.
- Može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi.

Zanimljivu usporedbu agar agara i želatine kao zgušnjivača jela prikazuje članak >>> Agar Agar protiv želatine: Priča o dva agensa za želiranje


Među jelima posluženim na trećem gastroadvent bila je i palenta aromatizirana morskim algama s brdetom, pohanom bukvom i aromatiziranim želeom od agar agra (ružićasta loptica na vrhu).

 Adventski morski stol trećeg Gastroadventa u Splitu 2025.


 
Poslužene su i fritule s bakalarom i morskim šparogama, ...

 
Brudet od sipe s njokima i morskim šparogama, ...

 
Rižot „Vrhovi dubina“ s algama, morskim šparogama i plodovima mora.

 
Okruglice od bijele ribe i morskih algi s crvenom lećom.

 
Još jedno pravo gastroadventsko druženje u adventskom okružju splitskih Prokurativa.